marți, 29 iulie 2014, 23:50 view Vizualizări: 845 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Spre finalul sesiunii parlamentare ...

Foto: noi.md
Xenia Florea

În sfîrșit, sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului s-a încheiat. Deputații au stat pe geamantane încă de pe 18 iulie, cînd precum se presupunea, trebuia să se încheie sesiunea. Însă Guvernul s-a răzvrătit, invocînd art.106/1 din Constituție și asumîndu-și răspunderea în fața Parlamentului pentru aprobarea a 11 proiecte de lege, pe care organul legislativ, din diverse motive, nu a reușit să le aprobe la finele sesiunii.

Unii deputați au ignorat cerințele guvernului și prescripțiile conducerii Parlamentului să rămînă pe loc și au plecat la odihnă înainte de termen.

Fracțiunea PCRM a boicotat tradițional sfîrșitul sesiunii. Boicotul, însă, în opinia majorității de guvernămînt se referă la „lipsa nemotivată”. În rezultat, 44 de deputați, care au lipsit nemotivat la ședința din 22 iulie (cînd premierul Leancă, din numele Guvernului, și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului), au fost amendați și lipsiți de diurna alocată pentru participarea la ședințele plenare.

În calitate de premiu de consolare, aleșilor poporului le-au fost achitate săptămîna aceasta concedialele și ajutorul material: 18 800 lei pentru deputații de rînd, 20 480 lei – pentru președinții de comisii și 23 000 lei – pentru conducerea Parlamentului. Și ei au putut, în sfîrșit, pleca oficial în vacanță.

Parlamentul va reveni la muncă pe 5 septembrie. Însă toamna deputaților nu le va fi a legislație. Mandatul Parlamentului expiră pe 28 noiembrie. Pe 30 noiembrie sunt fixate alegerile parlamentare. Așa că sesiunea de primăvară-vară 2014, de fapt, a devenit ultima sesiune de lucru a Parlamentului de legislatura a XIX.

Corman a calculat debitele și creditele

Marți, președintele Parlamentului Igor Corman a adunat presa pentru a face bilanțul sesiunii de primăvară-vară-2014. „Astăzi, 31 iulie”, - a început bucuros spicherul. „29” – l-au corectat deputații. „Da, 29, iar pe 31, conform deciziei Parlamentului, se încheie sesiunea”, a căzut de acord Igor Corman.

Potrivit statisticii anilor precedenți, în sesiunea primăvară-vară, deputații se întruneau în 50 de ședințe și adoptau cîte 170-190 de acte legislative, fără a lua în calcul diferite hotărîri și decizii. Acest ritm bine stabilit însă a fost încălcat pe timpul Parlamentului „lui Ghimpu”.

Apoi Mihai Ghimpu a fost schimbat de Marian Lupu, Marian Lupu – de Igor Corman, iar statistica demonstrat cu încăpățînare: pentru guvernarea de coaliție încălcare nu este nonsens, ci normă.

În sesiunea de primăvară-vară, Parlamentului „lui Ghimpu” a desfășurat 25-26 în loc de 50 de ședințe. „Legislativul lui Lupu” – 28-30. La întrebarea despre numărul ședințelor, Igor Corman a preferat să nu scoată în evidență acest subiect. El a declarat că sesiunea de primăvară-vară-2014 a fost destul de productivă: Parlamentul a examinat și adoptat 149 de legi și 33 de hotărîri față de 82 de legi și 41 de hotărîri adoptate în cadrul sesiunii de toamnă-iarnă.

Anterior, conducerea organului legislativ găsea explicații, fie și exotice, însă măcar careva explicații pentru ineficiența permanență a organului legislativ: „în Palatul Republicii a fost plasată o bombă”, „noi nu avem probleme, ce necesită o examinare urgentă”, sau „Palatul Republicii a fost rezervat pentru congresul colegiului avocaților”. Acum însă al treilea an consecutiv, ședințele sunt amînate din două motive: sau la Consiliul Alianței nu se găsește un compromis privind ordinea de zi, sau deputații vor să-și organizeze o vacanță neplanificată.

În cadrul actualei sesiuni, Parlamentul și-a organizat vacanță de Paști de două săptămîni, care apoi au trecut treptat în sărbătorile de mai. În rezultat, aproape o Legislativul nu s-a întrunit timp de o lună.

Totuși, a comunicat spicherul cu mîndrie, deputații s-au încordat spre final și au adoptat în total 149 de acte legislative, peste 20 dintre care sunt din așa-zisul pachet „european”. Cel mai important dintre acestea, desigur, a fost ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Scandalul din familia liberal-democrată

Pe 13 februarie, la prima ședință de primăvară-vară, președintele Parlamentului s-a adresata către deputați cu tradiționalul apel: „Haideți să trăim în bună înțelegere!”

„Anul 2014 este unul electoral. Este clar că temperatura politică va crește. Însă eu îi chem pe toți aleșii poporului, indiferent de partidele pe care le reprezintă, să demonstreze un comportament civilizat”, a declarat Igor Corman.

Acest apel s-a referit, în primul rînd, la comuniștii puși pe lupte și la relațiile pe linia „majoritatea de guvernămînt – opoziția”. Cine a știut că spre finele sesiunii ruptura se va produce în una dintre fracțiunile majorității de guvernare?

Cînd o săptămînă în urmă guvernul a făcut uz de art.106/1 al Constituției și și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru 11 acte legislative, principalul vinovat în blocarea acestor documente în Parlament a fost numit președintele comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță.

Ioniță este o figură comodă pentru rolul de țap ispășitor. În primul rînd, el nu o dată s-a expus, promovînd permanent interesele cuiva și „corectînd” la discreția lui proiectele de lege venite de la guvern. În al doilea rînd, Ioniță nu este membru al PLDM, el doar a venit în Parlament pe listele acestuia. Ei, au greșit cu promovarea membrului societății civile, ne căim, cine nu greșește?

