luni, 27 ianuarie 2014, 17:35 view Vizualizări: 776 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Vrabia Alianţă visează ...

Foto: noi.md
Olga Marcenco

Probabilitatea creării unei alianţe democratice în Consiliul Municipal Chişinău este practic egală cu zero, dacă urmărim cronica evenimentelor din ultimii ani şi ale actualelor acţiuni ale aleşilor locali.

Încă la finele anului trecut, 26 de consilieri ne comunişti au încercat să semneze un document de creare a Alianţei. Însă aceştia nu au ajuns la o înţelegere din cauza chestiunii privind distribuirea funcţiilor de viceprimari şi altor funcţii de conducere. Consilierii afirmă că situaţia este sabotată de primarul general Dorin Chirtoacă, care „nu intenţionează să împartă puterea în capitală şi pe care îl aranjează situaţia exitentă, cînd are doi viceprimari din patru. Viceprimarul Nistor Grozavu, care, deşi nu este membru al Partidului Liberal, a fost desemnat anume de acest partid. Al doilea viceprimar, Vlad Coteţ, deşi a fost înaintat pe listele liberal-democraţilor, „nu este activ în promovarea problemelor politice”, dar reuşeşte să conducă direcţia locativ-comunală a capitalei şi nu este în stare să controleze acţiunile primarului.

Doi din patru

Potrivit art. 31 al Legii cu privire la administraţia public locală, viceprimarii sînt desemnaţi şi demişi din funcţie la propunerea primarului general, prin decizia Consiliului Municipal, cu majoritatea voturilor. Dacă candidatura propusă nu acumulează numărul necesar de voturi la două şedinţe consecutive, atunci primarul propune altă candidatură.

Totodată, în municipiu continuă să activeze viceprimarii aprobaţi de consiliul municipal încă în anul 2007 (legislatura anterioară). Noii viceprimari trebuiau să fie numiţi sau reconfirmaţi în funcţie în 2011, imediat după alegerile locale. Însă acest lucru nu a avut loc. Edilul s-a folosit de lacunele în legislaţie, care nu stabileşte un termen concret de îndeplinire a funcţiilor pentru viceprimari. Consilierii spun că „viceprimarii se află în funcţie, deoarece se bucură de încrederea primarului. Iar Consiliul Municipal nu poate demite din funcţie un viceprimar, fără procedura de demitere, iniţiată de însuşi Dorin Chirtoacă. Avem un cerc vicios”.

Formarea unei alianţe democratice în Consiliul Municipal ar fi permis crearea unui aparat administrativ legal cu patru viceprimari, care ar putea controla acţiunile edilului primăriei şi l-ar putea impune pe acesta să lucreze conform unor reguli transparente. În prezent însă toate sferele de activitate din capitală se află sub controlul lui Dorin Chirtoacă. Sfera comunală, construcţiile şi transportul – prin intermediul a doi viceprimari, iar finanţele şi domeniul social rămîn în subordinea personală a primarului general.

Va pune oare fracţiunea Hadîrcă punctul pe I?

Situaţia în jurul creării alianţei s-a înrăutăţit puţin după şedinţa de săptămîna trecută a noii fracţiuni din Consiliul Municipal – cea a liberal-reformatorilor, din care fac parte patru consilieri. Aceştia au intrat pe listele PL. Vasile Grama şi Igor Călin au părăsit partidul anul tecut, Teodor Cîrnaţ la începutul anului 2012, iar Veaceslav Bulat – la începutul anului 2014. Apropo, ultimul în 2012, se bucura de încrederea primarului Dorin Chirtoacă şi chiar îndeplinea funcţia de consilier al primarului general pentru probleme economice.

Potrivit lui Bulat, fracţiunea PLR îşi va prezenta în timpul apropiat programul de activitate bazat pe şapte priorităţi. Acestea ţin de dezvoltarea economică a municipiului Chişinău, infrastructura socială şi urbană, patrimoniul etc. „Noi nu avem afaceri, pe care să le protejăm. Noi am venit să ridicăm nivelul de adoptare a deciziilor în Consiliul Municipal. Deseori, proiectele sînt examinate fără o expertiză detaliată, de aceea, noi vrem să înlăturăm acest neajuns”.

Deşi noua fracţiune a declarat iniţia, că pledează pentru crearea unei coaliţii democratice din cei 26 de consilieri, este clar că posturile de conducere vor fi împărţite la un număr mai mare de fracţiuni, fapt ce face mai dificilă sarcina ...

