Comentarii:
0
Povestea despre democraţi, care i-au dus de nas pe aliaţii săi
Foto: trm.md |
Săptămîna aceasta liderii coaliţiei de guvernare – Vladimir Filat, Marian Lupu şi Ion Hadârcă, în numele partidelor sale, au convenit să-şi consolideze eforturile la nivel local şi au semnat un acord de creare a coaliţiilor pro-europene în raioane.
Oferind explicaţii despre acest acord politic, cei mai oneşti au fost Filat şi Hadârcă. Primul nu a ascuns faptul că coaliţiile locale sînt create, în primul rînd, pentru demoralizarea comuniştilor în ajunul alegerilor parlamentare: „Trebuie să evităm orice boicot din partea Partidului Comuniştilor şi aliaţilor lui, toate forţele sănătoase trebuie să se consolideze în scopul integrării europene, ceaa ce înseamnă formarea noilor coaliţii, fără comunişti”.
Cel de-al doilea a recunoscut că acordul privind alianţele locale este semnat pentru a-i convinge pe toţi, în primul rînd, pe activiştii locali ai partidelor, de trăinicia „betonului” coaliţiei.
„Noi trebuie să lansăm un semnal că în interiorul coaliţiei treburile merg bine şi acest semnal trebuie să-i determine pe reprezentanţii autorităţilor locale să lucreze în vederea asigurării stabilităţii politice”, a declarat Hadârcă.
Şi doar Marian Lupu, ca de obicei, a intrat în ceaţă: „Noi am decis să facem un pas înainte, pentru a fortifica procesul decizional în contextul avansării noatre pe calea integrării europene”.
Părţile semnatare intenţionează să creeze „coaliţii pro-europene” în cel puţin 13 raioane ale ţării, acolo unde partidele CPE deţin majoritatea în consiliile raionale.
Analistul politic Igor Boţan a calificat documentul semnat miercuri drept o „mobilizare electorală”. Astfel, el consisderă că partidele puterii au convenit să acţioneze de comun acord, să nu-şi pună beţe-n roate unul altuia în cadrul campaniei electorale, să utilizeze în comun resursa administracivă în teritoriu şi cu orice ocazie să demoralizeze principalul concurent electoral - PCRM.
În această schemă se înscrie foarte bine aşa-zisul pact de neagresiune sau anexa secretă privind protejarea reciprocă a intereselor, care, precum afirmă opoziţia, cu referire la surse din cadrul coaliţiei, ar fi fost semnat înainte ca Lupu, Filat şi Hadârcă să semneze public acordul privind consolidarea forţelor la nivel local.
În acest document, liderii celor trei partide de guvernămînt s-au obligat, în perioada pre-electorală, să nu facă uz de organele de forţă şi de control, aflate în subordinea lor: MAI, Procutaturii generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Seviciul Fiscal.
Aşa cum a fost, de exemplu, un an în urmă, cînd angajaţii CNA, subordonaţi Partidului Democrat şi Procuraturii Generale au organizat o acţiune grandioasă în clădirile Guvernului şi ale Serviciului Fiscal cu percheziţii, spargerea safeurilor şi reţinerea funcţionarilor, ca răspuns la decizia PLDM de a denunţa acordul de creare a Alianţei.
Însă planul liderilor CPE de fortificare a coaliţia pe verticală – din centru pînă în regiuni – şi de înlăturare a comuniştilor de la adoptarea deciziilor în teritoriu, de la bun început s-a pomenit sub ameninţare. Încă nu a reuşit să se usuce cerneala de pe acordul de creare a alianţelor pro-europene că s-a iscat un scandal în consiliul raional Edineţ.
Partidul Democrat demult încearcă să schimbe aici puterea şi sub diverse pretexte să-l scoată din funcţie pe preşedintele raionului Edineţ Oleg Scutaru. În ultimele trei luni, la solicitarea consilierilor PDM, consiliul raional s-a întrunit de 12 ori. Şi permanent, pe ordinea de zi fgura problema privind demisia preşedintelui raionului. Însă voturile democraţilor şi ale comuniştilor-transfugi nu erau suficiente, iar activului local al PLDM nu-i convine fortificarea colegilor din Partidul Democrat. De aceea, pînă nu demult, în consiliul raional Edineţ era o coaliţie neformată dintre comunişti şi liberal-democraţi.
