Comentarii:
0
Vladislav Darvai: “Scopul nostru de bază este de a contribui la creşterea volumului comerţului dintre Rusia şi Moldova”
Foto : gagauzinfo.md |
- Domnule Darvai, care este astăzi, în opinia Dvs., stadiul relaţiilor comercial-economice dintre ţările noastre?
- Moldova şi Rusia sînt două ţări, populate de popoare înfrăţite, legate de o istorie comună, de interese economice şi sociale, de tradiţiile de bună vecinătate. Rusia este partenerul principal al Moldovei în comerţul exterior şi principalul investitor, mai ales în domeniul energetic şi industria prelucrătoare, precum şi în sectorul financiar.
Însă în ultimul timp, în relaţiile comerciale dintre ţările noastre au apărut probleme, legate de reproşuri reciproce, mai ales după introducerea de către Rusia a restricţiilor la importul vinurilor în 2006. Totuşi, Rusia a fost şi rămîne principalul partener comercial al Moldovei şi principalul consumator al producţiei moldoveneşti, căreia îi revine peste o treime din operaţiunile de import-export ale republicii.
Potrivit estimărilor experţilor, volumul real al investiţiilor capitale ruse în economia Moldovei constituie astăzi peste 500 de miliarde de dolari. Printre cei mai mari investitori se numără – „Gazprom”, „Inter RAO EĂS”, „Lukoil”, „Rossgostrah” şi alte companii renumite.
În total, în Moldova sînt înregistrate 769 de întreprinderi cu participarea capitalului rusesc. Aproximativ 75% din volumul total al exportului rusesc în Moldova îi revine gazelor şi produselor petroliere, aproximativ 70% din exportul moldovenesc în FR o constituie producţia agricolă, în special, cea vinicolă şi pomilegumicolă.
Relaţiile bilaterale ale Moldovei şi Rusiei sînt îndreptate spre dezvoltarea şi fortificarea cooperării comercial-economice. Una dintre sarcinile actuale pentru Rusia şi Moldova o constituie extinderea cooperării investiţionale. În această direcţie au fost înregistrate deja realizări semnificative: Rusia ocupă locul doi printre ţările CSI după volumul linvestiţiilor în Republica Moldova.
Federaţia Rusă este interesată în majorarea volumului investiţilor sale în Moldova şi în realizarea proiectelor comune, în venirea în republică a unui număr maxim de investitori ruşi pentru fabricarea comună a producţiei competitive şi diferitelor servicii.
Dacă anterior, investitorii ruşi îşi investeau mijloacele în sectoarele tradiţionale ale cooperării – energetica şi vinificaţia, atunci în ultimii ani ei şi-au schimbat vectorul investiţiilor. Acum ei sînt interesaţi tot mai mult de industria alimentară, producţia materialelor de construcţie, de industria constructoare de maşini, IT, logistică şi transport, precum şi participarea la obiectele de infrastructură şi alte obiecte. În prezent, principala pondere a investiţiilor ruse este prezentă în sectorul energetic, în industria prelucrătoare şi în sectorul financiar.
- Ce reţine creşterea investiţiilor ruse în Moldova ?
- În opinia investitorilor din Federaţia Rusă, climatul investiţional din Moldova ar putea fi mai favorabil, dacă autorităţile moldovene ar crea mai multe condiţii pentru atragerea investiţiilor. Din păcate, deseori, condiţiile înaintate de Moldova nu sînt atractive şi competitive în comparaţie cu alte ţări cu o structură similară a economiei.
Sporirea cooperării economice moldo-ruse este împiedicată de unele restricţii la export şi import a unor mărfuri, precum şi de dificultăţile administrării vamale. Nu contribuie la aprofundarea relaţiilor nici barierele la export, ce sînt generate de taxele şi cheltuielile vamale înalte.
- Care sînt, în opinia Dvs., direcţiile cu perspectivă în dezvoltarea cooperării comercial-economice moldo-ruse?
