Comentarii:
0
Moldova rămîne sub controlul Interpolului
Foto: interpol.int |
Criminalitatea internațională se bucură de tot mai multă libertate de circulație prin țările lumii, de extinderea liberului schimb, de mijloace moderne de comunicare și tehnologii complicate de spălare a banilor. Moldova se numără printre țările atractive pentru infractori în privința spălării banilor pe continentul european. Interpolul consideră că în țara noastră criminalii găsesc toate condițiile pentru dezvoltarea și desfășurarea activității ilegale. Acest subiect, a fost discutat printre alte teme în cadrul vizitei secretarului general al Interpolului Ronald Noble, cu ocazia aniversării a 20-a a Biroului național al acestei organizații în Moldova.
Populația va fi implicată în lupta cu criminalitatea
Interpol este o abreviere a denumirii Organizației internaționale a poliției criminale. Cartierul general al Interpol-ului se află în orașul francez Lion, de unde este efectuată legătura cu structurile de poliție din toate țările lumii. Aceasta este singura structură transnațională, care participă nemijlocit în lupta împotriva criminalității. Sarcina principal constă în unificarea eforturilor organelor naționale de drept în lupta cu criminalitatea.
Interpol, de asemenea, coordonează căutarea internațională, lupta cu traficul de ființe umane, cu crima organizată, contrabanda cu droguri, crimele economice și IT, falsificarea banilor și a hîrtiilor de valoare, pornografia infantilă. În ultimul timp, o atenție deosebită se acordă securității și luptei cu terorismul.
Biroul național al Interpol a fost creat în cadrul MAI al Moldovei în septembrie 1994. Astăzi, acesta este lăudat de către partenerii străini pentru nivelul de înzestrare tehnică și respectarea standardelor se serviciu. Moldova a fost una dintre primele țări care a instalat și utilizează activ sistemul de transmitere a datelor prin canalele Interpol-ului. Aceasta funcționează 24 de ore din 24 și șapte zile pe săptămînă, fapt ce permite un schimb rapid de informație operativă dintre birourile naționale.
Potrivit lui Ronald Noble, Moldova a ajuns în topul internațional al Interpol-ului. La atingerea acestei performanțe a contribuit eficiența controlului automobilelor la frontiera Moldovei cu Ucraina și România. Totodată, reprezentanții țării noastre participă activ la diferite cursuri de instruire, seminare, conferințe, campanii informaționale, misiuni și operațiuni pe teritoriul ei.
În perspectivă, cu ajutorul Interpol-ului va fi adoptat un șir de măsuri pentru atragerea populației în lupta cu crima organizată. În special, cu ajutorul spoturilor video oamenii vor fi informați ce prezintă aceasta și ce pericole poartă. Totodată, a fost lansat site-ul turnbackcrime.md, unde vizitatorii pot găsi informații despre săvîrșirea crimelor și cum pot ajuta la reținerea infractorilor. Această campanie informațională în Moldova este promovată de interpreta Nelly Ciobanu.
Prin Moldova – pe piețele occidentale
Atractivitatea Moldovei pentru reprezentanții lumii interlope, pe de o parte, se explică prin amplasarea geografică: între Est și Vest. Pe de altă parte, infractorii sunt atrași de instabilitatea politică și economică, de posibilitatea legalizării capitalului obținut prin căi ilegale, de nivelul înalt al corupției printre funcționari și oamenii legii.
Ținînd cont de toate aceste circumstanțe, conducerea Interpol-ului nu doar laudă eforturile Moldovei, dar și menționează riscurile majore pentru țara noastră. În fiecare an, comunitatea criminală utilizează tot mai mult Moldova pentru a pătrunde pe piețele occidentale. Amplasarea geografică a țării prezintă un interes deosebit pentru contrabandiști și specialiști în falsificarea producției.
