marți, 8 octombrie 2013, 14:23 view Vizualizări: 986 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Exportul mărfurilor moldovenești în Rusia va fi simplificat (FOTO)

Foto: protv.md
Exportul mărfurilor moldovenești în Federația Rusă va fi simplificat, transmite NOI.md.

Exportatorii de marfuri din Republica Moldova în Rusia vor beneficia de proceduri vamale simplificate și condiții mai favorabile, datorită protocoalelor semnate de directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Balițchi, și șeful Serviciului Vamal Federal al Rusiei, Andrei Belianinov. Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, documentele semnate au ca scop asigurarea unui control eficient asupra corectitudinii determinării și declarării valorii în vamă a mărfurilor exportate din Moldova în Rusia, accelerarea și simplificarea procedurilor vamale.

Protocoalele prevăd crearea unor condiții mai favorabile operatorilor economici în cadrul comerțului bilateral, precum și contracararea fraudelor de eschivare de la achitarea deplină a drepturilor de import în bugetul statului. O importanță deosebită prezintă recunoașterea reciprocă a rezultatelor controlului vamal, inclusiv a valorii în vamă a mărfurilor stabilită de țara exportatoare și utilizarea acestora în cadrul controlului vamal, cu excepția cazurilor cînd vor fi stabilite anumite arii de risc sau acte ce prezintă suspiciuni vădite de fraudare.

Potrivit lui Andrei Belianinov, cele două protocoale semnate sînt îndreptate spre a simplifica procedurile vamale la toate categoriile de mărfuri, inclusiv a producției pomilegumicole, cu diminuarea numărului documentelor de însoțire și micșorarea timpului de perfectare a formalităților vamale. Oficialul rus a subliniat că importanța faptului că problemele existente cu exportul de produse pomilegumicole din Moldova în Rusia nu țin de domeniul vamal, iar documentele semnate nu sînt ultimele.

La rîndul sau, Tudor Balițchi a reitereat că Serviciul Vamal al R. Moldova va depune și în continuare eforturi pentru facilitarea exportului de mărfuri pe piața rusă, astfel încît procedurile vamale să nu creeze obstacole pentru operatorii economici, dar sa fie un adevărat promotor al comerțului exterior. Potrivit lui Balițchi, la inițiativa Serviciului Vamal, subiectul exportului produselor pomilegumicole a fost discutat în mod prioritar, iar pe lîngă recunoașterea reciprocă a rezultatelor controlului vamal a fost solicitată acceptarea valorii în vamă stabilita de țara exportatoare fără posibilitatea majorării acesteia.

Protocoalele privind schimbul de date ce caracterizează valoarea în vamă a mărfurilor deplasate între Republica Moldova și Federația Rusă, precum și privind recunoașterea reciprocă a anumitor rezultate ale controlului vamal la efectuarea operațiunilor vamale au fost semnate în cadrul celei de-a 58-a reuniuni a Consiliului conducătorilor serviciilor vamale ale statelor membre ale CSI, desfășurată la 3 octombrie 2013, în or. Aktau, Kazahstan. Documentele menționate vor intra în vigoare peste 10 zile de la data semnării.

 


comments powered by Disqus