Comentarii:
0
În localurile cu jocuri de noroc din Moldova vor fi verificate actele de identitate
Foto: for.ge |
Pînă în prezent, amatorii jocurilor de noroc puteau frecventa cazinourile fără documente de identitate, Începînd cu săptămîna aceasta însă, în localurile cu jocuri de noroc va fi verificată în mod obligatoriu, vîrsta vizitatorilor. Noile reguli se referă nu doar la cazinouri, dar și la sălile obișnuite cu aparate de joc, unde de acum încolo tinerii vor putea intra doar cu buletinul. Aceasta este un fel de protecție a tinerilor jucători de nu cădea în prada jocurilor de noroc.
Legislația și înainte interzicea accesul minorilor în sălile cu aparate de joc și cazinouri, însă nu prevedea pedepse pentru nerespectarea acestei reguli. În rezultat, în Moldova a crescut considerabil numărul copiilor și adolescenților, care frecventează regulat cluburile cu jocuri de noroc și care sînt dependenți de jocurile de noroc. Dinamica dezvoltării acestui sector a început să aibă un impact tot mai negativ asupra noii generații.
Pentru cetățenii Moldovei, amatori ai jocurilor de noroc, restricții, practic, nu sînt. Cei care vor să joace în sloturi, ruletă sau la aparatele de joc, accesul la instituțiile de profil, precum și pe site-urile specializate este deschis. Unele dintre acestea utilizatorii sunt ademeniți prin posibilitatea de a juca nu doar pe bani, dar și gratuit. Resursele on-line îi permit clientului, care vizitează pentru prima dată pagina, să nu-și facă cont, pentru a încerca jocul în sloturi sau ruletă.
În ultimul timp, pe Internet jucătorii sunt ademeniți și printr-un sistem accesibil de achitare. Vizitatorii pot să se achite prin diferite mijloace de plată, ce funcționează pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, dacă providerul a blocat din anumite motive site-ul, cu ajutorul unui plugin special, jucătorul poate găsi un site oglindă sau altă resursă, indicată de proprietar.
Nu e de mirare că în Moldova s-au aprins discuțiile privind limitarea accesului la site-urile cu jocuri și scoaterea businessului cu jocuri de noroc din orașele mari. Se prevedea să fie scoase toate aparatele de joc și sălile de joc din locurile aglomerate. La acestea se referă gările, gările auto, centrele comerciale, cinematografele, magazinele mari. Într-un final, s-a pledat pentru introducerea sancțiunilor pentru accesul persoanelor cu vîrste sub 18 ani. Excepție fac loteriile și jocurile de dibăcie, pentru care nu există limită de participare a copiilor și adolescenților.
De acum încolo, operatorii localurilor cu jocuri de noroc vor fi obligați să le ceară vizitatorilor buletinul de identitate, pașaportul, permisul de ședere, sau oricare alt document cu poză, ce confirmă majoratul. În lipsa unui astfel de document, accesul jucătorului în local trebuie interzis. O restricție similară se referă și la persoanele aflate în stare de ebrietate alcoolică, narcotică, sau sub influența altor substanțe puternice, sau care din alte motive nu-și pot controla acțiunile.
Amendamentele la Legea cu privire la jocurile de noroc în Codul Contravențional au intrat în vigoare în regim prioritar – peste două săptămîni de la adoptarea lor în lectură finală. În cazul încălcării noilor reguli, proprietarii sălilor cu aparate de joc, ai cluburilor specializate sau cazinourilor vor fi amendați pentru că permit accesul minorilor la jocuri. Autorii modificărilor consideră că sancțiunile îi vor disciplina pe întreprinzători.
Persoanele fizice vor fi supuse amenzilor de la 1,6 pînă la 2,4 mii de lei, iar localurile – de la 5 pînă la 9 mii de lei. Totodată, modificările la Codul contravențional prevede privarea de dreptul de a activa în domeniul jocurilor de noroc pe termen de la 5 luni pînă la 1 an.
”În majoritatea țărilor vecine afacerile cu jocurile de noroc sunt strict reglementate – menționează unul dintre experții noștri. – În Moldova însă este o atitudine mai mult sau mai puțin loială față de acest gen de activitate, fapt ce asigură un flux mare de clienți. E clar că acest domeniu de distracții, care este unui foarte specific, este însoțit de un șir de manifestări negative, inclusiv dependența de jocuri. Însă autoritățile reies din faptul că interzicerea totală ar putea conduce la apariția unor organizații tenebre și la reducerea încasărilor la buget.
Cu toate acestea, statul încearcă să tempereze dezvoltarea necontrolată a business-ului cu jocurile de noroc, inclusiv prin impunerea unor măsuri fiscale și prin înăsprirea cerințelor. În ultimul timp, numărul acestor localuri rămîne, practic, neschimbat, în timp ce cîțiva ani în urmă era atestată o sporire anuală, în special, a numărului sălilor de joc. Automatele de joc erau instalate în centrele comerciale mari și alte locuri aglomerate.
Scopul principal al ultimelor modificări – de a crea condiții, pentru ca business-ul jocurilor de noroc din țară să corespundă nivelului european. E altceva dacă aceste reguli vor fi respectate în practică. În Moldova nu este permisă comercializarea alcoolului și articolelor de tutungerie minorilor, în lege este clar indicată necesitatea prezentării buletinului. Însă sînt cunoscute multe cazuri, cînd în chioșcuri și magazine mici această interdicție este încălcată.
Mulți tineri par aparent mai în vîrstă, deși nu au încă 18 ani. Vînzătorii, obișnuiți să lucreze fără controale, vînd țigări și băuturi alcoolice fără a verifica documentele de identitate. Dacă organele de control vor începe să acționeze, este mare probabilitatea că în sălile mici cu jocuri de noroc vor fi lăsați să intre tinerii, fără a le verifica vîrsta. Totodată, nu a fost elaborat mecanismul de verificare a respectării acestor reguli de către resursele online”.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?