Potrivit statisticilor, nivelul criminalității în țară pe parcursul ultimilor ani crește în ritmuri rapide. Conducerea Interpol-ului presupune că, odată cu liberalizarea regimului de vize, numărul infracțiunilor va crește și mai mult. Moldova devine o țară de tranzit pentru mulți reprezentanți ai lumii interlope.
Numai în ultimul an, numărul solicitărilor, parvenite la biroul național Interpol din Moldova de la organele de drept de peste hotare a crescut cu peste 30%. Iar experții sunt convinși că această tendință se va menține. În următorii ani, Moldova și evenimentele de aici vor rămîne în vizorul Interpol-ului.
Organizația internațională de poliție este interesată de informația despre mai multe persoane, ce au legătură cu țara noastră. Sunt utile orice date: despre călătoriile internaționale, numere de telefon, amprente digitale. În special, la solicitările Biroului Interpol-ului din alte țări, angajații MAI verifică regulat dosarele cetățenilor RM, aflați peste hotarele țării, bănuiți de săvîrșirea crimelor, violurilor, jafurilor, traficului de droguri, trafic de persoane, furturi și alte infracțiuni.
Ei sunt căutați de Interpol
Una dintre direcțiile de cooperare dintre Moldova și Interpol este legată de căutarea și extrădarea infractorilor. În total, au fost anunțați în căutare generală circa 80 de mii de persoane. În ultimii zece ani, acest indicator a crescu de peste 2 ori. Printre aceștia se numără nu doar contravenienți, dar și persoane care au dispărut fără urmă și care au pierdut legătura cu rudele.
Astăzi, prin Interpol sunt căutați 41 de cetățeni moldoveni. Unii dintre ei dețin și pașapoarte ale altor țări, in special a României. Cel mai tînăr infractor, Alexandru Lavric a împlinit 21 de ani, și este căutat de autoritățile ruse pentru a fi tras la răspunderea pentru viol, săvîrșit cu deosebită cruzime, cu amenințările victimei. Cel mai în vîrstă figurant al listei Interpolului este Serghei Cornegruța, de 57 de ani, care a fost anunțat în căutare de Kazahstan pentru că fuge de ispășirea pedepsei.
Printre cetățenii moldoveni dați în căutare sunt două femei. Galina Cozac de 51 de ani este căutată de către autoritățile Ucrainei pentru a i se pronunța verdictul privind escrocheria, iar Veronica Bulgaru, de 24 de ani, este așteptată în Moldova în cadrul unei urmăriri penale pe marginea unui amplu dosar privind traficul de ființe umane.
Cel mai tînăr cetățean al Moldovei, care a fost vreodată căutat de Interpol este un adolescent de 14 ani din Chișinău. El a fost arestat de poliția din Germania pentru furtul mărfurilor dintr-un supermarket. Ulterior, adolescentul a fost plasat în Centrul de reeducare a minorilor, de unde el a fugit. La solicitarea colegilor germani, oamenii legii din Moldova au stabilit că el s-ar putea ascunde la mama sa, care lucrează în Italia. În final, răufăcătorul a fost reținut și transmis organelor de drept pentru reeducarea ulterioară.
Din 1998, Interpol-ul îl caută pe omul de afaceri Grigori Karamalak („Bulgarul”), care este acuzat de organele de drept din Moldova de estorcare și însușirii averii străine în proporții deosebiri de mari. Deși se știe că el a obținut cetățenie rusă, trăiește în Moscova și nu se ascunde de nimeni. O instanță din Rusia l-a găsit nevinovat și a refuzat să-l extrădeze, însă deoarece a fost inclus pe listele Interpol-ului, el nu poate părăsi Rusia.
Anual, din Moldova sînt expulzate zeci de persoane căutate pentru diverse infracțiuni. Potrivit unei surse din cadrul MAI, aproape toate cazurile de extrădare se referă la statele din vecinătatea îndepărtată. Practica de cooperare între organele de drept din țările CEI, de regulă, se bazează pe acordurile bilaterale, fără participarea Interpol-ului.
