joi, 6 martie 2014, 15:39 view Vizualizări: 837 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Pe ultimul stadion de la Ciocana vor fi construite blocuri de locuit

Foto: noi.md
Olga MOCANU

Consiliul Municipal a adoptat decizia de a transfera singurul stadion public din sectorul Ciocana, de pe strada Ginta Latină, pe un sector adiacent, mai mic. În vara anului trecut, autorităţile locale au desfăşurat audieri publice la faţa locului. În pofida faptului că majoritatea locuitorilor capitalei au fost împotriva construcţiei, autorităţile locale au decis altfel. Şi acum nimic nu va împiedica compania Aledum-Farm să înalţe un complex, pe singurul şi cel mai mare stadion public de la Ciocana. În decizia consiliului se menţionează că primăria va acorda companiei autorizaţia pentru construcţia cu ciclul zero.

În cadrul audierilor publice, primarul general Dorin Chirtoacă a promis că noul stadion va fi amenajat conform cerinţelor moderne şi se va afla în proprietate publică şi, deci, va fi accesibil pentru locuitorii sectorului. Însă potrivit deciziei Consiliului Municipal, stadionul va fi gestionat de doi proprietari - Direcţia generală educaţie, tineret şi sport şi firma Aledum-Farm. Aceasta înseamnă că, în pofida promisiunilor funcţionarilor, stadionul va deveni o structură comercială.

Terenul adiacent, cu suprafaţa de 1,6323 ha, propus pentru amenajarea noului stadion, se află în zona verde. Iar tăierea copacilor pe acest sector nu va putea fi evitată. În consecinţă, locuitorii de la Ciocana vor rămîne fără o bună parte din parc. Totodată, mărimea terenului propus nu este comensurabil cu suprafaţa actualului stadion.

Recent, autorităţile municipale le demonstrau locuitorilor capitalei că depun toate eforturile pentru păstrarea zonelor verzi. Şi au promis că, după adoptarea documentelor privind delimitarea terenurilor în sectoarele din capitală (care stabilesc clar frontierele terenurilor) şi înregistrarea acestora în Cadastru, construcţia în zonele verzi va fi stopată. Însă acum, sub ochii noştri ei îşi încalcă promisiunile.

Astăzi, stadionul de la Ciocana reprezintă două terenuri: unul cu lungimea de 400 de metri, iar celălalt - mai mic. Acesta este înconjurat de un parc şi de case. La capătul terenului de fotbal este o bară şi un perete suedez. Acolo, locuitorii sectorului aleargă, se plimbă cu copiii. Pe terenuri se antrenează regulat sportivii: fotbal american, baseball, fotbal etc.

Încă pe timpul primarului general Serafim Urecheanu, stadionul era îngrijit şi amenajat. Acolo se desfăşurau campionatele locale la fotbal. Însă, odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă, stadionul a fost dat uitării. Lui îi este mai convenabil să vîndă teritoriul pentru construcţii, decît să aloce bani din bugetul municipal pentru reconstrucţie sau modernizare.

Din păcate, odată cu venirea la putere a primarului liberal în Chişinău au început să dispară stadioanele şi terenurile sportive, care şi anterior nu ajungeau. Puterea locală nu are o strategie de dezvoltare a infrastructurii sociale, care ar prevedea obligativitatea de a construi diverse obiecte sportive, odată cu construcţia complexelor locative. Atunci autorităţile ar fi obligate să rezerveze terenuri pentru construcţia viitoarelor săli de sport, patinioare, bazine. Şi stadioanele pentru elevi sînt deficitare. Însă primăria preferă să aloce stadioanele rămase în scopuri deloc sportive.

Din istoria problemei

În vara anului 2013, autorităţile municipale au desfăşurat dezbateri publice privind construcţia a două stadioane în sectorul Ciocana, în cadrul unui complex locativ. Atunci, primarul general Dorin Chirtoacă a venit personal la stadion pentru a comunica cu locatarii din casele apropiate. El a spus că este împotriva înălţării construcţiilor pe stadion, însă primăria nu poate face nimic, deoarece este decizia instanţei de judecată, care o obligă să cedeze terenul. De aceea, administraţia municipală i-a propus antreprenorului o variantă de compromis. Investitorul construieşte complexul locativ pe cele două stadioane mari, iar în imediata vecinătate, în zona scuarului, amenajează două stadioane mici pentru uz comun şi un bazin comercial.