Însă Ioniță nu a dorit să fie „țap ispășitor”. Și la începutul acestei săptămîni a acuzat colegii în montarea show-ului „Guvernul salvează țara”.

„Vineri, la ședința plenară pe majoritatea legilor, pentru care guvernul și-a asumat răspunderea, au fost pregătite rapoarte, ele puteau fi votate, inclusiv modificările la bugetul de stat. Eu am înțeles că votarea a fost boicotată de Valeriu Streleț. Eu am mers la comuniști și am încercat să-i conving, am avut cel puțin patru voturi. Însă cînd proiectul de lege trebuia inclus pe ordinea de zi, Streleț a părăsit sala și a lipsit vreo două ore. Iar cînd s-a întors, a dat de înțeles că rectificările la buget vor fi votate toamna”, a declarat președintele comisiei pentru buget și finanțe.

Și a acuzat guvernul de legalizarea schemelor criminale. În proiectele de lege pentru care cabinetul Leancă și-a asumat răspunderea, afirmă Ioniță, au fost planificate delapidări de peste 1 mild. lei. De exemplu, modificările la Legea cu privire la gaj conțin un mecanism, ce contribuie la dezvoltarea firmelor fantome.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, autorii acestor scheme știau că acestea nu vor trece niciodată de comisia de buget și finanțe, și de aceea au inventat acest truc cu asumarea răspunderii de către Guvern.

Reacția liberal-democraților a urmat imediat. În timp ce Ioniță acționa artistic, cu lacrimi în ochi și cu mîinile legate la spate: „Am fost trădat, nu am putut să-i organizez soției o sărbătoare de aniversarea căsătoriei”, atunci președintele fracțiunii parlamentare PLDM Valeriu Streleț se mișca ca un buldozer.

„E o prostie”, „E un caz clinic, care trebuie tratat”, „Ioniță a mințit, el se consideră mai deștept decît toți cei din coaliție”, sunt doar unele epitete ale lui Valeriu Streleț în adresa colegului.

Iar în calitate de ultimă lovitură – aluzia că Veaceslav Ioniță a fost întotdeauna necinstit, iar înseamnă că nici declarațiilor lui actuale nu trebuie crezute: „În fracțiunea noastră nu o dată au existat discuții aprinse, cînd pe numele domnului Ioniță a fost implicat în diferite scandaluri – începînd cu startul parlamentului de actuala legislatură pînă în prezent. Însă noi întotdeauna am convenit să ne apărăm colegul și să nu scoatem aceste probleme în public. Acum înțelegem cît de mult am greșit”.

Pînă la sfîrșit nu au ajuns toți

Sesiunea de primăvară-vară nu s-a lăsat fără pierderi. În ajunul deschiderii, a renunțat la mandat deputatul Partidului Democrat Valeriu Guma.

Versiunea oficială: nedorința de a deveni obiectul unor atacuri din partea reprezentanților PCRM privind litigiile lui din România unde era acuzat de corupție pasivă și activă. Oamenii bine informați vorbeau că Guma a fost rugat insistent să plece din parlament și să părăsească PDM. Pentru nu a le da oponenților motive pentru speculații politice în ajunul alegerilor parlamentare.

În locul lui Valeriu Guma în Parlament l-a ocupat Valeriu Tabuică. Numele noului deputat a devenit cunoscut opiniei publice din cronica criminală: la finele lunii mai, el a devenit victima unui jaf. Pasagerii pe care i-a luat la benzinărie, l-au bătut pe parlamentar pentru că el le-a interzis să fumeze în habitaclu și i-au furat mașina.

O altă pierdere a fracțiunii PDM a fost plecarea lui Iurie Bolboceanu, care de asemenea, a părăsit Partidul Democrat – „din cauza situației create în țară”. În Partidul Democrat Iurie Bolboceanu a venit la începutul anului 2010. Atunci, 25 de conducători ai organizațiilor teritoriale și un șir de membri ai Consiliului Național al Partidului Social Democrat au aderat la PDM din cauza dezacordului cu politica liderului partidului Dumitru Braghiș. Trei ani mai tîrziu, Iurie Bolboceanu s-a dezamăgit și în politica conducerii PDM.

A treia pierdere a fracțiunii PDM în cadrul actualei sesiuni a fost transferul strategic la munca în Guvern a virepreședintelui Parlamentului Andrian Candu. Mandatul lui de deputat a ajuns la ministrul adjunct al Economiei Dumitru Godoroja, iar fotoliul de vicepreședinte – lui Sergiu Sîrbu, care în noua funcție a reușit să se certe cu foștii colegi din PCRM, să le închidă microfonul și cît pe ce nu s-a bătut cu Alexandr Petkov.

Și totuși, cea mai răsunătoare și neașteptată rocadă de cadre în sesiunea ce s-a încheiat a fost renunțarea la mandatul de deputat a fostului ideolog-șef al PCRM, Mark Tcaciuk.

Pentru însuși Tcaciuk renunțarea la mandat nu este nonsens, ci mai degrabă norma. Marc Tcaciuk pînă atunci a renunțat de două ori la mandatul de deputat – prima dată în 2002. Atunci el și-a depus mandatul de deputat și a devenit consilier al președintelui Voronin. A doua oară – după alegerile din 2005.

Însă dacă anterior Tcaciuk a plecat din Parlament în numele, atunci acum în semn de protest – împotriva „predării partidului oligarhilor” și a renunțării conducerii PCRM la principiile sale de bază. Locul lui Marc Tcaciuk în parlament a fost ocupat de Vladimir Telinov, care ocupa funcția de consilier al fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor.
 
comments powered by Disqus