Comentarii:
0
Mistificarea politică: va ceda oare Vladimir Voronin?
Foto: noi.md |
Lupta politică din Moldova a trecut pe neobservate într-o nouă fază – crearea unei realităţi noi şi „corecte” în conştiinţa viitorilor alegători. Principala metodă este mistificarea informaţională.
Toţi au observat demult că unele noutăţi generează un straniu sentiment de repulsie şi nelinişte. În acestea albul e negru, iar negrul e alb. Astăzi, parafrazîndu-l pe un erou al lui Bulgakov, putem spune: „Să Vă păzească Dumnezeu, nu citiţi noutăţile, nu priviţi televizorul – cel puţin , pînă la alegeri”.
Spaţiul informaţional abundă de e informaţie falsă, menită nu numai să sperie cititorul, dar şi să-i creeze, cel puţin, anumite aşteptări.
Aceste provocări sînt foarte greu de depistat. Iar absurditatea vădită a ştirilor nu întotdeauna trezesc dubii: anul 2013 a demonstrat că totul e posibil. Autorii acestor provocări joacă pe sentimentele de nemulţumire ale oamenilor, de aşteptare a schimbărilor, care s-ar produce fie chiar şi într-un mod stupid sau fantastic
Combinaţia „Succesorul”
Cele mai des exploatate teme de către mistificatori sînt: prăbuşirea partidului comuniştilor şi succesorul lui Vladimir Voronin. Acest lucru e firesc, deoarece partidul continuă să prezinte un pericol real pentru coaliţia de guvernare. Un pericol de obţinere a puterii în mod democratic şi legal.
La sfărşitul anului trecut, în presă a fost vehiculată informaţia că partidul se află în criză, că divergenţele vechi dintre conservatori şi reformatori în interiorul acestei structuri închise au atins apogeul, că soluţionarea divergenţelor va avea loc în cadrul unei conferinţe de partid, ce va avea un rol istoric şi în cadrul căreia nu doar vor fi modificate documentele de constituire, dar şi va fi schimbată radical structura internă a organizaţiei şi va fi proclamată victoria noilor lideri.
În primele zile ale noului an, prin capitală circula un zvon absolut fantastic prin absurditatea sa: anumite forţe externe l-au convins, în sfărşit, pe liderul comuniştilor să cedeze locul de preşedinte al partidului ... unuia dintre consilierii actualului preşedinte. Logica acestei „informaţii din surse demne de încredere” nu se supune niciunei explicaţii.
Cine l-ar putea convinge pe Vladimir Voronin să-şi îngroape partidul în ajunul alegerilor prin numirea unui lider, care niciodată nu va deveni liderul partidului? Ce ameninţare l-ar face să cedeze pe acest general bătrîn, care niciodată nu va fi de acord să plece la odihnă pentru a săpa liniştit în grădină?
Potrivit ideologului PCRM, Mark Tkaciuk, „există persoane interesate ca Vladimir Voronin să cedeze partidul. De aceea ei creează o agitaţie artificială pe loc drept. Scopul lor este să ţese intrigi, să creeze o senzaţie, să-i facă pe oameni să creadă că partidul se află în prag de destrămare”.
Vorbind despre „persoanele interesate”, Mark Tkaciuk îi numeşte pe Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, partidele puterii acum s-au consolidat şi luptă în comun împotriva PCRM.
„Într-adevăr, noi planificăm să desfăşurăm o conferinţă de partid, care ar trebui să soluţioneze unele probleme organizatorice. Sarcina acesteia este modernizarea statutului. Însă data conferinţei încă nu e stabilită, ea nu a fost planificată nici pentru decembrie, nici pentru ianuarie”.
Potrivit lui Mark Tkaciuk, problema introducerii în Statutul partidului a scopului de integrare eurasiatică se discută demult, se preconiza ca această chestiune să fie decisă încă la congresul PCRM din 2012. Însă atunci s-au creat circumstanţe nefavorabile pentru partid şi s-a hotărît ca acest emodificări să fie introduse în cadrul conferinţei de partid.
