joi, 29 mai 2014, 15:19 view Vizualizări: 854 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Se oferă o grădiniță ... pentru reconstrucție individuală

Foto: copilul.ro
Olga MOCANU

În jurul grădinițelor din capitală se creează situații absurde. Deși locuri în ele nu sînt suficiente, periodic, părți din teritoriul sau încăperile instituțiilor preșcolare sînt luate abuziv. Am relatat deja despre cazul construcției unui complex locativ cu multe etaje pe teritoriul grădiniței nr. 211 de la Ciocana, despre tentativa de a prelua o parte din teritoriul grădiniței nr.20 de la Buiucani pentru construcția căii de acces către o casă privată. Și iată un nou scandal – o parte din imobilul grădiniței nr. 179 de la Ciocana, arendată de o organizație obștească pentru susținerea copiilor defavorizați, în final, s-a transformat într-o casă de locuit.

Conducerea și părinții copiilor grădiniței nr. 179 de la Ciocana, amplasată în zona de parc pe str. Sadoveanu, au solicitat autorităților municipale să li se restituie o parte din grădiniță, care a fost dată cîndva în arendă. Cu atît mai mult cu cît arendașul s-a dovedit a fi neonest – nu achita plata pentru arendă, serviciile comunale și a transformat în casă de locuit imobilul primit în folosință de la municipalitate.

Această istorie a început în anul 2003. Atunci, autoritățile locale au declarat o parte din grădinița nr.179 ca fiind în stare avariată (peste 340 m.p.) În anul 2006, Consiliul Municipal a dat acest imobil în arendă organizației obștești ”Salvați Copiii”, care trebuia să acorde ajutor copiilor din familiile defavorizate. Organizația, condusă de doamna Eudochia Roșca, a efectuat lucrări de reparație capitală în încăperile și a considerat că reparația o eliberează de orice plată pe viitor.

Angajații grădiniței afirmă că timp de 11 ani, organizația, practic, nu s-a ocupat cu activitatea declarată. Cu cîțiva ani în urmă, arendașul a încercat să construiască o anexă. Iar recent, încăperea a fost transformată, în genere, într-o casă de locuit, unde trăiește întreaga familie a șefei organizației pe teritoriul grădiniței, pe un sector al unui pavilion, deseori sînt organizate picnicuri și petreceri. Totodată, arendașul mai ținea și un cîine de luptă, alături de terenurile de joacă pentru copii.

”Datoriile acumulate de organizație au condus la deconectarea grădiniței de la lumina electrică, - relatează consilierul PCRM, Igor Grițco. – Din cauza aceasta, angajații grădiniței au fost nevoiți să apeleze la părinții copiilor, ce locuiesc în apropiere, pentru a încălzi apa și a pregăti mîncare pentru copii”.

Circa un an în urmă, contractul de arendă a acestor încăperi a expirat și nu a mai fost prelungit de Consiliul Municipal. Conform legii, clădirea trebuia eliberată. Însă conducătoarea organizației nu se grăbește să se mute și se poartă ca o stăpînă pe acest teritoriu. Iar municipalitatea nu insistă să-și apere proprietatea, deși în instanță se află două cereri de la direcția învățămînt pentru neachitarea arendei și de la direcția economie, reforme și relații de patrimoniu – pentru neachitarea serviciilor comunale. În total, potrivit directorului direcției juridice a primăriei, Diana Gurschi, organizația a acumulat datorii de 382 mii lei: 60 de mii lei pentru servicii comunale și 322 mii – pentru arendă.

Diana Guschi spune că a fost creată o comisie specială, care chiar a fost la fața locului. ”Însă reprezentanții ei se pomeneau întotdeauna în fața ușilor închise. Astăzi, există decizia Curții de Apel privind eliberarea încăperii și restituirea ei în proprietatea municipală, însă deocamdată nu există nicio reacție din partea arendașului”. Între timp, grădinița duce lipsă acută de spațiu – copiii de diferite vîrste sunt nevoiți să se adăpostească în grupe comune.

Igor Grițco spune că fracțiunea PCMR urmărește situația din această grădiniță și ca în Consiliul Municipal să nu ajungă contractul de prelungire a arendei. ”Dar se pare că organizația are protectori invizibili în cadrul alianței de guvernare, dacă pînă în prezent aceasta nu poate fi ”convinsă” să părăsească încăperile ocupate”.

