miercuri, 13 august 2014, 9:30 view Vizualizări: 834 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Glaziev: Dolarii vor pierde valoarea pentru noi

Foto: telegrafist.org
Interviul academicianului Academiei de Științe a FR, Serghei Glaziev, acordat publicației „Odnako”

- Serghei Iurievici, în presă, în special, în ziarul „Vedomosti”, au apărut comentarii la propunerile Dvs, privind măsurile de răspuns la sancțiunile economice impuse Rusiei. Ce fel de propuneri sînt acestea și de ce au generat un asemenea agiotaj în presa liberală?

- Vreți să spuneți – presa occidentală? Eu, cu mirare, am auzit despre aceste comentarii în ziarul „Vedomosti”, care, precum se știe, este editat împreună cu „Wall Street Journal” și „Financial Times” și de acolo și este controlat. Dar și comentatorii, despre care am auzit, sînt cunoscuți prin poziția lor pro-americană

- Îl aveți în vedere pe Kudrin, care a declarat că inițiativele Dvs. sînt mai odioase decît sancțiunile?

- Porta voce a oligarhiei financiare americane – revista „Euromoney” – l-a declarat nu o dată cel mai bun ministru de Finanțe și cel mai bun guvernator al Băncii Centrale din lume. Pe timpul lui Kudrin, sistemul monetar era strîns legat de dolar – emisiunea rublelor era efectuată exclusiv pentru procurarea valutei americane. El a transformat, de fapt, economia rusă într-o colonie a SUA – extinderea creditării era posibilă doar prin procurarea obligațiilor SUA și aliaților lor la NATO. Astfel, noi le creditam cheltuielile de stat, iar economia noastră – foarte puțin, deoarece ea exporta mărfurile necesare lor. Politica lui Kudrin era avantajoasă exclusiv pentru SUA și UE- volumul anual al transferurilor financiare în beneficiul lor pe contul nostru ajungea la 100 mild. dolari.

- Pe ce calcule se bazează aceste estimări?

— Calculați și singuri, deoarece emisia rublei era strîns legată de creșterea rezervelor valutare, sistemul nostru monetar era lipsit de surse interne de creditare. Ea deservea doar piața valutară și sistemul bugetar-fiscal. Noi plasam dolarii în procurarea obligațiilor SUA și UE, iar corporațiile noastre erau nevoie să ia credite tot de acolo. Doar la diferența ratelor dobînzilor noi pierdeam din rulajul capitalului pînă la 30 mild. dolari anual. Încă 50-70 mild. dolari mergeau pentru firmele off-shore, dintre care doar jumătate se întorceau sub forma investițiilor străine. Țara pierdea de la 20 pînă la 40 mild. dolari pe scurgerea ilegală de capital din cauza autoritățile noastre nu doreau din principiu să se ocup ce cu controlul valutar.

Politica lui Kudrin a transformat Rusia într-o vacă mulgătoare a pieței financiare a dolarului, fapt pentru care americanii îi sunt, desigur, destul recunoscători. În total, timp de două decenii, susținerea rusă a sistemului financiar în dolari a constituit circa un trilion de dolari. Și în tot acest răstimp economia noastră suferea de o lipsă acută de bani, iar în consecință, ea a degradat și s-a specializat pe materia primă.

- De aceea Dvs, propuneți să renunțați la dolar?

- Nu eu propun, ci președintele american ne amenință cu renunțarea la obligațiile SUA față de Rusia. Sancțiunile economice înseamnă, în primul rînd, înghețarea activelor financiare. În cazul realizării acestor amenințări, toți banii statului rus, precum și ai persoanelor fizice și juridice, ce vor cădea sub incidența sancțiunilor, controlați de către autoritățile monetare americane, vor fi arestați. Teoretic, aceștia reprezintă banii de pe conturile în dolari în toate băncile lumii. Fiți de acord că în acest caz, dolarii vor înceta să valoreze pentru noi – cu ei nu vom putea cumpăra nimic, deoarece conturile respective pur și simplu nu vor funcționa.

- De ce atunci guvernatorul Băncii Centrale Elvira Nabiullina a spus că renunțarea la dolar este din domeniul fantasticului?

