Comentarii:
0
„Cumpărătura de control” fără consecinţe: comerţul înaintea sărbătorilor are loc cu încălcări
Foto: noi.md |
În ajunul sărbătorilor de Paşte, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a organizat razii la pieţele municipale. Angajaţii acestei instituţii au depistat un şir de încălcări în comerţul din Chişinău şi suburbiile capitalei. Astfel, în timpul verificărilor, au fost depistat încălcări la păstrarea produselor alimentare, a fost depistată comercializarea mărfurilor ce nu corespund cerinţelor documentaţiei tehnico-normative, fără documente de provenienţă, confuzie la marcarea preţurilor şi înşelarea cumpărătorilor la cîntar.
În timpul ajiotajului din ajunul sărbătorilor, vînzătorii din piaţă înşeală mai des cumpărătorii la cîntar. Or, oamenii, deseori nici nu se uită la cîntare. Vînzătorii deviază programele cîntarelor electronice sau mecanice, sau în general, pot apăsa cu degetele pe ele. Cu balanţa cu arc e şi mai uşor se amăgit poporul. De exemplu, în hala de carne din piaţa centrală, cumpărătorii sînt înşelaţi în medie cu 40 de grame la fiecare kilogram, nemaivorbind de faptul că preţurile sînt rotunjite. Dar nici cumpărătorii nu utilizează cîntarele de control, iar în ajunul sărbătorilor, mai ales, aceştia nu observă escrocheriile vînzătorilor, deoarece sînt preocupaţi de altceva.
Se pare că pe comercianţi nu-i sperie pedeapsa, prevăzută de lege: pentru instalarea incorectă a cîntarelor, persoanele fizice şi cele juridice riscă amenzi de 6 mii de lei, iar comercianţii care înşeală cumpărătorii pot fi amendaţi cu o mie de lei.
Păstrarea produselor este o istorie aparte. Marfa continuă să fie adusă în piaţă în ambalaj impropriu (carnea de pui în pachete de provenienţă necunoscută etc.) şi preambalată chiar în stradă, în condiţii antisanitare.
O altă încălcare, ce nu poate fi contracarată nici de organele de drept, nici de autorităţile locale este comerţul pe trotuare. Acesta înfloreşte – pe străzi, în condiţii antisanitare sînt vîndute produse lactate, carne, peşte, ouă şi alte produse de provenienţă şi calitate necunoscută.
Fermierii consideră că e mai bine să vîndă în stradă decît să facă zilnic kilometraje pentru a obţine certificate sau să-şi vîndă pe bănuţi producţia intermediarilor. Comercianţii stradali afirmă că sînt nevoiţi să vîndă astfel, în primul rînd, din cauza regulilor complicate. Astfel, pentru a vinde 3-5 litri de lapte sînt necesare cîteva certificate. În al doilea rînd, spun producătorii agricoli, pentru ei întotdeauna sînt alocate locuri inaccesibile pentru cumpărători. În asemenea unghere, propuse de administraţia pieţei, poţi sta o zi întreagă şi să nu vinzi nimic.
Printre cei care încalcă cel mai des regulile se numără, în special, vînzătorii de lapte, ouă, peşte. Acestora şi se propane să-şi vîndă producţia colectorilor, care vin în fiecare sat. Dar puţini dintre fermieri doresc să-şi vîndă marfa intermediarilor pentru bănuţi, pentru ca mai apoi acelaşi şapte să apară la magazine de trei ori mai scump. Dar şi cererea la produsele de naturale de la ţară rămîne a fi înaltă la oraş.
În ajunul sărbătorilor, angajaţii Agenţiei doar i-au avertizat pe comercianţi, dar promit să-i amendeze în curînd. Iar pe cumpărători, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor îi cheamă să cumpere produse doar din magazinele şi chioşcurile autorizate, să fie vigilenţi, iar în cazul depistării încălcărilor să anunţe imediat Agenţia.
Toate acestea arată destul de bizar: pe de o parte, Agenţia îi iartă pe comercianţi şi le permit tacit să vîndă cu încălcări în ajunul sărbătorilor. Pe de alta, le recomandă cumpărătorilor să evite comercianţii ilegali sau să comunice despre încălcările, pe care déjà le cunoaşte. Iar, în general, pur şi simplu, închide ochii la tot ce se întîmplă, deoarece nu poate face faţă comerţului din preajma sărbătorilor.
Spre deosebire de Agenţie, poliţia şi reprezentanţii controlului sanitaro-veterinar au desfăşurat săptămîna aceasta nu controale de avertizare, dar razii adevărate, cu sancţiuni aplicate vînzătorilor de peşte din piaţa centrală. În cadrul verificărilor au fost depistate multiple încălcări. Astfel, veniturile din vînzări nu erau înregistrate de aparatele de casă, condiţiile de păstrare a peştelui nu corespundeau normelor sanitare, iar vînzătorii nu respectau normele igienei personale.
În rezultatul controalelor au fost întocmite procese verbale privind încălcările depistate. Acestea vor fi transmise organelor abilitate, ce vor stabili pedeapsa.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?