duminică, 2 noiembrie 2014, 13:15 view Vizualizări: 819 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Reforme cosmetice în MAI: în fiecare an cîte o uniformă nouă

Foto: esp.md
Victor Surugiu

Recent, ministrul de Interne, Dorin Recean, lăuda noua uniformă a poliției moldovenești, prezentată în primăvara anului 2013. Pentru confecționarea acesteia au fost alocate 54 mil. lei, iar prețul unui set de haine a constituit circa 6 mii de lei. A trecut un an și MAI propune din nou schimbarea uniformei pentru polițiști. Cu găsirea banilor se pare că nu vor fi probleme: pentru proiectul de modernizare a MAI partenerii europeni și internaționali ai RM sunt gata să aloce în următorii trei ani 98 mil. euro.

Potrivit informației noastre, confecționarea noilor uniforme încă nu a început și majoritatea chestiunilor se află încă la etapa de aprobare. Procesului de înnoire a uniformei va fi lansat după adoptarea de către guvern a unei hotărîri, proiectul căruia deja a fost elaborat.

Despre eșecul precedentului proiect de confecționare a echipamentului ministerul evită să vorbească. Toate solicitările portalului nostru de a obține comentarii de la serviciul de presă al instituției sau de la conducerea ministerului au rămas fără răspuns.

De la bun început, informația privind rezultatele concursului de selectare a atelierului pentru confecționarea a 9 mii de seturi de uniforme a rămas cuprinsă de mister. O perioadă îndelungată, ministerul nu a făcut publică nici denumirea întreprinderii, nici suma transferată. Deși se știe că pentru realizarea proiectului au fost alocate 54 mil. lei – această cifră a fost anunțată de MAI.

Inițial, noua uniformă trebuia să apară în iulie 2013, apoi termenul a fost amînat de cîteva ori, invocînd probleme tehnice. Potrivit surselor noastre în MAI, care au solicitat anonimatul, primul lor de uniforme a fost un rebut și a fost returnată pentru modificare.

Precum s-a dovedit, tenderul a fost cîștigat de o întreprindere mică, care nu a reușit să facă față volumului de lucru. Zeci de cusătorese au muncit în două schimburi, însă uniforma întîrzia să apară.

Angajatele atelierului s-au chinuit cel mai mult cu epoleții de la uniforma de paradă. Eforturi considerabile au fost depuse și la confecționarea chipiurilor. Dar și stofa procurată din China și Belarus s-a dovedit a fi nu chiar calitativă.

Spre sfîrșitul lunii august 2013, circa o mie de polițiști au primit uniforme noi, iar încă 2,5 mii de oameni ai legii și-au schimbat straiele pînă la începutul anului curent. Primii în uniforme noi s-au îmbrăcat angajații Inspectoratului de Poliție din sectorul Centru.

Acum, imaginea poliției moldovenești va fi schimbată din nou. Modelee uniformei noi deja au fost elaborate de Ministerul de Interne. La confecționarea acesteia se propune utilizarea stofei de culoare neagră. În setul de haine au fost adăugați pantaloni de vară, cămașă sură, beretă și cravată.

Uniforma de paradă și de fiecare zi pentru femei va conține atît pantaloni, cît și fuste. O particularitate distinctivă a noii uniforme va fi numărul mic de buzunare. Astfel, autorii proiectului vor să economisească stofă și să simplifice confecționarea.

„Se pare că conducerea MAI consideră că poliția poate să atingă nivelul european în activitate, în primul rînd, prin schimbarea aspectului exterior, - menționează unul dintre experții noștri. – În strategia reformării instituției pe termen mediu – pînă pe 1 ianuarie 2017 – principalul accent se pune anume pe efecte cosmetice.
Reformatorii abuzează de formulări neclare ca „revizuirea totală a atitudinii față de lucru”, „prevenirea și eradicarea corupției”, „sporirea nivelului de profesionalism al ofițerilor”. Ceea ce vedem în realitate este schimbarea uniformei, a denumirilor subdiviziunilor, angajarea noilor colaboratori.

Din sistem sunt eliminați ofițeri cu experiență, pentru înlocuirea cărora, deocamdată, nu sunt cadre. Iar în termenul stabilit de reformatori, reforma instituției este imposibilă. Spre exemplu, în Austria reforma poliției durează 10 ani și va fi încheiată abia la anul viitor.

Cît privește schimbarea repetată a designului uniformei, este evident că aici sunt interese financiare. Cineva din funcționari primește dividende bune în urma realizării acestor proiecte. Nu e de mirare că nu s-a văzut anul trecut transparența în planificarea și efectuarea achizițiilor pentru confecționarea uniformei. Contrar legii, această informație a lipsit de pe site-ul ministerului.

De asemenea, nu este clar, cum au fost utilizate mijloacele alocate în acest scop și cine este responsabil pentru cheltuirea lor ineficientă. Aici procurorii și auditorii de la Curtea de Conturi au mult de lucru. Și donatorii străini ar fi putut să manifeste interes față de eficiența utilizării mijloacelor alocate pentru reformă”.
Pînă în 2013, uniforma polițiștilor nu a fost modificată din 2000, cînd ei au schimbat uniforma sur-albastră a miliției din URSS pe costume negre.

comments powered by Disqus