miercuri, 7 mai 2014, 17:12 view Vizualizări: 831 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Consilier municipal către sinistrați: ”Puteți să rămîneți cu nimic, cu jocurile voastre”

Foto: noi.md
Olga MOCANU

În urmă cu o săptămînă, pe str. Independenței, 10/2, a ars complet o mansardă – 28 de apartamente. Acest caz a demonstrat cît de nepregătite sînt autoritățile de situații excepționale, și cît de corupt este domeniul de construcție a mansardelor din Chișinău. Pînă în prezent, oamenii lipsiți de locuințe nu știu care va fi soarta lor de mai departe. Majoritatea sinistraților se află la rude, iar cîteva familii trăiesc în internatul nr.2. Suferă și alți locatari ai acestei case, care locuiesc în apartamentele lor practic, fără acoperiș. Nimeni nu-și ia asupra sa responsabilitatea de cele întîmplate, nimeni nu încearcă să lichideze consecințele incendiului.

Timp de o săptămînă de la incident, nimeni nu a reacționat, nici autoritățile locale, nici cele centrale. Numai Serviciul Protecției Sociale și Situații Excepționale a început verificarea în regim de urgență a nivelului de securitate anti-incendiară a mansardelor. Salvatorii au început cu casele de pe strada Independenței, lîngă clădirea unde a avut loc incendiul. Deși datele oficiale vor fi anunțate după 5 iunie, deja au fost depistate primele încălcări.

Utilizarea în construcție a materialelor ușor inflamatoare, lipsa stingătoarelor și firele electrice trasate fără tuburi de protecție; conectarea incorectă a rețelelor electrice; lipsa accesului la acoperiș pentru salvarea oamenilor în caz de incendiu, căile de evacuare blocate de mobilă; instalarea în antreu a ușilor ce se deschid în direcția opusă direcției de evacuare a oamenilor în caz de incendiu; păstrarea produselor petroliere în apartamente.

Încălcările depistate denotă de asemenea exploatarea incorectă a locuințelor. Însă, în opinia experților, însăși faptul c mansarda a ars pe toată suprafața de construcție, vorbește despre erori grave în construcția mansardei. Este evident și nivelul înalt de corupție în domeniul construcției mansardelor. E straniu că pînă în prezent în acest sens nu s-a pronunțat Centrul Anticorupție.

Potrivit directorului Departamentului salvatorilor și pompierilor din sectorul Botanica, Alexandru, Sandu, ” a fost foarte greu să pătrundem la mansardă, deoarece era doar o singură intrare. Noi nu ne-am putut apropia mai aproape de 5 metri, deoarece temperatura era foarte înaltă. Focul s-a răspîndit foarte repede, de la 1 pînă la 3 metri pe minut. Firma, care a construit mansarda în documente a menționat că avea gradul doi de protecție împotriva incendiilor, ceea ce înseamnă că pereții mansardei trebuiau să reziste focului aproape 90 de minute. În cazul dat, însă, au rezistat doar panelurile ce despart etajul cinci de etajul șase.

Comisia municipală acum examinează documentația de proiect și materialele din care a fost construită mansarda. Rezultatele vor fi făcute publice la sfîrșitul săptămînii. Potrivit lui Oleg Cernei, din 2010, cînd mansarda a fost transmisă la balanța Asociației locatarilor, acolo au fost efectuate lucrări suplimentare. Oamenii și-au construit cerdace, și-au trasat cabluri electrică fără acordul autorităților. Totodată, el a menționat că apartamentele arse au fost vîndute la prețuri exagerate de 550 de euro pentru un metru pătrat, iar profitul proprietarilor firmei a constituit 50% din valoarea investițiilor în construcție.

Viceprimarul Nistor Grozavu afirmă că compania SC Stil Casa a desfășurat lucrările în baza documentelor legale. Certificatul de urbanism a fost obținut în anul 2008. În 2009 a fost eliberată autorizația pentru construcție. Mansarda a fost ridicată în vara anului 2010. Acest obiect are și un registru tehnic, în care au fost fixate procesele verbale ale verificărilor pe parcursul întregii perioade de construcție. Încălcări acolo nu sînt menționate.

Oamenii se tem să se întoarcă la mormanul de cenușă

Autoritățile locale au decis, deocamdată, să este suficient să le aloce sinistraților din fondul se rezervă cîte 10 mii de lei pentru trai. Însă pînă în prezent nimeni dintre ei nu au văzut acești bani.