Consilierii afirmă că această organizație obștească mai deține în arendă și alte terenuri și încăperi arendate, precum și proprietăți privatizate și vîndute deja

De exemplu, în localitatea Togatino, această organizație a luat un teren pentru construcția unui depozit pentru ajutoare umanitare, pe care l-a vîndut ulterior. Primăria comunei acum se află în litigiu. ONG-ul mai are și un teren în parcul de la Ciocana, care a fost luat în arendă pe 49 de ani pentru construcția unui azil pentru bătrîni. Lista continuă.

Cu furcile pe apă

În general, situația cu grădinițele în Chișinău este proastă. Astfel, aproape un an în urmă, consilierul municipal din partea PCRM, Victor Gurău, a declarat că, în septembrie 2012, administrația locală a permis privatizarea a cinci grădinițe, amplasate în sectoarele Botanica, Centru și Buiucani. Acestea au fost ulterior vîndute Institutului Internațional de Management IMI-NOVA, Liceului de limbi străine și management, Liceului ”Elitex” și Liceului ”Columna”. Totodată, orașul a pierdut în urma acestei afaceri cel puțin 23 mil.lei și 9 ha de pămînt.

Totodată, consilierul a menționat că decizia de privatizare este o prerogativă exclusivă a Consiliului Municipal. Însă, în acest caz, s-au limitat cu un ordin, care, ar executa hotărîrile judecătorești. Iar Primăria nici nu a încercat să le conteste în instanțele superioare.

În general, majoritatea încăperilor din grădinițe se află și astăzi în subordinea Primăriei. Iar dacă autoritățile locale ar dori într-adevăr să soluționeze această problemă, atunci chiar mîine în Chișinău nu ar mai exista rînduri pentru locuri în grădiniță, iar copiii nu ar dormi în paturi cu două nivele. Toți ar avea loc.

Deocamdată, însă, în grădinițe sunt amplasate cu confort diferite structuri private de învățămînt, precum și organizații comerciale. Pentru unele dintre ele contractul de arendă a expirat cîțiva ani în urmă, la fel ca și în cazul grădiniței nr.50 de la Rîșcani. Acești arendați ar putea fi rugați să elibereze spațiile – în baze legale.

Însă Primăria capitalei se distanțează de această problemă, pînă în prezent nu efectuat încă o inventariere totală a grădinițelor și nu a pregătit un program de dezvoltare a lor.

Neglijența față de grădinițe

Din cauza neglijenței autorităților locale, clădirile grădinițelor numai că nu sunt restituite, dar sunt acaparate și terenurile instituțiilor ce funcționează. De exemplu, grădinița nr.211, amplasată în zona de parc în sectorul Ciocana. Pe teritoriul acesteia, la o distanță foarte mică de terenurile pentru joacă a fost construit un bloc locativ cu multe etaje.

În 2003, terenul de pe str. Igor Vieru, cu suprafața de 0,078 ha a fost transmis, prin decizia Primăriei, în arendă firmei Grand Lift, care se presupune că ar avea legătură cu fostul pretor al sectorului Ciocana, acum liderul fracțiunii Partidului Liberal în Consiliul Municipal, Ion Gabura.

Pămîntul a fost dat în arendă pe 45 de ani sub construcția unui atelier de reparație a lifturilor. Ulterior, din cauza scandalului iscat în Consiliul Municipal, proiectul a fost modificat pentru construcția centrului de agrement pentru copii. A fost ridicat fundamentul, o parte din etajul întîi – pămîntul în jurul lui a fost privatizat. Iar în 2011, construcția nefinisată a centrului de agrement pentru copii, ridicat în proporție de 25%, conform documentelor, a fost vîndut companiei ”Terracasa”, care, la rîndul ei, a obținut autorizație pentru construcția deja a unui bloc locativ multietajat!

Un alt exemplu, este vorba despre instituția preșcolară nr.20 de pe str. Vasile Lupu. Chiar lîngă gardul grădiniței au fost construite case private. Unul din proprietari nu avea suficient loc pentru calea de acces. De cîteva ori, proprietarul casei a încercat să mute gardul grădiniței și să construiască drumul, au fost tăiați și cîțiva copaci. Însă societatea civilă a împiedicat desfășurarea lucrărilor ulterioare. Însă pînă în prezent proiectul ajunge periodic pe ordinea de zi a Consiliului Municipal. Înseamnă că cineva are nevoie de aceasta?
 
comments powered by Disqus