Comentarii:
0
Despre noile condiţii de comercializare a zahărului
Foto: obozrevatel.com |
Ministerul Agriculturii a decis să facă ordine pe piaţa internă a zahărului. În opinia autorităţilor, noul standard naţional va permite industriei de zahăr să se dezvolte dinamic şi va proteja piaţa moldovenească de producţia necalitativă de import. Experţii însă vorbesc despre faptul că multe detalii au rămas nereglementate.
Producătorii, importatorii şi reţelele comerciale au mai mult de jumătate de an pentru a se pregăti de noile reguli. Versiunea perfecţionată a Reglementării tehnice „Zahăr. Producerea şi comercializarea” intră în vigoare pe 1 ianuarie, anul viitor. Documentaţia tehnică naţională obligă agenţii economici să asigure acelaşi nivel al calităţii şi securităţii alimentare ca în ţările Uniunii Europene, pe întregul ciclu de producţie, păstrare şi comercializare. Cerinţele speciale sînt înaintate faţă de utilaje şi capacităţile, ce intră în contact cu zahărul, precum şi faţă de aparatele de control şi măsurare.
Reglementarea tehnică clasifică produsul destinat consumului în: zahăr de sfeclă şi zahăr de trestie. După metoda de producţie acesta poate fi: zahăr de cristal, presat sau pudră.
În noua redacţie a Reglementării tehnice, zahărul de cristal se împarte în trei subcategorii, în funcţie de indicatorii calităţii: alb extra, alb şi semi-alb. Lider în acest rating este zahărul alb extra, care este rafinat şi destinat pentru consumul alimentar. Ponderea zaharozei în acesta constituie cel puţin 99,85% din fracţia masică.
Pe locul doi este zahărul alb, ce prezintă un produs de calitate standard şi poate fi utilizat atît pentru consumul alimentar, cît şi în calitate de materie primă pentru industria alimentară. Caracteristici similare le are şi zahărul semi-alb, conţinutul de zaharoză în care trebuie să fie de cel puţin 99,55% din masa uscată.
Zahărul presat poate fi de categoria întîi, doi şi trei, precum şi fărîmiţat, rapid solubil, pentru călătorii. Zahărul pudră este de o singură categorie din cristale mărunţite cu dimensiunea de cel mult 0,1 mm.
Modificările la Reglementarea tehnică conţine noi cerinţe la marcarea zahărului, livrat în reţelele de comerţ. Se interzice comercializarea acestui produs în pachete fără semne distinctive sau fără etichete cu informaţia necesară. La comercializarea zahărului neambalat datele necesare trebuie plasate pe indicatoare.
Este vorba despre adresa, denumirea producătorului şi importatorului, ambalatorul, termenul de păstrare, masa netto şi devierile admise, denumirea completă a produsului. Totodată, în mod obligatoriu, se indică data fabricării şi ambalării, marca comercială a producătorului, condiţiile de păstrare, valoarea energetică, semnul naţional al conformităţii cu numărul organului de certificare.
Indicatorii organoleptici, de asemenea, sînt menţionaţi în noua redacţie. Astfel, zahărul cristal trebuie să fie fiabil. Pentru zahărul semi-alb se permite prezenţa cocoloşilor, care fiind apăsaţi, se fărîmă. Dacă primele două tipuri de zahăr pot fi doar de culoare albă, atunci în cel de-al treila se admit nuanţe gălbui. Gustul în toate cazurile trebuie să fie dulce, iar mirosul – caracteristic zahărului.
„Este îmbucurător faptul că indicatorul culorii a intrat în lista condiţiilor tehnice, deşi nu sînt atît de dure ca în ţările UE, - menţionează unul dintre experţii noştri. – Totodată, ar fi fost logic să fie prevăzute mai multe categorii de calitate, în afara culorii. Astfel, pentru producătorii băuturilor este foarte important indicatorul „transparenţei soluţiei”, care nu este reflectat în momenul actual în reglementare.
Nu este reflectată existenţa pe piaţă a zaharului galben sau alte tipuri. Acestea însă sînt reprezentate pe larg în comerţ. Are sens extinderea categoriilor de calitate a zahărului în funcţie de provenienţa lui, precum şi elaborarea unor cerinţe mai detaliate faţă de ambalaj.
În actuala versiune a Reglementării tehnice, în special, se conţin instrucţiunile privind amplasarea ambalajului cu producţia finită la depozite şi unităţi comerciale, precum şi la transportare. Se menţionează că acesta poate consta din saci, cutii sau pachete, însă lipsesc cerinţele clare pentru ambalajul consumatorului. Totodată, nu există indicaţii privind posibilitatea transportării zahărului în vrac, ce a a devenit răspîndită în ultimii ani pentru consumatorii industriali.
Includerea în documentaţie a cerinţelor suficient de dure faţă de calitate şi ambalaj este foarte importantă pentru dezvoltarea ramurii. Totodată, consumatorii şi producătorii trebuie să aibă posibilitatea de alegere. Altfel, unele întreprinderi vor fabrica zahăr de tip nedeterminat în saci nedeterminaţi”.
În opinia specialiştilor, în ultimii ani, în Moldova se atestă o tendiinţă stabilă de reducere a consumului de zahăr de către populaţie, totodată creşte consumul acestei producţii în industria alimentară.
Totodată, în ramură se atestă o concurenţă destul de dură. Perfecţionarea standardelor va permite eliminarea de pe piaţă a producţiei din ţările CSI, deoarece zahărul fabricat, spre exemplu în Ucraina, deseori, nu corespunde tuturor parametrilor.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?