Apoi, autoritățile locale intenționează să găsească o metodă de a reconstrui mansarda pe același loc. Despre aceasta a anunțat consilierul municipal al PL Oleg Cernei. În acest scop a fost deschis un cont special pentru colectarea mijloacelor de la doritori. Pentru cine? Pentru compania de construcții, care, după idee, trebuia să reconstruiască totul din contul ei?

Mai tîrziu, după anunțarea rezultatelor oficiale ale expertizei și calcularea pierderilor, primăria va decide ce va face mai departe. La etapa actuală, potrivit estimărilor preventive, pierderile constituie 10 mil. lei.

Marți, sinistrații au participat la ședința Consiliului Municipal, pentru a-și anunța nemulțumirea față de decizia autorităților de a le construi apartamente noi în aceeași casă. Ei au sperat să vorbească cu primarul general Dorin Chirtoacă, care nici nu a fost la locul incidentului. Însă ei nu au putut vorbi cu acesta. La fel cum nu au reușit să se adreseze Consiliului Municipal, ședința căruia nu a avut loc din cauza lipsei liberalilor și liberal-democraților. Deși într-o țară europeană, Consiliul Municipal trebuia să se convoace imediat după incendiu, pentru a examina, cel puțin, situația.

Văzînd sinistrații în sala de ședințe a Primăriei, Oleg Cernei, iritat la culme a spus: ”De ce ați venit? Noi doar v-am alocat bani. Astăzi îi veți primi. Primăria nu e un businessman, ca să poarte pachetele cu bani în mașină. Toți cei care v-au ajutat și vor acum vor vedea aceasta, vor fi dezamăgiți din cauza că puteți fi manipulați atît de ușor. Vedeți, cu jocurile voastre, ați pute rămîne cu nimic”.

Acum, locatarii casei cu pricina intenționează să se adreseze către autoritățile centrale. Din cauza lipsei de încredere față de primăriei, ei au decis să-și deschidă propriul cont pentru colectarea ajutorului material. Iată rechizitele acestuia:

BC ”Eximbank” în lei: 2252035902MD

Cod Fiscal: 2001025229456

Pentru informații suplimentare, apelați nr. de telefon: 022-27-71-72, 022-27-73-75
.

Sinistrații au primit un anumit ajutor de la businessmanului Renato Usatîi. Acum două zile, el le-a alocat 500 de mii de lei. Și le-a propus sinistraților să adopte o decizie colectivă ce să facă cu acești bani – să-i investească în construcție sau să-i împartă la fiecare familie egal. În final, s-a decis ca banii să fie împărțiți fiecăruia în parte. Oamenii spun că au rămas fără surse de existență.

Ce va fi mai departe, nimeni nu știe. Vicepretorul sectorului Botanica Boris Prepeliță spune că compania care a construit mansarda are șantiere în alte sectoare ale orașului. De aceea, una din soluții este ca oamenii care au rămas fără locuințe să fie cazați acolo.

Usatîi a propus primăriei să aloce un teren pentru o companie de construcție care în schimb ar oferi apartamente în casele ce se construiesc celor care au rămas fără acoperiș deasupra capului. Cu alte cuvinte, soluții sînt, însă autoritățile nu le văd și continuă să insiste asupra reconstrucției mansardei arse.

Nimeni nu vede probleme

Între timp, acest caz a demonstrat cît de corupt este domeniul construcției mansardelor. Afacerile cu mansarde au început să se dezvolte activ în 2007, după alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar al Chișinăului, cînd principalele funcții în direcțiile de profil au fost obținute de oamenii din Partidul Liberal, sau cei apropiați de el.

Potrivit unor date, de construcția mansardelor se ocupă și oamenii de afaceri apropiați liberalilor. Totodată, majoritatea companiilor nu dețin capitalul social minim necesar pentru construcția mansardelor, iar aceasta este una dintre condițiile de participare la tender. Astfel, este clar că aceste companii au nimerit în listă fără desfășurarea concursului deschis și ele construiesc mansarde exclusiv, bazîndu-se pe mijloacele potențialilor cumpărători.

Nu toate companiile au acordul locatarilor caselor pentru construcția mansardelor, iar din această cauză, instanțele de judecată sunt asaltate de plîngerile locatarilor, semnăturile cărora sunt falsificate. În jumătate de contracte lipsește argumentarea tehnico-economică. Doar 10% dintre companii au acorduri cu cadastrul privind transmiterea de către Consiliul Municipal a terenurilor pentru construcții. Iar fără acest document nu poate fi înregistrat imobilul construit ca obiect, în baza căruia ulterior acesta este transmis în proprietate privată.