Miercuri, 12 martie, la cîteva ore de la semnarea acordului de consolidare a eforturilor pro-europene la nivel local, a avut loc şedinţa extraordinară a consiliului raional Edineţ. Democraţii au pus a 12-a oară în discuţie problema privind demisia preşedintelui raionului Oleg Scutaru, însă voturile necesare, din nou, nu au fost acumulate.
Convingîndu-se că nu vor reuşi să-l demită pe preşedintele raionului, fracţiunile PLDM şi PDM au trecut la examinarea celorlalte chestiuni de pe ordinea zilei. Aici, liberal-democraţii au căzut în capcana aliaţilor săi: fără a intra prea mult în detalii, au votat pentru proiectul propus de democraţi. Iar cînd au înţeles, era prea tîrziu: la sfîrşitul sesiunii s-a dovedit că consilierii PLDM împreună cu cei democraţi, cu 20 de voturi din 33, au demis-o pe şefa direcţiei de învăţămînt, Aurelia Mitriniuc, care este un membru activ al Partidului Liberal-Democrat, restabilind-o în funcţie pe reprezentanta PDM, Galina Musteaţă.
Acum, istoria cum democraţii i-au dus de nas pe aliaţii săi a devenit un fel de banc local, iar despre crearea în raionul Edineţ a coaliţiei pro-europene, se pare, că nici nu poate fi vorba.
Ideea coaliţiilor pro-europene regionale, din start, a fost sortită eşecului. Cele 32 de raioane, sau nici măcar 13, nu pot fi egalate. Situaţia în teritoriu, de regulă, este strîns legată de relaţiile de rudenie, de interesele de afaceri, de ambiţii şi chiar de supărări personale şi nu întotdeauna se poate plia ordinelor de „sus”.
La alegerile locale din 2011, a devenit anecdotic cazul preşedintelui unui raion, care timp de trei luni a schimbat patru partide. Fiind iniţial membru al Alianţei „Moldova Noastră”, el a intrat în PLDM şi chiar a devenit membru al Consiliului ei Naţional. Însă la alegeri el a mers deja în calitate de candidat al republicanilor, iar după alegeri, pentru a-şi păstra postul de preşedinte, a trecut la democraţi.
Semnînd săptămîna aceasta acordul privind consolidarea eforturilor pro-europene la nivel local, şi convenind să formeze coaliţii „fără comunişti” în 13 raioane, liderii CPE, practic, au revenit la situaţia din 2011. Atunci, după alegerile locale, ei tot au încercat să creeze alianţe dintre reprezentanţii regionali. Iar Vladimir Filat în adresarea lui către cetăţeni a declarat că partidul care se va alia cu PCRM, va distruge Alianţa.
Însă nu doar aliaţii, dar chiar şi membrii Partidului Liberal-Democrat au ignorat în teritoriu declaraţia şefului partidului. În raionul Briceni a fost creată coaliţia dintre PLDM şi PCRM, care a ales în calitate de preşedinte al raionului un liberal-democrat, iar drept vicepreşedinte – un comunist. În raionul Edineţ, doi consilieri PLDM au votat pentru un preşedinte comunist. În raioanele Sîngerei şi Cantemir preşedinte a devenit un reprezentant al PLDM, iar doi comunişti – vicepreşedinţi. În raioanele Criuleni şi Străşeni de asemenea a fost ales un preşedinte „verde” şi un vicepreşedinte „roşu”.
Comuniştii s-au înţeles democraţii în Anenii Noi, Cahul, Făleşti, Flireşti, Rezina şi Ştefan Vodă. Drept că în ultimii trei ani, datorită „argumentelor convingătoare” ale conducerii PDM, în unele raioane puterea s-a schimbat: au fost demişi preşedinţii comunişti sau cumpăraţi consilierii PCRM. Totodată, precum s-au plîns după semnarea acordului privind coaliţiile locale Vladimir Filat, Marian Lupu şi Ion Hadârcă, la moment, în consiliile locale din 13 raioane, în opt raioane sînt încheiate acorduri de coaliţie între comunişti şi liberal-democraţi, iar în cinci – între comunişti şi democraţi.
Şi deşi ion Hadârcă consideră că „mai bine mai tîrziu decît niciodată”, actualul scandal de cadre în consiliul raional Edineţ şi relaţiile tensionate între democraţi şi liberal-democraţi la Cahul demonstrează că aceste „coaliţii pro-europene” locale ar putea să se destrame, înainte de a se constitui.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?