Periodic, Interpol-ul publică listele celor mai căutați infractori, însoțite de fotografii. De regulă, ei sunt căutați în baza ordinelor cu „colțul roșu” – aceasta înseamnă că țara, care a anunțat infractorul în căutare, cere arestarea lui cu posibilitatea extrădării lui ulterioare. Printre aceștia se află persoane acuzate de omor, trafic de persoane, jafuri, furturi, escrocherii și violuri. În cea mai mare parte, infractorii sunt căutați de către autoritățile din SUA și Canada. Infractorii moldoveni ajung foarte rar în acest „rating”.
De la medicamente falsificate pînă la automobile furate
Potrivit interlocutorilor noștri din cadrul MAI al Moldovei, multe sesizări din partea Interpol-ului se referă la lupta cu terorismul. După intensificarea activității teroriste în lume, la secretariatul general al Interpol-ului a fost creat un grup special de coordonarea acțiunilor organelor de drept din diferite țări în lupta cu terorismul internațional. Datele obținute de către Biroul național al Interpol în Moldova sunt transmite Serviciului de Informații și Securitate.
Prin Biroul Interpol din Moldova trece informația privind furtul obiectelor cu valoare istorică, științifică și artistică. Aceste obiecte de valoare ajung într-o bază de date specială și, în limita posibilității, sunt monitorizate în diferite țări. În acest domeniu, biroul activează strîns cu Ministerul Culturii al RM.
O altă direcție – lupta cu crimele legate de mijloacele de transport auto. În baza de date a Interpol-ului se află date privind sute de mii de mașini, furate peste hotare. Asemenea automobile sunt depistate regulat pe teritoriul țării noastre. Recent, la frontiera cu Ucraina a fost reținut un BMW de lux, furat din Spania în 2009. Pînă atunci, în vizorul grănicerilor au ajuns mașini de modelul Range Rover, Mercedes Sprinter și Toyota Harrier.
A fost stabilit că automobilele au fost furate în perioade diferite în Ucraina, Franța și Japonia. La frontiera moldo-ucraineană, polițiștii de frontieră au fost oprite automobilele Audi 80 și Mercedes E200, furate din Italia în 2006. Periodic, grănicerii depistează camioane și TIR-uri, furate din țările europene. Cel mai des, șoferii declară că nu știau că mașina lor este inclusă în baza de date a Interpol-ului. În unele cazuri, se stabilește că mașinile sunt înregistrate în Transnistria și nu au părăsit țara prin punctele vamale moldovenești.
„Cele mai multe mașini străine furate ajung la noi din Germania, Belgia, Polonia și Lituania, - spun sursele din MAI. – 99% din noii proprietari ai acestor automobile nu au habar că au cumpărat mașini furate. Mai mult, aceste automobile sunt vîndute și revîndute. În legătură cu aceasta apar multe incidente cu cumpărătorii onești, care și-au cumpărat o mașină furată. Însă biroul Interpol din Moldova nu se ocupă cu extrădarea mașinilor”.
Pe de altă parte, în Moldova automobilele tot se fură. Și deși acestea sunt anunțate în căutare internațională, în țările din uniunea Europeană, în ultimii ani au fost depistate doar cîteva din aceste automobile. Potrivit organelor de drept, se pare că majoritatea lor rămîne în Moldova, unde sunt revîndute sau sunt duse în țările vecinătății apropiate, sau pur și simplu sunt dezasamblate.
În lista Interpol figurează operațiunile speciale de depistare a canalelor de medicamente contrafăcute și scoaterea lor din circulație. Ultima operațiune a fost dedicată celui mai periculos segment al acestei piețe negre – falsificarea antibioticelor, contraceptive, steroizi și preparate pentru slăbit. De regulă, măsurile operative sunt desfășurate în zeci de țări, iar în acestea sunt implicate periodic, organele de drept din Moldova.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?