Apropo, foştii colegi ai primarului general au menţionat că activitatea primăriei şi cea a Consiliului Municipal degradează. Potrivit lui Vasile Grama, patrimoniul municipal şi întreprinderile sînt gestionate ineficient. „Este promovată o politică de cadre, ce nu respectă principiile meritocraţiei”.

Pentru crearea fracţiunii în Consiliul Municipal este nevoie de trei persoane. Noua fracţiune are patru. Însă Teodor Cîrnaţ părăseşte postul de consilier municipal. El va refuza mandatul în favoarea calităţii de membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, unde pe 24 decembrie a fost ales de Parlament pe un mandat de patru ani. Deoarece Teodor Cîrnaţ a venit în Consiliul Municipal pe listele Partidului Liberal, în locul lui va veni următorul candidat de pe listele liberalilor. Este vorba despre vicedirectorul companiri „Alcosinter-Plus”, Neofit Josan. În acest caz, rîndurile PL se vor suplini cu o persoană şi liberalii vor avea 14 consilieri. Iar reformatori vor rămîne trei.

Dorin Chirtoacă deocamdată nu comenteată situaţia creată. Iar reacţia unchiului său Mihai Ghimpu nu s-a lăsat aşteptată. În cadrul conferinţei de presă el a calificat crearea noii fracţiuni drept neconstituţională. „Drumul lor este doar la cimitirul politic, - a spus Ghimpu. – Vă reamintesc că alegătorii au votat pentru liberali, iar crearea acestei fracţiuni vine în contradicţie cu voinţa cetăţenilor, acest lucru este neconstituţional, ei nu au dreptul la fracţiune. Ca nişte ţînci, ei umblă dintr-o cuşcă în alta, însă pe noi asta nu ne influenţează. Dimpotrivă, Partidul Liberal devine mai consolidat”.


Între timp, în culoarele Consiliului Municipal se vorbeşte că, în realitate nu există nicio consolidare în fracţiunea PL din CSM. Partidul continuă să se destrame. De aceea, nu este exclus că la reformatori vor mai adera alţi consilieri liberali.

Astfel, astăzi, în Consiliul Municipal se pare că situaţia în cele două tabere – comuniştii şi reprezentanţii liberal-democraţilor – nu s-a schimbat. Fracţiunea Partidului Comuniştilor numără 23 de consilieri, un democrat şi unul independent. Însă structura „preconizatei Alianţe” a suferit schimbări majore. Însă, în această situaţie, spun consilierii, chişinăuienii nu pot spera că CMC va începe să lucreze eficient şi va ajunge la un consens.

A manevrat, a manevrat şi a ratat

Însă în 2011 era clar că, ţinînd cont de majoritatea comuniştilor în consiliul municipal, lupta dintre primar şi consilieri va fi dură. Într-adevăr, din această cauză, activitatea consiliului municipal s-a redus, în special, la hotărîrea problemelor funciare. Experţii îl acuză de situaţia creată pe primarul general, care nu este suficient de profesionist, în opinia lor. Drept exemplu, ei invocă situaţia lui Serafim Urechean, care fusese într-o situaţie dificilă similară, cînd comuniştii obţinuseră 25 de locuri. Însă el a reuşit să ajungă la o înţelegre şi Consiliul Municipal a activat cfructuos timp de patru ani.

În actuala legislatură totul e complicat. Liberalii se declară în opoziţie. Însă dacă la nivelul parlamentului totul este mai mult sau mai puţin clar, atunci la nivelul consiliului muniipal rămîne deschisă întrebarea: se află în opoziţie faţă de cine – de liberal-democraţi şi democraţi sau faţă de comunişti, sau şşi faţă de unii, şi faţă de alţii? Între timp, cel puţin un an şi jumătate primarul general va avea nevoie de un cvorum pentru soluţionarea problemelor capitalei. Iar acum, odată cu destrămarea fracţiunii PL, va fi mai greu de adunat majoritatea voturilor. De aceea, experţii nu exclud faptul că în lipsa unei înţelegeri privind crearea alianţei, Dorin Chirtoacă va admite noi voturi comune cu fracţiunea PCRM. Numărul mare al acestora (23 de consilieri din 51) oferă o garanţie de 100% în adoptarea deciziilor. De aceea este clar că şi liberalii, şi comuniştii uneori vor fi nevoiţi să cedeze, pentru a soluţiona măcar unele probleme.
 
comments powered by Disqus