Intriga privind desemnarea „succesorului” se desfăşoară de mulţi ani, „dar nimeni şi niciodată nu a discutat această situaţie în interiorul partidului, - spune Mark Tkaciuk. – Noi sîntem categoric împotriva acestei formulări – „succesorul”. Deoarece pentru toate funcţiile în partid persoanele sînt alese şi niciun „succesor” la comandă nu va supravieţui. Să presupunem că pentru acesta vor vota cinci oameni, din anumite motive. Dar ce vor spune celelalte 30 de mii de persoane? Nici nu pot să-mi imaginez o asemenea combinaţie”.
O nouă etapă a luptei
„În coaliţia de guvernare, se pare, că s-a copt planul de dezbinare a PCRM şi de acaparare a electoratului acestuia, inclusiv prin manipularea opiniei publice, - consideră politologul Bogdan Ţîrdea. – Astfel, rezultatele unui sondaj sociologic al IMAS arată că majoritaea membrilor PCRM ar dori să vadă în fruntea partidului un nou lider.
Totodată, ratingul personal al lui Vladimir Voronin, potrivit aceluiaşi sondaj, rămîne cel mai înalt. Cum se explică acest lucru? Unde este logica? Or, noul lider, desemnat artificial în ajunul alegerilor, va avea un rating mai mic, iar aceasta înseamnă că partidul va pierde voturile alegătorilor. Dacă PCRM nu va obţine victorie în 2014, nu este exclus faptul că pe viitor comuniştii se vor afla veşnic în opoziţie. Cine dintre membrii partidului visează la o asemenea perspectivă?”
Bogdan Ţîrdea consideră că asemenea manipulări fac parte dintr-o campanie împotriva comuniştilor. În presă este promovată activ ideea alegerii unui nou lider al comuniştilor şi reformarea partidului, în timp ce actualul lider, în pofida situaţiei, rămîne cel mai popular politician din ţară, iar partidul lui, potrivit sondajelor de opinie publică, ar putea acumula la viitoarele alegeri cel puţin 50% din voturi, adică să obţină o victorie zdrobitoare şi circa 53 de locuri în parlament.
„De ce nimeni nu spune despre faptul că trebuie înlocuit, de exemplu, liderul liberalilor, sau că acest partid trebuie reformat? Pentru că Mihai Ghimpu nu încurcă nimănui, iar partidul lui nu poate obţine de sine stătător puterea în ţară. Totodată, astăzi, PCRM constituie din nou un pericol pentru partidele de guvernare, pe care acestea încearcă să-l înlăture prin orice metodă.
La sfărşitul anului trecut deja au fost efectuate cîteva atacuri raider asupra organelor administraţiei publice locale, conduse de comunişti. În toate aceste cazuri au fost observate mituirea, ameninţarea, şantajul. Cel mai activ împotriva PCRM pledează Partidul Democrat, care pretinde la o parte a electoratului comuniştilor”, - spune Bogdan Ţîrdea.
Încă anul trecut, liderii partidelor de guvernare şi-au anunţat drept scop principal lupta împotriva comuniştilor. În special, Vladimir Plahotniuc a scris pe blogul său că, în 2014, intenţionează să lupte împotriva PCRM, să nu-i permită acestui partid să revină la putere.
„Pericolul politic real nu se află în interiorul coaliţiei, ci în afara ei: adversarul nostru, dar şi al cetăţenilor, al viitorului democratic este PCRM. Iar prioritatea noastră nu este să ne luptăm cu acest partid, ci să le arătăm oamenilor ce perspectivă neagră vor comuniştii să dea Moldovei”, scria Vladimir Plahotniuc.
Argumentele
În principiu, toate aceste zvonuri privind schimbarea puterii şi reformele în partid cad pe pămîntul fertilizat de comunişti. Inconsecvenţa în acţiuni, disponibilitatea de a merge la compromis cu partidele puterii în unele probleme generează presupunerile unor analişti că Vladimir Plahotniuc nu a rupt în totalitate relaţiile cu Vladimir Voronin.
Unii experţi consideră că Vladimir Plahotniuc ar putea să-l convingă pe Vladimir Voronin să pară bolnav şi să plece din cursă înainte de alegeri. Această lovitură ar fi una considerabilă, ţinînd cont de faptul că PDM face presiuni în paralel asupra adversarilor în teritoriu şi încearcă să ademenească de partea sa membrii fracţiunii PCRM din parlament.
