Comentarii:
0
Votarea "la pachet" a chestiunilor funciare în Chişinău se anulează
Foto: noi.md |
La primărie au avut loc audieri publice privind problemele funciare din capitală. Iniţiatorii discuţiilor au fost consilierii fracţiuniii comuniştilor. Potrivit preşedintelui fracţiunii PCRM, Boris Golovin, consilierii intenţionează să elaboreze „principiile de abordare a problemelor funciare”., care vor sista construcţiile ilegale şi vor asigura controlul asupra procesului de alocare a terenurilor. Totodată, fracţiunea PCRM promite să nu mai susţină în Consiliul Municipal practica votării la pachet, cînd zeci de proiecte sînt adoptate printr-un singur vot.
Însă, ei, deocamdată, nu au elaborat un mecanism clar privind „problemele funciare”. În cadrul audierilor, fracţiunea le-a recomandat ogranizaţiilor neguvernamentale să-şi ridice nivelul de pregătire şi să nu lanseze acuzaţii nefondate la adresa consilierilor. Boris Golovin a menţionat că dialogul cu societatea civilă va continua.
„Noi nu mai putem tolera situaţia creată în domeniul construcţiilor şi alocării terenurilor în capitală”, a declarat Boris Golovin. – Pe de o parte, această situaţie frînează dezvoltarea oraşului, iar pe de alta – subminează încrederea populaţiei faţă de organele puterii locale. Anume din acest motiv, fracţiunea nostră a decis să-şi stabilească clar nişte linii „roşii” în soluţionarea întregului complex al problemelor funciare. Aşa a apărut proiectul „Principiilor” (vezi documentul), care au fost făcute publice”.
În opinia consilierului PCRM Igor Lupulciuc, „gestionarea fondului funciar în municipiu este însoţită de numeroase observaţii şi plîngeri, generează conflicte. Acum doi ani şi jumătate, cînd noi am venit în consiliu, am depistat că peste 3 mii de cereri de la cetăţeni privind chestiunile funciare aşteaptă să fie soluţionate. Am reuşit să facem o ordine relativă.
Însă acest lucru s-a dovedit a fi insuficient, sînt necesare criterii clare, pe care noi vom încerca să le elaborăm.
Deocamdată, noi nu vom susţine proiectele, ce vor fi introduse pe ordinea de zi a şedinţelor, cu încălcarea termenelor stabilite şi a drepturilor cetăţenilor la accesul la informaţie şi de participare la procesul decizional.
Totodată, pe viitor, noi intenţionăm să examinăm toate proiectele într-o maximă transparenţă – cu ieşirea obligatorie la faţa locului a reprezentanţilor noştri în comisia de profil. Terenurile libere trebuie alocate exclusiv în baza concursurilor şi licitaţiilor funciare”.
De menţionat, că la ultima şedinţă a Consiliului Municipal, comuniştii au remis spre reexaminare proiectul hotărîrii privind scoaterea terenurilor la licitaţie. De asemenea, au exclus toate chestiunile funciare. Ei şi-au argumentat decizia prin faptul că nu au reuşit să verifice toate loturile de pămînt.
Consilierul municipal din partea PCRM, Valeri Pavlov a menţionat: „Principala problemă a capitalei constă în faptul că Dorin Chirtoacă nu este interesat în gestionarea eficientă a fondului funciar. La audieri nu a fost prezentă întreaga conducere a primăriei, deşi au fost invitaţi şi funcţionarii ce răspund de problemele funciare. Se pare că ei nu sînt interesaţi în acest dialog”.
Consilierul municipal a menţionat, de asemenea, că acum comuniştii intenţionează să pună în aplicare legea din 1998 privind bazele planului urbanistic. Aceasta prevede clar că orice construcţie în oraş trebuie consultată obligatoriu cu populaţia. „Fără permisinea, voastră nimeni nu poate înfige niciun hîrleţ lîngă scara voastră”.
Al doilea moment, care reiese din aceeaşi lege - eliberarea certificatelor de urbanism. „Voi menţiona că acest document pur tehnic trebuie aprobat în baza deciziilor anterioare. Însă aceste hotărîri nu există, de aceea noi pierdem în toate instanţele. Anume din acest motiv, fracţiunea noastră intenţionează să pună în aplicare legea din 1998”.
