vineri, 25 aprilie 2014, 19:35 view Vizualizări: 866 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Consilierii intenţionează să anuleze competenţele Direcţiei arhitectură

Foto: monument.sit.md
Olga MOCANU

Încă o clădire istorică inclusă în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi locală, a fost demolată complet, recent, la Chişinău. Este vorba despre o casa din sec. XiX, de pe adresa Izmail, 17, cu beciuri unice în două niveluri. Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului nouăsprezece şi aparţinea aristocratei Pelagheia Ciorbă. Proprietarul casei – compania „Inamstro” avea autorizaţie doar pentru reconstrucţie, însă acesta a considerat că demolarea şi reconstrucţia este unul şi acelaşi lucru.

Monumentul istoric a fost demolat, în pofia avertizărilor reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, care au avut dubii încă de la începutul lucrărilor de construcţie, desfăşurat după gardul de trei metri. Dar muncitorii au continuat lucrările chiar şi după ce a fost alertată opinia publică şi reprezentanţii Inspectorarului au cerut sistarea lor. Potrivit unor informaţii, acolo va fi construită o pizzerie.

Consilierii menţionează că la Chişinău deja furncţionează o schemă semi-legală de demolare. Proprietarul obţine documentele legale la primărie pentru reconstrucţia clădirii. După obţinerea acestor ducumente, destinaţia se schimbă, iar proiectul şi monumentul se distrug complet. O situaţie similară a fost cu monumentul poştei vechi de pe strada Vlaicu Pîrcălab, casa lui Iacob Chinculov (Hîncu), inclus în Registrul monumentelor istorice şi culturale, amplasate pe strada Bucureşti,71.

Cu alte cuvinte, majoritatea monumentelor din Chişinău sînt distruse în continuare, din cauza lipsei de acţiuni din partea autorităţilor. Iar înşişi demolatorii nu se tem de nimic. Surse de la Agenţia de stat pentru protecţia şi restaurarea monumentelor menţionează că niciun antreprenor din Moldova, care a distrus un monument de arhitectură, nu a fost pedepsit.

Consiliul Municipal solicită audieri şi cere restabilirea monumentului

În cadrul şedinţei Consiliului Municipal din această săptămînă, condilierul PCRM Nicolai Pavlîcev a propus includerea pe ordinea de zi a raportului privind demolarea acestui monument al arhitecturii şi a propus ca raportorul principal să fie primarul general, „care poartă responsabilitatea pentru ceea ce se întîmpă în capitală”. De asemenea, la întrebările consilierilor vor trebui să răspundă reprezentanţii Agenţiei de inspecţie şi restaurare a monumentelor, conducătorii structurilor primăriei, precum şi proprietarii clădirilor demolate. Propunerea a fost susţinută de toţi consilierii, cu excepţia fracţiunii Partidului Liberal.

„Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municială din 1995 include 973 de monumente ale arhitecturii, - spune Nicolai Pavlîcev. – Acesta este un patrimoniu fără preţ, care ne-a fost transmis nouă pentru a fi păstrate pentru generaţiile viitoare. La ziua de astăzi din acest registru a dispărut clădirea cu numărul 420, de pe str. Izmail, 17. Iar pînă acum, din acest document au dispărut mai multe poziţii. Astfel noul Registru, care este elaborat în prezent de funcţionarii locali, coniţne de două ori mai puţine monumente. Dacă autorităţile municipale va păstra clădirile istorice în asemenea ritmuri, atunci din registru va rămîne doar denumirea. Pe mine ca orăşean de rînd mă interesează cine este vinovat de demolarea monumentului?

Pot fi acuzaţi cei, care au semnat autorizaţia, proprietarul construcţiei, compania de construcţie. Însă în oraş nu se întămplă nimic fără autoritaţia primarului. Şi dacă el nu este capabil să-şi controleze subordonaţii, atunci el poartă vina.

Astăzi, s-a creat situaţia cînd în Registru sînt menţionate multe edificii, iar de facto, monumentele nu mai există. Şi ce întreprinde Primăria? Răsună doar înjurăturile revoltate ale primarului general la subalterni în faţa camerelor şi atît. Dar cine a fost pedepsit? Or, anume administraţia oraşului trebuie să sisteze orice intenţii legate de demolarea monumentelor arhitecturale. Anume primăria trebuie să apeleze la diverse organe competente, pentru a-i trage la răspundere penală pe cei vinovaţi şi să-i impună să restabilească ceea ce au distrus.

Noi vrem astăzi să sistăm pracrica demolării clădirilor istorice. Noi nu mai trebuie să tolerăm asemenea cazuri. Acţiunile Consiliului Municipal trebuie să fie dure. Orice agent economic trebuie să ştie că partea istorică nu constituie doar colibe din chirpici, ci monumente ale arhitecturii, că valoarea nu este pămîntul, ci imaginea arhitecturală a capitalei noastre. Noi trebuie să cerem restabilirea monumentului”.

Consilierul a menţionat că astăzi, la Chişinău sînt multe monumente arhitecturale, care se află în proprietate privată, care sînt ameninţate cu distrugerea. Ele sînt lăsate premeditat să se distrugă, pentru ca, într-un final, nici din faţade să nu mai rămînă nimic, pentru a le putea fi şterge de pe faţa pămăntului, fără mustrări de conştiinţă. Printre acestea se numără, de exemplu, Gimnaziul baronesei Iulia von Gheiking de pe str. A. Mateevici, 83, precum şi societatea „Ştiinţa”, amplasată la intersecţia străzilor Bucureşti şi V. Pîrcălab – palatul a fost cîndva conacul Ecaterinei Rîşcanu-Derojinschi.

Pentru a schimba situaţia cu demolarea monumentelor istorice, pe 17 aprilie, comuniştii au înregistrat un proiect de decizie privind mofiricarea regulamentului urbanistic. Modificările prevăd lipsirea direcţiei de arhitectură, urbanistică şi relaţii funciare de dreptul de a aproba documentele urbanistice. Documentul urmează a fi aprobat în comisiile de profil.

Audierile ce se referă la demolarea monumentului de arhitectură de pe str. Izmail, 17, au fost stabilite pentru 6 mai, cînd va continua şedinţa Consiliului Municipal din 24 aprilie.
 
comments powered by Disqus