-Una dintre direcţiile cu perspectivă în dezvoltarea cooperării comercial-economice moldo-ruse este impulsionarea relaţiilor interregionale, precum şi crearea întreprinderilor mixte cu participarea capitalului rusesc. În această direcţie a fost efectuat deja un anumit volum de lucru.
A fost semnat memorandumul cu privire la contractele moldo-ruse interregionale (Memorandumul de cooperare dintre Consiliul rus de afaceri pentru cooperare din Rusia cu Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie din Republică). A fost creat un grup mixt pentru elaborarea unui acord multilateral de cooperare în domeniul energetic.
Se efectuează permanent activitatea de perfecţionare a mecanismelor migraţiei de muncă. În prezent, Moldova este unul dintre liderii mondiali după cota transferurilor migranţilor în PIB-ul ţării. Cea mai mare pondere a transferurilor provine din Federaţia Rusă.
În prezent, peste 40 de subiecţi ai FR au stabilit şi susţin relaţii economice şi culturale reciproc avantajoase cu diferite raioane ale Moldovei. Un şir de subiecţi ai Federaţiei Ruse: Moscova, Sankt Peterbourg, Tatarstan, Başkortostan şi multe altele au semnat acorduri de cooperare comercial-economică cu raioanele din Moldova.
Au fost încheiate circa 30 de acorduri interregionale şi intermunicipale. Aproximativ 80% din volumul comerţului FR cu Moldova îi revin Moscovei şi regiunii Moscova, Sankt Peterbourgului, regiunii Breansk şi altor regiuni.
Ultima realizare a părţilor în domeniul dezvoltării relaţiilor comercial-economice este ratificarea de către Republica Moldova a Acordului cu privire la liberul schimb în CSI, majorarea punctelor de trecere pe teritoriul Rusiei a producţiei vinicole din Moldova.
- Ce probleme va soluţiona în Moldova Reprezentanţa Comercială a Rusiei?
- În primul rînd, vreau să spun că Reprezentanţa Comercială (a nu se confunda cu Camera de Comerţ şi Industrie, care este o organizaţie obştească) este o instituţie diplomatică oficială a Federaţiei Ruse, este parte a sistemului instituţiilor ruseşti peste hotare. Activează în Republica Moldova în calitate de reprezentanţă oficială a Ministerului Economiei al FR. Funcţionează în baza acordului bilateral interstatal cu privire la instituirea reprezentanţelor comerciale dintre Rusia şi Moldova.
Sarcina princinpală a Reprezentanţei este protejarea relaţiilor comercial-economice ale ţărilor noastre de influenţa politicului şi scoaterea lor la un nivel înalt al cooperării reciproc avantajoase.
Noi dorim ca relaţiile noastre comerciale să nu depindă de oscilaţiile politice de moment, dar să fie bazate pe o cooperare economică durabilă. Nu trebuie să uităm de apropierea istorică a popoarelor noastre, care au trăit nu un secol în strănsă cooperare. Astăzi, multe sînt pierdute şi, din păcate, trebuie să stabilim din nou relaţiile, să creăm un sistem ecologic de afaceri, să-i familiarizăm pe businessmenii ruşi cu activitatea economică din Moldova, să povestim businessului din Moldova despre procesele ce au loc în Rusia – şi, astfel, să restabilim contactele economice avantajoase pentru ambele părţi.
- Reprezentanţa Comercială a Rusiei şi-a început activitatea la Chişinău încă în 2008. Prin ce se va deosebi activitatea Dvs.?
- În prezent au fost reînnoite complet statele Reprezentanţei Comerciale, facem inventarierea activităţilor efectuate pînă în prezent, elaborăm un nou program de activitate, care va ţine cont de experienţa anterioară şi a fost efectuat lucrul asupra greşelilor. Reprezentanţa Comercială trebuie să devină o călăuză a întreptinzătorilor moldoveni, a businessului rus şi a autorităţilor FR. Noi sîntem dispuşi să ne întîlnim cu oamenii de afeceri din Moldova, care pot fi siguri că vor fi auziţi de Rusia.