- Mulți dintre susținătorii școlii monetare americane într-atît cred în lumea dolarului, încîr nu-și pot închipui cum poți trăi fără conturi în dolari și case de schimb valutar. Deoarece Banca noastră Centrală, sub conducerea lor, s-a transformat într-o casă de schimb valutar: în loc să creeze un mecanism de creditare a economiei, Banca Rusiei și-a limitat participarea în politica economică la emiterea rublelor pentru procurarea dolarilor. Iar în cazul în care SUA vor aresta toate activele rusești în dolari, atunci, ei, probabil, își vor ieși din minți: se va prăbuși întregul sistem de coordonate, în care dolarul dă tonul. Este semnificativ faptul că Banca noastră Centrală, la fel ca o filială a Sistemului Federal de Rezerve din SUA, cotează nu dolarul față de rublă, ci rubla față de dolar. Dacă în orice țară suverană toate cursurile valutare se referă la o unitate a valutei naționale (spre exemplu, în India – către o rupie, în China – către un yuani, în Argentina – către un peso), atunci la noi, invers, este cursul de referință al rublei față de un dolar. Și dacă americanii ne vor interzice operațiunile în valuta lor, lumea pentru monetariștii noștri se va prăbuși ca și cum Pămîntul ar înceta să se rotească în jurul Soarelui și ar zbura în altă galaxie.

- Dar dacă nu doar americanii, dar și emitenții altor valute mondiale vor introduce sancțiuni, similare cu cele expuse de Obama?

- Dacă la SUA vor adera și aliații lor în NATO, atunci la banii „interziși” pentru utilizarea noastră se vor alătura euro și lira sterlină. Iar dacă, spre, exemplu, va urma și Japonia, atunci și yenul. Aceasta va însemna confiscarea tuturor rezervelor valutare. Anume așa SUA și UE au procedat cu banii în Liban, Irak, Iugoslavia. După înghețarea activelor aceste țări au fost ușor distruse de către forțele armate, deoarece, în primul rînd, ele au pierdut o mare parte din economii, în al doilea rînd, economia lor, care depindea critic de importuri, a fost paralizată. În sfîrșit, în al treilea rînd, ele s-au sufocat din cauza imposibilității de a-și exporta producția, fapt necesar pentru susținerea unei simple reproduceri.

- În această listă nu este Iranul …

- Împotriva Iranului, SUA și UE au aplicat aceleași sancțiuni, plus deconectarea de la SWIFT – sistemul interbancar internațional de transmitere a informației și efectuare a plăților. Însă la aceste sancțiuni nu au aderat Rusia, China, India și multe alte țări. Și deși Iran suferă pierderi esențiale, el va supraviețui. De aceea, SUA împreună cu UE vor să introducă sancțiuni împotriva Rusiei, ba chiar încearcă să impună și China și alte țări să facă același lucru. În caz contrar, prejudiciul Rusiei în urma sancțiunilor nu va fi critic. Mai mult, partenerii noștri vor fi nevoiți să cumpere mărfurile rusești în ruble, precum și să le primească ca mijloc de plată pentru exportul lor.

- De aceea Dvs. propuneți trecerea la plățile în valută națională?

- Anume așa. Eu am propus acest lucru mulți ani în urmă, pentru sporirea competitivității economiei noastre, însă acum aceasta este o chestiune de supraviețuire. Fiți de acord, dacă ne vor îngheța conturile în dolari și euro, în ce valută vom efectua plățile pentru livrarea mărfurilor noastre în UE care rămîne a fi partenerul nostru extern de bază? Businessmenii germani au căzut de acord cu mine că în acest caz nouă nu ne rămîne decît să deschidem conturi în ruble și băncile UE vor trebui să ne ofere această posibilitate. Astfel, în urma sancțiunilor, noi pom putea, în sfîrșit, să deschidem un centru financiar internațional. Partenerii noștri vor fi nevoiți să se adreseze acolo pentru a primi credite în ruble, pentru a achita importul din Rusia, precum și să deschidă conturi în ruble, pentru a primi plata pentru exportul lor.

- Liberalii noștri au fost speriați cel mai mulți de propunerile Dvs. privind controlul valutar și la dezofșorizarea economiei.

- Da, de parcă ei vor nu salvarea activelor, noastre, ci dimpotrivă, confiscarea cît mai rapidă a lor. Deoarece propunerile mele în acest domeniu au doar un singur scop – păstrarea economiilor întreprinderilor și băncilor rusești, care ar putea fi în orice moment înghețate și arestate. Din păcate, sistemul nostru oligarhic s-a obișnuit într-atîta cu scoaterea profitului peste hotare, încît toate propunerile în această direcție este percepută ca pe un atentat asupra libertății lor de a-și administra mijloacele obținute în Rusia. Ce-i drept, această libertate este privită de ei ca o eliberare de responsabilitate de achitare a impozitelor și de achitare a salariilor decente, pentru care, de fapt, și sunt folosite firmele off-shore, în care anual se pierde o sumă echivalentă cu aproape un trilion de ruble de impozite neachitate la stat. Nu este de mirare că funcționarii de la Ministerul Finanțelor au o atitudine indiferentă față de această situație, în loc să utilizeze normele aplicate în lume ale controlului valutar și bancar pentru apărarea intereselor statului și societății.

