Foto: ziarulnational.md |
Luni, premierul RM Iurie Leancă a efectuat o vizită oficială de scurtă durată la Bucureşti. Călătoria însă nu s-a lăsat fără scandal.
În ajunul vizitei, Iurie Leancă a fost luat la rost, ca un elev, de consilierul preşedintelui României pentru Afaceri Stategice şi Securitate Internaţională, Iulian Chifu, - care este, în principiu, un funcţionar român de rînd. Domnului Chifu nu i-a plăcut cum premierul statului independent şi suveran s-a referit la proiectul „fundamental” al lui Traian Băsescu de unire a Moldovei cu România.
Săptămîna trecută, la un post de televiziune, premierul RM a dat de înţeles, într-o formă destul de diplomatică (ar fi fost straniu să auzim de la Leancă declaraţii dure şi radicale) că declaraţiile lui Băsescu „privind unirea celor două state româneşti” creează un şir de probleme pentru Moldova.
“Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac devizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină România”, a declarat Iurie Leancă pentru postul N4, adăugînd că Moldova are nevoie de o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poată să ne ajute în realizarea acestui obiectiv. Nu mai mult: „parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional”.
Însă acest comentariu diplomatic al lui Iurie Leancă, ce reflectă tabloul real al problemelor interne şi externe ale RM (după declaraţia lui Băsescu privind „noua idee naţională” au apărut tensiuni la Moscova şi Tiraspol) a generat o reacţie aproape isterică a consilierului preşedintelui României.
“Domnul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul în politica dâmboviţeană” (!?), - a scris consilierul preşedintelui român pe reţelele de socializare. Adică, suveranitatea naţională aparţine nu poporului Republicii Moldova, cum este scris în Constituţie, dar României vecine. Iar dorinţa de a rămâne un stat indepenedent este deja nu o chesiune internă a RM, dar, precum susţine domnul Chifu, un amestec direct în afacerile interne ale României!
Şi calităţile personale ale premierului moldovean au fost puse pe tapet de către consilierul preşedintelui ţării vecine: „Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de caracter” (…) “Era diplomat, părea să aibă viitor, şi nu se remarcase încă spunând cine-i bun şi cine-i rău la Bucureşti”, “Ajutat de către toate instituţiile statului român , actualul prim ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă la Bucureşti”; “O abţinere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă” (summit-ul de la Vilnius – n.r.), a comentat Iulian Chifu pe reţelele de socializare.
În orice alt stat din lume după o asemenea imixtinue în treburile interne şi indicaţii date unui funcţionar de rang cum să se comporte într-o „societate selectă”, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României ar fi fost demult chemat la Ministerul de Externe pentru a-i înmîna o notă dură de protest. Dar la noi nici nu va fi chemat, nici nu-i vor înmîna. Vor tăcea a cîta oară şi vor înghiţi în sec.
Prin declaraţiile sale scandaloase şi amestecul în afacerile interne ale altor state, consilierul preşedintelui Traian Băsescu pentru problemele securităţii şi strategiei internaţionale, Iulian Chifu, i-ar putea face concurenţă şefului său. Chifu este numit deseori „rusofob angajat” al administraţiei prezidenţiale române. Iar principalul său „merit” politic sînt atacurile regulate asupra vicepremierului Federaţiei Ruse şi reprezentantului special al Rusiei în Transnistria, Dmitrii Rogozin.
Chifu a început să-l „ciupească” pe Rogozin din momentul numirii acestuia în funcţia de reprezentant special al preşedintelui FR în Transnistria. Iulian Chifu a calificat desemnarea lui Rogozin drept „o provocare aruncată deopotrivă UE şi SUA”, declarînd că „acest semnal nu trebuie să treacă neobservat, fără a primi un răspuns adecvat”. Răspunsul simetric la „şahul regional” al Moscovei, în opinia consilierului lui Traian Băsescu, urmează să-l dea anume Bucureşti-ul, care „trebuie să preia problema securităţii la frontiera de Est a UE şi NATO”.
„Nici nu am deschis gura, dar în coteţ e deja învălmăşeală”, - a reacţionat sarcastic Dmitrii Rogozin la aceste atacuri din partea Bucureşti-ului şi Chişinău-lui. Iulian Chifu nu i-a putut ierta o asemenea jignire, numindu-l pe Rogozin ba „politician toxic”, ba i-a recomandat reprezentantului special al preşedintelui Rusiei să mai citească vreo două biblioteci, pentru a discuta profesional despre conflicte. Ba s-a referit la Rogozin ca la un „politician mediocru” şi „un coşmar al MAE-ului rus”.