Avem toate competenţele pentru a contribui la stabilirea contactelor dintre cercurile de afaceri din Moldova şi Rusia, a atrage investiţii ruseşti, a asigura finanţarea din partea băncilor comerciale, cît şi a celor de stat, de a dezvolta sistemele de microfinanţare – adică pentru toate cele necesare pentru crearea unei infrastructuri de afaceri.
- Are oare Reprezentanţa Comercială un buget orientat pentru Moldova?
- Ca organ al puterii, noi nu sîntem instituţie bancară, însă totodată, noi putem să ajutăm la elaborarea unui program prin care băncile ruse ar putea aloca finanţare, obţinînd garanţie din partea guvernului rus. Problema nu constă în faptul că instituţia are alocată o anumită sumă de bani, deoarece dacă există o rezervă – este o limită.
Problema este ca noi să înţelegem unde şi pentu ce să investim mijloacele, care va fi viitorul acestor investiţii. Şi în cazul în care noi înţelegem că avem în faţa noastră în persoana businessului moldovenesc un partener clar, progresist, social-orientat şi previzibil – noi vom face totul ca investitorii ruşi să vină, ca producătorii moldoveni să aibă o piaţă de desfacere garantată. Pentru importatorii ruşi, de asemenea, sînt importante garanţiile livrărilor, pentru ei este importantă existenţa unui sistem stabil de relaţii comercial-investiţionale, dar nu contacte singulare.
- Care sînt direcţiile prioritare de cooperare a Reprezentanţei?
- În primul rînd, noi vom analiza ce a mai rămas din industria Moldovei. Pe timpurile sovietice, Moldova era slăvită prin realizările unice ale Academiei de Ştiinţe, mai ales în domeniul tehnologiilor alimentare. Cunoaştem interesul fermierilor moldoveni în realizarea producţiei agricole.
Sîntem gata, în calitate de organ de stat al Rusiei, să contribuim la dezvoltarea relaţiilor comercial-economice reciproc avantajoase, să căutăm finanţare, să trimitem încoace misiuni de afaceri, care ar fi dispuse să-şi asume riscurile şi să investească, în special, în plantarea viilor, restabilirea sistemelor de irigare, crearea întreprinderilor industriale mixte.
Prin cooperarea cu businessul rus, datorită mecanismului unic al Reprezentanţei Comerciale a FR, producătorul moldovean va obţine o posibilitate excelentă pentru a avea acces pe piaţa rusă şi să-şi asigure exporturi stabile şi garantate.
Sarcina noastră principală este să contribuim la creşterea volumului comerţului dintre Rusia şi Moldova. În opinia noastră, Moldova, reieşind din condiţiile geogragice, poate fi doar o ţară orientată spre export. Şi în condiţiile unei competitivităţi înalte, exportul trebuie majorat. .
- Însă, astăzi, exportul moldovenesc creşte din contul pieţei europene, iar exportul în Rusia s-a redus cu o treime din cauza restricţiilor impuse de Rusia.
- Noi ştim că Moldovei i-au fost oferite preferinţe comerciale cu UE: Totodată, pe unele poziţii Moldova nu poate valorifica nici cotele propuse, în pofida faptului că ele sînt cu mult mai mici decît volumul producţiei, comercializat de Moldova pe piaţa Rusiei. De exemplu, o situaţie interesantă s-a creat cu merele. UE au propus o cotă mai mică decît volumul exportului moldovenesc de mere în Rusia.
Da, volumul exportului moldovenesc în Rusia s-a redus, deoarece partenerii de afaceri nu s-au înţeles, a fost pierdută legătura, a dispărut schimbul informaţional dintre business şi stat. Acest lucru se întîmplă, inclusiv, din cauza încălcărilor, a încercărilor de a introduce prin înşelăciune în Rusia carne belgiană, sub forma produselor din carne din Moldova, care nu corespunde normelor ruseşti.
La multe poziţii alimentare Rusia a stabilit astăzi cerinţe foarte înalte. Una dintre programele prioritare a FR este asigurarea securăţii alimentare. În condiţiile globalizării, dezvoltării tehnologiilor biologice, a alimentării chimice a plantelor, utilizării produselor modificate genetic – securitatea alimentară se află în prim plan.
