marți, 8 octombrie 2013, 14:39 view Vizualizări: 979 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Opinii: Deprecierea valutei naționale va atrage și alte scumpiri

Foto: europalibera.org
Experții prognozează și alte majorări de prețuri, după ce recent s-au scumpit unele medicamente. Iar cauza acestor scumpiri este deprecierea leului față de dolar și euro, care în ultimele zile a atins cote maxime, urmînd ca această situație să se mențină și în următoarea perioadă.

Solicitată de NOI.md, Tatiana Lariușina, expert în economie la IDIS-Viitorul, a menționat că, în condițiile create, majorarea prețurilor la serviciile comunale este inevitabilă. „Bineînțeles, vor apărea anumite oscilații privind prețurile la gaze, or, prețurile la produsele alimentare care alcătuiesc coșul minim de consum deja sînt exorbitante. Atunci cînd deprecierea leului ajunge la 10 procente, devine periculos. Și ar fi bine ca Banca Națională să sesizeze că structura economiei noastre are o altă structură decît a Țărilor Baltice, de exemplu, unde acest instrument de depreciere a valutei naționale tot a fost aplicat. Este important ca BNM să nu piardă simțul realității cînd aplică acest mecanism”, a specificat Tatiana Lariușina.

Anterior, guvernatorul Băncii Naționale anunțase că situația este sub control și nu există motive de îngrijorare vizavi de cursul actual al leului moldovenesc față de dolar și euro. Experții însă au o altă părere. “Nu-l cred pe domnul Drăguțanu cînd face apel la calm. În noiembrie-decembrie 2009 tot el spunea că leul este stabil, dar, în paralel, euro ajunsese aproape de 18 lei. Eu înțeleg că există anumite interese, cînd sumele din creditele și granturile primite de țara noastră sînt schimbate la un curs atît de mare pentru euro și dolar. Oricum, prețurile vor crește la gaze, la produse, dar va fi o creștere anunțată de stat, care, în situația respectivă, nu are o altă soluție”, a opinat doctorul în științe economice Mihail Poisic.

Menționăm că astăzi BNM a afișat un curs de 13,1079 lei pentru un dolar american și 17,7959 lei pentru un euro.

comments powered by Disqus