Comentarii:
0
Serviciile speciale din Moldova actualizează „listele negre”
Foto: jurnalul.ro |
Anul acesta, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei (SIS) şi-a impulsionat lupta împotriva criminalităţii internaţionale. Listele „antitero” au fost suplimentate regular cu nume şi organizaţii noi, catalogate în toată lumea drept cele mai periculoase structuri în ierarhia criminală. Recent, SIS deja a şaptea oară de la începutul anului a redactat propriile „liste negre”.
Este vorba despre modificările la ordinul SIS, prin care a fost aprobată lista persoanelor. De regulă, asemenea modificări sunt aduse la cunoştinţa tuturor instituţiilor interesate din Moldova, controlate de şeful Centrului Antitero.
Asemenea liste există practic în toate ţările lumii. Informaţia este actualizată de către Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană şi alte structuri internaţionale competente. Totodată, temei pentru includerea în asemenea listă poate fi şi o decizie finală a instanţei de judecată din Moldova privind recunoaşterea drept teroristă a unei organizaţii locale sau internaţionale, privind sistarea sau încetarea activităţii acesteia.
O persoană poate ajunge în una din aceste liste, dacă este condamnată pentru comiterea unui act terorist sau a altei infracţiuni similare. În aceste liste sunt incluse şi persoanele pe numele cărora a fost iniţiată o urmărire penală pentru asemenea acţiuni. Dacă infractorul este condamnat peste hotare, atunci decizia instanţei străine trebuie recunoscută de către instanţa moldovenească. Însă această regulă nu se aplică faţă de cei, a căror apartenenţă la lumea teroristă a fost stabilită de către structurile internaţionale.
În luna octombrie, la recomandarea ONU, serviciile speciale din Moldova au redactat lista persoanelor fizice ce au legătură cu mişcarea „Taliban”, ce include astăzi 145 de persoane. În ordinul SIS sunt menţionate şi patru organizaţii, grupări şi celule militare, ce au legătură nemijlocită cu această mişcare islamică.
Cu puţin timp înainte, a fost completată cu şase puncte lista persoanelor fizice legate cu organizaţia teroristă ultra-radicală internaţională „Al-Quaida”. Ultima versiune a acesteia a fost extinsă semnificativ în ultimul an şi acum aceasta include 295 de puncte. Lista structurilor, ce colaborează cu „Al-Quaida”, conţine circa o sută de denumiri.
Totodată, SIS actualizează regulat lista persoanelor, grupurilor şi organizaţiilor, ce cad sub incidenţa regulilor de aplicare a măsurilor speciale în lupta cu terorismul. În aceasta au fost incluse 10 persoane fizice şi 25 de structuri din diferite ţări. Printre acestea se numără: „Hamas”, „Partidul Muncitoresc din Kurdistan”, mişcarea islamistă „Hezbollah” şi subdiviziunile ei, „Tigrii eliberării din Tamil-Imam”; „Forţele militare revoluţionare din Columbia”, „Jihadul islamic al Palestinei” şi „Partidul Comunist din Filipine”.
Unele organizaţii de orientare teroristă îşi schimbă deseori denumirea, utilizează diverse denumiri şi îşi camuflează activitatea prin diferite metode. De aceea, în listele, elaborate de serviciile speciale, undele poziţii au cîteva variante. De exemplu, Organizaţia Abu Nidal –„OAN” este cunoscută de asemenea şi sub denumirile de „Consiliul Revoluţionar Fatah”, „Brigăzile Revoluţionare Arabe”, „Septembrie Negru” şi „Organizaţia Revoluţionară a Musulmanilor Socialişti”.
Precum notează unul dintre experţii portalului NOI:md, în afara „listelor negre” publice mai există şi aşa-zisele „liste pentru supraveghere”, accesul la care este limitat. Majoritatea persoanelor menţionate acolo sunt musulmani şi diferite structuri islamice. Este vorba, în primul rînd, de cei catalogaţi de către organizaţiile internaţionale şi naţionale drept infractori, implicaţi în acţiuni teroriste.
De asemenea, sunt supravegheaţi şi persoane, întreprinderi şi organizaţii, suspectate de susţinerea unor mişcări similare sau de intenţii de a adera la acestea. Pe parcursul ultimilor ani, organizaţiile islamice şi-au exprimat în repetate rînduri nemulţumirea şi îngrijorarea de numărul mare de musulmani, ce figurează în „listele antitero”.
Potrivit lor, acuzaţiile de extremism şi tentative de a desfăşura activităţi teroriste deseori sunt bazate pe circumstanţe neverificate, iar serviciile speciale se ocupă cu etichetarea cetăţenilor care respectă legea. Reprezentanţii SIS resping aceste afirmaţii, menţionînd că partea leului din conţinutul „listelor negre” este creată în baza informaţiilor primite de la subdiviziunile structurilor internaţionale specializate.
Versiunile electronice publice ale listelor persoanelor şi organizaţiilor implicate în acţiuni teroriste, sunt plasate pe site-ul antiteror.sis.md. Activitatea acestora pe teritoriul Moldovei nu este permisă, intrarea lor în ţara este interzisă, la fel ca şi orice contacte cu acestea din partea întreprinderilor şi organizaţiilor locale.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?