miercuri, 9 octombrie 2013, 13:56 view Vizualizări: 1002 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

EFSE va aloca Moldovei un milion de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii la sate

Foto: metropolitangrup.ro
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) va oferi un milion de euro pentru susținerea suplimentară a întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova, precum și a întreprinderilor din sectorul agrar, transmite NOI.md.

Banii vor fi alocați prin intermediul companiei ”Microinvest”, cea mai mare organizație de microfinanțare (OMF) după active, cu care a fost semnat acordul respectiv. ”Microinvest” este una din puținele OMF-uri care susține businessul mic și mijlociu în zonele rurale, asigurînd accesul la finanțare pentru antreprenori, producătorii agricoli și fermieri.

Potrivit unui comunicat emis de EFSE, acpordul de creditare în mărime de un milion de euro a fost semnat la inițiativa Băncii de Dezvoltare (KfW), cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) al și Comisiei Europene. Creditul va fi folosit pentru consolidarea bazei de finanțare a companiei ”Microinvest”, care anterior a distribuit cu succes cele trei facilități de credit pentru mediul rural furnizate anterior de EFSE, în valoare totală de 8,9 mil. dolari.

Președintele Consiliului de Administrație EFSE, Monika Beck, a menționat că, avînd în vedere importanța OMF-lor pentru furnizarea serviciilor financiare în mod corespunzător întreprinderilor mici și mijlocii, EFSE este dornic de a consolida parteneriatul cu ”Microinvest”. Potrivit sursei citate, în conformitate cu strategia EFSE, noul împrumut pentru ”Microinvest” va contribui în continuare la crearea locurilor de muncă în zonele rurale din Moldova prin facilitarea accesului la credite.

La rîndul său, directorul executiv al companiei ”Microinvest”, Paul Panciu, a menționat că, de mai bine de 10 ani, ”Microinvest” a creat condiții optime pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu rural din Republica Moldova, EFSE fiind unul din cei mai importanți și de încredere parteneri ai organizației Microinvest, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul anilor prin suportul activității companiei. ”Datorită parteneriatului cu EFSE, noi am reușit permanent să satisfacem necesitățile clienților mici și mijlocii din zonele rurale și punerea în aplicare a strategiei noastre de a le oferi soluții financiare competitive. Drept urmare, peste 65 % din baza noastră de clienți provine din zonele rurale,” a precizat Panciu.

În prezent, ”Microinvest” operează printr-o rețea de 15 de filiale în întreaga țară și este lider pe piața OMF, cu mărimea activelor de 355,9 mil. lei, la data de 31 decembrie 2012. Compania ”Microinvest” este sprijinită de un puternic grup de acționari, printre care ”BFSE Holding”, ”Oikocredit”, Fundația ”Soros-Moldova”, Fondul de Dezvoltare Economică Soros și S.I.D.I..
 
comments powered by Disqus