Iată şi alte „realizări” ale consilierului preşedintelui român: Uniunea Europeană este, în opinia lui „un păcat al Rusiei”, iar postul de radio „Vocea Rusiei” este acuzat de amestec în afacerile interne ale României. Iar în luna mai curent, într-un interviu pentru portalul Tribuna.md, domnul Chifu a declarat că „e greu şi internaţional să explici cum poţi să te revendici a fi „moldovean”, cu referinţă la principatul Moldova, cînd de două ori mai mult teritoriu şi dublul populaţiei fostului principat e parte a statului naţional România, ca provincie ce a ales liber să se alăture co-etnicilor români din celelalte provincii istorice, Muntenia şi Transilvania sau cînd cam tot atît teritoriu cît are Republica Moldova şi un număr important de locuitori ai fostului principat se află pe teritoriul Ucrainei”. Şi drept urmare, a recomandat RM (pentru soluţionarea problemei identitare) să recunoască două lucruri: că limba de stat în Moldova este limba română, iar actuala ei independenţă este o consecinţă istorică a protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov.
În general, cum se menţiona în unul dintre materialele postului de radio „Vocea Rusiei”, Iulian Chifu este o personalitate destul de interesantă şi, într-un fel, expresivă. Atît de expresivă încît „cunoscutul jurnalist şi politolog Bogdan Chiriac, comentînd declaraţile consilierului preşedintelui român şi-a exprimat convingerea că Iulian Chifu are nevoie de ajutor medical specializat”.
Totuşi, nu în zadar, consilierul lui Traian Băsescu s-a năpustit asupra lui Iurie Leancă anume acum, dar nu la sfîrşitul verii, cînd premierul RM făcuse o declaraţie mult mai dură decît acum faţă de unirea celor „două state româneşti”. La finele lunii august, într-un interviu pentru Compania internaţională de Teleradiodifuziune „Mir”, Iurie Leancă a declarat că unirea Moldovei cu România este doar o „sperietoare” a unor politicieni, iar toată zarva în jurul acestei probleme poartă un „caracter speculativ”.
„Nimeni nu pune problema unirii. Eu vorbesc despre structurile oficiale ale puterii. Din păcate, există politicieni, care, din motiv că nu au cu ce opera şi cu ce ameninţa oamenii, vorbesc despre „sperietori”de genul că Moldova chiar mîine s-ar putea uni cu România”, - a declarat într-un interviu pentru compania „Mir”, Iurie Leancă, menţionînd, în mod special, că această problemă „nu are nimic în comun cu realitatea noastră”.
Consilierul preşedintelui României pentru Afaceri Stategice şi Securitate Internaţională nu a comentat atunci acest „demers” al premierului moldovean. În schimb, a organizat o păruială publică cu jigniri personale, ca răspuns la firmarea diplomatică „declaraţiile privind unirea nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale” sau “Moldova are nevoie de o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poată să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, dar nu mai mult de atît”.
Totul se explică destul de simplu: atît în Moldova, cît şi în România, deja de o lună a fost lansată campania electorală. În decembrie 2014 expiră cel de-al doilea mandat a lui Traian Băsescu, iar în RM vor avea loc alegeri parlamentare. Pentru a se menţine pe linia de plutire şi de a nu ajunge după gratii (în cercurile politice din România nu este exclusă această variantă), actualul „outsider politic” Traian Băsescu are nevoie de un proiect scandalos şi netrivial. Băsescu deja l-a şi schiţat – în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Această „nouă idee naţională” a României – unirea cu Moldova. Pentru realizarea căreia Traian Băsescu, după expirarea mandatului său, ar putea cere cetăţenia moldovenească şi să se includă activ în politica moldovenească în baza Partidului Liberal Ghimpu-Chirtoacă, cel mai probabil. Cine ştie, poate Băsescu va fi ales noul preşedinte al PL?
Şi aici, chiar la inceputul realizării acestui proiect politic de anvergură, premierul Iurie Leancă, deşi în formă diplomatică, îşi permite să spună „nu” proiectului de unificare al lui Băsescu! Totodată, şi pentru Iurie Leancă acesta este un element al campaniei electorale. El este prim-vicepreşedintele PLDM, iar Băsescu, cu proiectele lui politice interstatale, le încurcă foarte mult liberal-democraţilor.
Să luăm măcar summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Conducerea PLDM (Filat-Leancă) intenţionau să revină triumfal din capitala lituaniană cu o veste bună – Moldova a făcut încă un pas spre Europa, datorită eforturilor noastre. Însă Traian Băsescu, care a dorit dintr-odată să vină de la Vilnius la Chişinău, pentru a „felicita moldovenii la ei acasă şi ale spune că noi îi aşteptăm cu bucurie în Uniunea Europeană”, le-a stricat întregul scenariu triumfalist al PLDM-ului. Şi se pare că intenţionează să le încurce şi în continuare.
Totodată, Partidul Liberal Democrat din Moldova colaborează strîns cu premierul României Victor Ponta şi cu PSDM – adversarul lui Traian Băsescu şi partidul lui. Şi deci, prin declaraţiile sale, Iurie Leancă într-adevăr, într-un fel „s-a amestecat în politica internă a României”- a jucat împotriva lui Băsescu şi în favoarea lui Ponta. De aici se trage şi isteria consilierului preşedintelui României pentru Afaceri Stategice şi Securitate Internaţională.