Şi aici producătorul moldovenesc ar putea ocupa nişa furnizorului de produse ecologic pure. Cu o singură condiţie simplă: să menţină reputaţia de businessman onest. Dacă businessul moldovenesc va fi clar pentru cel rus, dacă noi îi vom putea încredinţa producătorului moldovean vieţile ruşilor, inclusiv a celor mici, dacă vom fi siguri că nu vom primi mere poloneze în loc ce cele moldoveneşti, sau un mixt din praf chimic în loc de vin moldovenesc, ceea ce se întîmplă, - atunci eu sînt convins că noi ne vom putea înţelege. Atunci exportul moldovenesc în Rusia va creşte de cîteva ori. Cu toţii ţinem minte cum Moldova asigura întreg Extremul Nordic, cum roşiile moldoveneşti erau livrate în Moscova şi Leningrad. Erau nişte cantităţi incomparabile cu cele de astăzi. Declar cu toată responsabilitatea că toate acestea pot fi restabilite, este nevoie doar să lucrăm conform regulilor elaborate şi coordonate.
De aceea, sarcina principală a Reprezentanţei Comerciale este de a stabili ce nişă în importul rus ar putea fi ocupată de exportatorii moldoveni. Iar pentru aceasta trebuie să stablim un dialog larg cu oamenii de afaceri din Moldova, să-i invităm să participe la elaborarea unei agende comune, pentru că nimeni în afara producătorilor nu va spune cîtă producţie pot să exporte – astăzi, peste trei ani şi peste 10 ani.
Apropo, zilele acestea m-a sunat guvernatorul regiunii Arhanghelsk, el m-a rugat să monitorizez volumul de producţie a produselor alimentare din Moldova, corespund oare ele cu cerinţele pentru grădiniţe, spitale. Sînt dispus şi sînt împuternicit să discut cu conducătorii tuturor districtelor federale şi provinciilor din Federaţia Rusă, să restabilesc legăturile istorice cooperative cu Extremul Nordic.Vom întroduce relaţii pe orizontală, să aducem businessmeni, să le facem cunoştinţă cu reprezentanţii administraţiei, cu oamenii de afaceri, să stabilim relaţii normale de parteneriat.
- Ce trebuie, în opinia Dvs. de întreprins ca relaţiile comercial-economice dintre ţările noastre să se dezvolte mai activ?
- Trebuie să organizăm şi să desfăşurăm regulat forumuri economice moldo-ruse, ce crează o bază serioasă pentru dialogul dintre reprezentanţii businessului şi putere, impulsionează cooperarea comercial-economică a celor două ţări şi extind volumul comerţului
Sînt motive să credem că există anumite premise pentru ca relaţiile moldo-ruse să iasă la un nou nivel. Moldova este interesată în majorarea fluxului de investiţii din Rusia şi realizarea unor proiecte investiţionale cu ea în diferite domenii: agricultură, infrastructura transportului şi drumurilor, tehnologii informaţionale.
Relaţiile de parteneriat dintre Rusia şi Moldova pot fi dezvoltate doar în condiţiile unei largi implicări a businessului mic şi mijlociu în procesele comune comercial-economice. Proiectele investiţionale propuse de Moldova trebuie să garanteze din start recuperarea investiţiilor.
Potenţialul cooperării economce dintre Moldova şi Rusia astăzi nu este valorificat pe deplin. Pentru extinderea volumului comerţului, în condiţiile unui nivel jos al capacităţii de plată, trebuie să implementăm noi instrumente de cooperare financiar-creditară.
Consider că pentru activitatea economică externă a Moldovei ar fi mai oportun de a aprofunda relaţiile cu ţările din Uniunea Vamală, în special, cu Rusia. Aceasta este singura direcţie, unde deficitul balanţei comerciale se reduce, cu alte cuvinte, veniturile bugetului Moldovei din exportul în cadrul Uniunii Vamale în termene scurte acoperă cheltuielile pentru import. Iar aceasta şi constituie formula fericirii şi bunăstării poporului Moldovei.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?