Locuitorii capitalei sînt indignaţi de această construcţie. Cu atît mai mult că mai sus de stadionul ssportiv de pe str. Ginta Latină, 8, deja a fost construit un complex locativ de elită, din nouă case şi un centru comercial. Construcţia este efectuată de compania GalsamService, care, conform tradiţiei, deja a acaparat o bucată de pămînt ce nu-i aparţine.

Atunci, primarul general declara că compania Alendum-Farm a obţinut terenul ilegal şi, desigur, încă pe timpul comuniştilor. „Şi iată acum Primăria este pur şi simplu impusă”. Există o decizie definitivă a Curţii de Apel, care a legiferat în 2012 toate cele întîmplate pe parcursul mai multor ani.

Întrebarea: de ce, dacă pămîntul pentru construcţie a fost eliberat ilegal, primăria nu s-a adresat la procuratură, - a rămas în aer. În loc să facă investigaţii, municipalitatea a decis că e mai bine să aloce încă un teren. Iar pe cel primit „în dar” investitorul va amenaja un bazin comercial.

Apropo, locuitorii capitalei l-au întrebat pe edilul oraşului, de ce să nu le propună investitorilor un „tîrg” – să le dea terenul pe care urmează a fi construite cele două stadioane mici. Iar stadioanele vechi – să le amenajeze. Însă la această întrebare funcţionarii nu au găsit un răspuns. Potrivit funcţionarilor locali, sub teren trec magistralele de apeduct, care sînt foarte vechi şi nu vor rezista unei construcţii complexe, iar stadioanele constituie o variantă potrivită.

Trebuie de menţionat că istoria cu aceste terenuri „sportive” de pe str. Ginta Latină, 12, este foarte încurcată. Iniţial, încă pe timpurile sovietice, ele erau la balanţa întreprinderii „Pişcemaş” ("Пищемаш"), iar mai tîrziu - а „Alimentarmaş”, care a şi construit stadionul. Cît uzina avea bani, obiectul era amenajat. Însă pe urmă, stadioanele au fost lăsate de izbelişte. Apoi aceste terenuri au tot umblat din mîini în mîini.

Ultima dată, această chestiune a fost examinată la Consiliul Municipal la sfîrşitul lunii mai 2012, cînd a şi fost votat proiectul dat. Însă liberalii atunci nu au votat (potrivit datelor noastre, în obţinerea terenurilor era interesat unul dintre consilierii PL, care a încercat să ia pămîntul).

Cazul a ajuns în instanţă. În decizia definitivă a Curţii de Apel se arată că primăria a dat aceste terenuri în locaţiune companiei Alendum-Farm în 2008, în baza faptului că pe această suprafaţă de 3,11 ha era amplasat imobilul companiei, privatizat încă în anul 2005 (numărul cadastral 010 031 224 501, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 2680 din 30 septembrie 2005).

Însă despre ce imobil este vorba nu e clar, pentru că nimenu nu l-a văzut. Cu toate acestea, compania a primit aceste terenuri în arendă pe cinci ani, conform deciziei consiliului municipal. În luna mai 2012, CMC a adoptat încă o decizie de modificare a celei anterioare. Acolo a fost modificat termenul de arendă - de la cinci pînă la opt ani. Totodată, a fost hotărît să fie modificat proiectul, pentru care primăria a eliberat încă în 2009 certificatul de urbanism. Astfel, reiese că aceste terenuri s-au mai aflat o perioadă în proprietatea municipiului, dar nu în cea privată, cum afirmă primarul general.

Cîndva, potrivit planului general, acest teritoriu, într-adevăr, era destinat pentru construcţia locuinţelor. Temporar însă era utilizat ca teren sportiv. În noul plan general şi Regulamentul privind construcţiile din 2008, destinaţia nu a fost modificată, rămînînd pentru construcţii locative – deşi dacă autorităţile aveau voinţă, atunci puteau să o modifice. Or, acest teritoriu este perfect pentru construcţia unui stadion modern şi este singurul de acest fel la Ciocana. Apropo, preţul acestui teren, potrivit unor date, este de aproape şase milioane de euro.
 
comments powered by Disqus