Astăzi, această afacere este atît de profitabilă, mai ales că poate fi sistată fără a întoarcere banii cumpărătorilor, că nimeni nu atrage atenția la calitatea construcțiilor, ci doar la mărimea mitelor.

Antreprenorii pur și simplu ignoră angajamentele privind termoizolarea pereților, schimbarea ferestrelor, întărirea pereților etc. Adică prevederile din Regulamentul privind construcția mansardelor din 2001.

Vechiul regulament stabilește criterii clare privind pereții de bază, precum și sistemul de utilizare a celor auxiliari. Tot acolo este descris concret cum trebuie reconstruit acoperișul, ce materiale trebuie utilizate și cum trebuie modernizate rețelele vechi. Însă funcționarii și afacerile apropiate lor din acest domeniu preferă să nu observe toate aceste formulări.

Comuniștii inițiază crearea comisiei

Fracțiunea municipală a Partidului Comuniștilor i-a cerut primarului general să nu fugă de responsabilitate pentru mansarda arsă. Consilierul PCRM Valerii Garev a declarat că ”în legătură cu cele întîmplate apar multe întrebări. Ce s-a întîmplat în realitate? De ce 26 de apartamente au fost făcute scrum timp de jumătate de oră? Pentru a răspunde la aceste întrebări, noi am fost la locul incendiului.

S-a văzut cu ochiul liber că construcția și darea în exploatare a casei au fost efectuate cu încălcări mari: clădirea a fost construită din materiale ușor inflamabile, pereții despărțitori din material de lemn presat și lemn, tavanele din plastic și penoplast, firele electrice fără izolare dublă, se pare că pur și simplu treceau pe sub tavanul din penoplast și alte încălcări, la care trebuie să răspundă comisia.

Cum această construcție a fost acceptată spre exploatare? Cine a semnat actele de primire în exploatare? Așteptăm răspunsuri de la primarul general. Sîntem convinși că aici sînt vinovate nu doar serviciile de pompieri, dar și serviciile respective ale primăriei.

Acum, toți își fac carieră politică pe nevoile altora – de la Dodon pînă la Usatîi. Însă timp de 5 zile oamenii nu l-au văzut acolo nici pe primar, nici pe viceprimar. Pretorul a oferit un interviu de 5 minute și a dispărut. Iar oamenii au rămas fără locuințe din vina și din cauza neglijenței funcționarilor. Locatarii de la erajul 5, deasupra căruia a ars mansard, acum trăiesc în condiții insuportabile: îi plouă, deoarece lipsește acoperișul. Autoritățile municipal i-a lăsat pe orășeni cu un necaz în plus, care a apărut din cauza neglijenței autorităților locale, conduse de primarul general.

Fracțiunea noastră a propus de mai multe ori modificarea Regulamentului de contrucție a mansardelor din 2001, care este depășit moral și nu corespune actualelor cerințe. Noi am chemat șa sistarea urgentă a eliberării autorizațiilor pentru construcția mansardelor pînă la adoptarea noului regulament. Apropo, peste o casă de la clădirea arsă se construiește o mansardă cu două etaje.

Cine garantează că situația nu se va repeta? Direcția arhitectură și urbanism supraveghează din ce material sînt înălțate mansardele?

Autorizațiile pentru construcții sînt eliberate fără concurs (nicio mansardă nu este construită în bază de concurs), în cadrul căruia ar putea fi selectate cele mai sigure proiecte. Este evident că actualul regulamentconține multe lacune.

În legătură cu cele expuse mai spus, fracțiunea municipală a Partidului Comuniștilor propune următoarele:

1. Examinarea problemei introducerii imediate a unui moratoriu la eliberarea autorizațiilor pentru construcția mansardelor pînă la aprobarea noului regulament;

2. Alocarea mijloacelor din bugetul CMC pentru asigurarea cu locuințe a sinistraților.

3. Alocarea compensației sinistraților pentru patrimoniul ars.

4. Crearea comisiei speciale pentru estimarea pierderilor și ajutorului sinistraților, precum și pentru stabilirea gradului de responsabilitate a funcționarilor primăriei, vinovați de tragedie;

5. Primarul general să ia la control personal problema construcției unui pod provizoriu la etajul 5, pînă cînd nu s-a luat foc și firele electrice din cealaltă parte a casei.

6. Organele competente să tragă la răspundere antreprenorul, cu care a fost încheiat contractul de construcție a mansardei de pe str. Independenței 10/2.
 
comments powered by Disqus