- Adică, de fapt, ei acoperă activitatea ilegală de scoatere a miliardelor de dolari peste hotare?

- În orice caz, este vorba despre acele persoane, la care face trimitere publicația „Vedomosti”. În loc să analizeze și să introducă măsurile propuse de specialiști de contracarare a exodului de capital peste hotare, ei denunță aceste propuneri de lucru și care sunt, în multe privințe, confidențiale, în ziarul anglo-american în scopul discreditării lor. La unele fragmente rupte din context se adaugă cuvinte dure de genul „interzicerea valutei străine și închiderea caselor de schimb valutar”, după care se etichetează oponenții, pentru a-i prezenta drept oameni retrogradați, ieșiți din minți. Acestea sînt procedeele preferate ale comunității de spionaj american, utilizate pe larg de agenții lui de influență în cercurile puterii rusești.

- În principiu, acestea sunt procedeele standard ale diversiunilor ideologice și a războaielor informaționale. Însă cum concret sunt utilizate acestea împotriva Dvs. a și propunerilor Dvs.?

- Să luăm, spre exemplu, publicația „Vedomosti”. Au fost rupte din context și publicate fragmente din sistemul de măsuri, propuse de savanții de la AȘR pentru crearea condițiilor pentru creditare ieftină și lungă, necesară pentru modernizarea și creșterea economică. Acest sistem include măsuri de renunțare la off-shore și sporirea eficienței reglementării valutare, fără de care reducerea ratelor dobînzilor și extinderea refinanțării ar putea conduce la exodul de capital. De asemenea, se propun măsuri pentru protecția sistemului nostru financiar de eventualele pierderi survenite în urma aplicării sancțiunilor. Anume protecție, pentru că sancțiunile nu sunt inițiate de noi și ele sunt introduse pentru a ne cauza pierderi maxime, fără vreo vină din partea noastră. Cum se spune într-o cunoscută fabulă de-a lui Krîlov, „tu ești vinovat, însuși prin faptul că eu vreau să mănînc”. Oponenții mei vor, probabil, ca în baza activelor noastre americanii să poată mînca cît mai mult.

- Aveți în vedere propunerile Dvs. privind renunțarea la activele de stat nominale în dolari și euro?

- Nu doar activele de stat ar putea fi confiscate. În Cipru, la indicația funcționarilor europeni, banii au fost luați de la toți clienții unei bănci care a dat faliment. Oligarhia noastră off shore deja s-a confruntat, în timpul crizei financiare, cu amenințarea pierderii activelor ei, gajate sub creditele acordate de băncile occidentale. Atunci, potrivit deciziei țării, lor li s-au oferit credite fără gaj, fapt ce i-a salvat de faliment. Aceasta s-a întîmplat din cauza că Banca Rusiei nu a mai creat un sistem al refinanțării ieftine pe termen lung a băncilor comerciale, care și fără acest lucru cedează foarte mult față de concurenții lor străini – atît la rata dobînzilor, cît și la condițiile de acordare a creditelor. Restricțiile valutare nu trebuie privite separat, dar în contextul întregului sistem de măsuri ale politicii monetar-creditare, orientate spre asigurarea financiară a modernizării și dezvoltării economiei.

- Însă o parte din propunerile Dvs. deja se implementează: se introduce sistemul rus de plăți cu carduri bancare, se discută crearea sistemului autohton de schimb a informației interbancare, autoritățile monetare se preocupă de pericolul deconectării de la SWIFT …

- Cum se spune, mai bine mai tîrziu decît niciodată. În cazul dat, ar putea fi prea tîrziu. Toate acestea, precum și alte propuneri au fost formulate de către savanții AȘR cu peste un deceniu în urmă. În acești ani, din cauza incompetenței și pasivității autorităților monetare, sistemul financiar rus a pierdut cel puțin jumătate de trilion de ruble, bugetul nu a primit cîteva trilioane de ruble, iar economia a pierdut un număr de sectoare importante ale industriei high-tech. Nemaivorbind despre milioane de oameni, rămași fără lucru și posibilitate de afirmare. Monetariștii ortodocși nu se gîndesc la aceste lucruri, pentru ei este mai important să urmeze dogmele religiei lor. Un loc central în dogmele lor îl ocupă credința de nezdruncinat în dolarul SUA și supunerea „guvernării valutare” a autorităților monetare americane. E straniu, însă, că ei gestionează nu politica lor monetară, ci a noastră. Aceasta și constituie călcîiul lui Ahile, care face economia noastră vulnerabilă la șocurile externe, inclusiv la ilegalitățile inițiatorilor sancțiunilor.



comments powered by Disqus