De asemenea, există anumite suspiciuni că după alegeri – chiar şi în cazul victoriei partidului comuniştilor – în ţară nu se va schimba nimic: se va menţine vectorul european, oligarhii vor continua să deţină controlul asupra economiei, iar în partid va creşte numărul susţinătorilor lui Vladimir Plahotniuc.
Pe de altă parte, desigur, în interiorul partidului există divergenţe, la fel ca şi în orice altă structură. Cu atît mai mult într-un partid de opoziţie, membrii căruia sînt oameni vii, care nu există într-un vid. Toţi au familie, serviciu, afaceri ce au de suferit. Iar unii membri de partid sînt nevoiţi chiar să lupte cu pumnii, la propriu. Potrivit martorilor, după „Marşul spre Chişinău” din 23 noiembrie, participanţii acestuia din unele raioane au fost bătuţi cu brutalitate.
Există şi divergenţe interioare, care sînt inevitabile. Partidul este acuzat de multe păcate, însă în pofida acstui fapt, jumătate din populaţie îl susţine. Este greu să numim un alt partid, care ar aduna atîţia susţinători, în pofida tuturor acuzaţiilor. Cu atît mai greu este să ignori acest partid.
Asistentul Băsescu
Directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT, Igor Boţan, consideră că comuniştii nu trebuie în general să întreprindă acum acţiuni, ci trebuie pur şi simplu să supravieţuiască fluxului evenimentelor de la începutul anului.
Asta deoarece PCRM are un asistent activ în Moldova în persoana preşedintelui României Traian Băsescu, care a declarat că în condiţiile unei posibile reveniri a comuniştilor la putere în RM, România trebuie să propună unirea celor două ţări, în numele parcursului european al Moldovei.
„Anul 2014 trebuie să devină anul în care noi vom spune sincer şi deschis că Republica Moldova este pămînt românesc”, a menţionat preşedintele român.
„Mă tem că, prin declaraţiile sale, Băsescu va îngropa stabilitatea politică în RM, - susţine Igor Boţan. – Pînă acum aveam argumente în favoarea faptului că în Moldova nu există pericolul unionismului, iar problema transnistreană este creată artificial. Eu sincer credeam că evenimentele istorice sînt pur şi simplu folosite în scopuri politice.
Însă după decizia Curţii Constituţionale, care a pus mai presus de orice lege Declaraţia de independenţă, eu nu mai am argumente. Ce le vor spune autorităţile combatanţilor care au luptat împotriva separatismului transnistrean? Or, Declaraţia de independenţă indică clar că Transnistria a fost anexată la Moldova artificial şi ilegal. Acum şi găgăuzii pot declara că separatismul lor este corect.
Iar după declaraţiile lui Băsescu, toţi cetăţenii RM vor pune semnul egalităţii între integrarea europeană şi unionism. De aceea, comuniştii pur şi simplu aşteaptă încheierea sărbătorilor – politicienii îi vor prezenta partidului comuniştilor suficient material pentru crearea platformei pre-electorale”.
Igor Boţan consideră că PCRM a întreprins deja cîteva acţiuni demonstrative anul trecut, inclusiv a organizat „revoluţia de catifea”. În pofida afirmaţiilor unor răuvoitori că această acţiune a suferit eşec, în realitate, în opinia analistului, aceasta a fost una de succes.
„Comuniştii şi-au demonstrat potenţialul organizatoric, capacitatea de a mobiliza rapid masele. Iar acest fapt constituie un argument pentru potenţialii sponsori. Pentru că înainte de a modifica statutul, partidul are nevoie de susţinere financiară. Fără o asemenea susţinere îi va fi greu să cîştige alegerile. Partidele coaliţiei, de asemenea, au arătat că nu vor să renunţe atît de uşor la putere. Cum se spune, „dacă a spus că nu a luat, înseamnă că nu va da”. De aceea, comuniştii au nevoie de o victorie zdrobitoare, aici fiecare vot este important. Iar rolul liderului recunoscut în obţinerea victoriei este unul foarte mare”.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?