ONG-rile au fost solicitate să-şi ridice nivelul de pregătire
Consilierul PCRM Nicolai Pavlîcev a menţionat că organizaţiile neguvernamentale nu trebuie să acuze consilierii şi angajaţii primăriei de afaceri funciare ilegale.
“Ne aflăm între ciocan şi nicovală. În primul rind, nu putem examina la sesiunile Consiliului Municipal documentele ce nu au fost semnate de primarul general. Iar dacă ele sînt semnate de edil, atunci ele sînt legale şi noi trebuie să le examinăm. E un cerc vicios.
O altă problemă este că în capitală sînt aplicate scheme de transmirere a terenurilor la preţ normativ. Zeci de terenuri. Noi încercăm să le depistăm, în măsura posibilităţilor. Însă ONG-urile noastre tensionează atmosfera. Avem o rugăminte, înainte de a trîmbiţa despre împărţirea banilor, prezentaţi fapte argumentate. Şi nu trebuie să acuzaţi direcţiile primăriei – ei sînt angajaţi. Dacă li se spune să facă ceva, ei execută.
Cu toţii trebuie să înţelegem că nu putem opri procesul de alocare a terenurilor în capitală. La rînd stau sute de proiecte ale cetăţenilor simpli şi ai agenţilor economici oneşti, care trebuie să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă. Nici încăperile nu putem să nu le dăm în chirie, deoarece aceasta constituie o suplinire considerabilă a bugetului. De aceea noi avem nevoie de consens”.
Politicianul, istoricul, diplomatul Alexei Tulbure a menţoinat că, astăzi, problema autorităţilor locale constă în normele şi standardele, ce pot fi interpretate speculativ. „La Chişinău se creează o situaţie paradoxală, cînd administraţia trebuie să soluţioneze problemele orăşenilor, însă ea, dimpotrivă, se distanţează de ele. Nu este corect să conduci Chişinăul fără chişinăuieni, sau, cum se spune, nu gestionare, ci alimentare. Opinia societăţii trebuie luată în consideraţie.
În opinia mea, astăzi problema nu constă în organizaţiile neguvernamentale, care organizează pichete şi care au sesizat procese ilegale. Dimpotrivă, dacă vedeţi vreo chestiune controversată, aceasta trebuie scoasă urgent de pe ordinea de zi, discutată la masa de negocieri şi găsite alte forme de soluţionare a conflictului”.
Reprezentantul organizaţiei obşteşti „Oraşul meu iubit” («Мой любимый город») Vitalie Voznoi spune că desfăşurarea audierilor este un îmceput bun, dar multe probleme nu au fost soluţionate. „Sperăm că aceasta nu va fi ultima întălnire şi discuţiile vor avea loc pas cu pas”.
Săptămîna aceasta, fracţiunea comuniştilor va colecta de la persoanele interesate toate propunerile pe marginea acestui proiect.
Construcţiile ilegale pot fi stopate prin Regulamentul local
Consilierii au menţionat în cadrul audierilor că o problemă gravă rămîn a fi şi construcţiile ilegale. „Pledăm pentru reglementarea cît mai urgentă a şantierelor în municipiu, conform planurilor zonale şi locale de construcţie, aprobate prin deciziile Consiliului Municipal, - a declarat Igor Lupulciuc. – Noi, de asemenea, considerăm necesar să modificăm regulile de eliberare a certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor pentru construcţie, precum şi a regulamentelor privind construcţia mansardelor şi anexelor. Totodată, trebuie introduse modificări la legislaţie, care vor permite organului administraţiei publice locale să lupte mai eficient cu construcţiile ilegale”.
La ultima şedinţă a Consiliului Municipal a fost prezentat proiectul Regulamentului, ce stabileşte procedura de demolare a construcţiilor ilegale (vezi documentul). Acest document se referă, de asemenea, la anexe, chioşcuri, panouri de publicitate, construcţiile neautorizate de toate tipurile, la balcoanele reconstruite, scări etc. la nivel local, acesta le-ar putea dezlega mîinile autorităţilor locale la demolarea construcţiilor ilegale.
Consilierul PLDM, Ghenadie Ivaşcenco a declarat că pînă cînd la nivel legislativ nu vor fi stabilite unele prevederi privind demolarea construcţiilor netautorizate, acest Regulament ar putea face o oarecare ordine în capitală. Însă Partidul Comuniştilor nu a susţinut acest proiect şi el nu a fost adoptat de Consiliu.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?