Comentarii:
0
Pentru postul lui Dorin Chirtoacă s-a format coadă
Foto: basarabia.md |
N-au trecut bine alegerile parlamentare din 30 noiembrie, că societatea civilă a început să discute despre alegerile primarului general al Chișinăului, preconizate pentru vara anului viitor. În rîndul pentru funcția de primar general stau deja nu doar candidați cunoscuți, inclusiv actualul primar Dorin Chirtoacă sau ex-primarul Serafim Urechean, dar și unii mari oameni de afaceri. Printre aceștia se numără Nicolai Ciornîi, fostul adjunct al lui Vaghit Alekperov în compania Lukoil, președintele clubului de fotbal „Zimbru” și unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova. De pe acum este clar că actuala cursă electorală va fi mai spectaculoasă decît cea anterioară.
Unu, doi, trei …
Cu toate acestea, Dorin Chirtoacă nu are de gînd să renunțe la fotoliul său, în pofida faptului că administrează orașul deja timp de două mandate. „Răspunsul meu este «da». Consider că împreună cu locuitorii Chișinăului trebuie să continuăm dezvoltarea municipiului, să-i conferim Chișinăului statutul de capitală europeană, să garantăm standardele europene în toate domeniile de activitate”, spunea vara aceasta Dorin Chirtoacă. Despre faptul cum are loc acest lucru (lichidarea zonelor verzi în favoarea înălțării clădirilor, lichidarea părții istorice a orașului etc.) NOI.md a scris în repetate rînduri.
În viitoarea campanie electorală el, cel mai probabil, va fi doar candidatul Partidului Liberal, în timp ce la alegerile anterioare el a fost înaintat drept candidat unic al partidelor din coaliția proeuropeană.
La cîrma capitalei intenționează să revină și Serafim Urecheanu, care astăzi ocupă funcția de președinte al Curții de Conturi. El și-a argumentat această dorință prin sentimentul de insatisfacție față de actuala situație în capitala Moldovei. El a ocupat postul de primar general din 1994 pînă în 2005, a condus Alianța „Moldova Noastră”, care mai tîrziu a intrat în Partidul Liberal Democrat. Nu este exclus că domnul Urecheanu va reprezenta la alegerile din capitală anume acest partid.
„Cu siguranță, PLDM nu îl va face din nou pe Dorin Chirtoacă primar de Chișinău”, așa a comentat liderul liberal-democraților, Vlad Filat, posibilele presupuneri privind susținerea candidatului liberal de către PLDM.
Cel mai probabil, și Partidul Comuniștilor își va înainta propriul candidat la postul de primar al Chișinăului. Experții îl nominalizează drept principalul candidat al PCRM pentru alegerile din capitală pe ex-ministrul mediului (2008-2009) Violeta Ivanov. În opinia lor, pentru sondarea terenului, Violeta Ivanov a fost numită șef al staffului electoral al comuniștilor în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Mai sînt și alți cîțiva reprezentanți ai acestui partid, care la fel sînt potențiali candidați la acest post. Printre aceștia este menționat Eduard Mușuc, care a rămas în afara Parlamentului, și Victor Gurău. E posibil ca unul dintre ei să-și înainteze candidatura în calitate de candidat independent, în speranța că vor fi susținuți de partid.
La alegerile anterioare, principalul concurent al lui Dorin Chirtoacă a fost candidatul Partidului Comuniștilor, Igor Dodon, care din acel moment a reușit să plece din rîndurile comuniștilor și să conducă alt partid – al socialiștilor, care a acumulat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie cele mai multe voturi. De data aceasta, Igor Dodon nu are de gînd să renunțe la fotoliul de primar general și deja și-a exprimat intenția de a lupta pentru capitală.
Partidul Democrat deocamdată nu și-a anunțat candidatul. Nu este exclus că candidații democraților ar putea fi actualul ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, care conduce organizația municipală a PDM. Totodată, și vicepreședintele PDM Andrian Candu ar putea fi unul dintre candidații la fotoliul de primar.
Oamenii de afaceri merg în oraș
Una dintre marele surprize ale actualei curse electorale ar putea fi participarea omului de afaceri Nicolai Ciornîi, care deja și-a exprimat intenția de a candida la primărie. Deși a menționat că „o decizie finală”, deocamdată, nu a fost luată. „Eu știu ce pot face la postul de primar. La alegeri voi merge singur. Voi chema oamenii să mă susțină și le voi promite că împreună vom face totul pentru a transforma orașul în care trăim noi, părinții și copiii noștri”, a declarat el recent, în cadrul ședinței clubului de presă „Rezonanța socială”.
El a recunoscut că aceasta nu este prima lui încercare de a candida la postul de primar. Au mai fost tentative de a candida din partea comuniștilor. El și-a explicat intenția prin faptul că acum e cam plictisit în afacerile lui și că are idei de dezvoltare a orașului. Amintim că Nicolai Ciornîi deține active în valoare de 300-400 de milioane de dolari în Moldova, România și parțial în Ucraina. El conduce AMG Holding, din care face parte compania vinicolă Chateau Vartely, cea mai mare livadă de nuci din Europa, inclusiv o pepinieră care produce anual 200-250 de puieți. De asemenea, el este președinte de onoare al FC „Zimbru”. În urmă cu cinci ani el a fost și vicepreședintele companiei petroliere „Lukoil”, gestionînd proiectele companiei peste hotarele Rusiei și avînd în subordine peste 20 de mii de persoane în 26 de țări ale lumii.
Despre concurenții săi la alegerile locale Nicolai Ciornîi vorbește cu zîmbet pe buze. „Eu nu am întrebări la Chirtoacă, el a făcut ce a putut, iar Igor Dodon și Serafim Urecheanu sînt prietenii mei”, a spus Ciornîi, menționînd că atunci cînd l-a felicitat pe Igor Dodon cu ocazia rezultatelor obținute de PSRM în alegerile parlamentare din 30 noiembrie, i-a spus acestuia despre intențiile sale de a deveni primar de Chișinău. Potrivit lui, și Igor Dodon a exprimat o dorință similară.
Ciornîi intenționează să meargă la alegeri fără vreun sprijin politic, deși înțelege că în această situație îi va fi greu să conteze pe victorie. În opinia lui, Chișinăul „strică imaginea Moldovei”, deși nu demult era un oraș frumos. De asemenea, el și-a împărtășit și preferințele geopolitice.
„Trebuie să fii înțelept și să ai voință politică pentru a te putea înțelege cu toții, așa cum fac Elveția sau Luxemburgul. Noi nu avem nevoie de extreme. În Uniunea Europeană avem cu ce ne delecta, însă noi am semnat cu ei tot, fără a conveni asupra multor poziții, iar acum nu știm ce să facem cu fructele și alte produse, a căror livrare spre Est a fost sistată. UE e un lucru bun, însă cordonul ombilical și legăturile economice strînse nu au fost rupte cu Rusia și Uniunea Eurasiatică”, a spus Nicolai Ciornîi.
Promisiuni cu duiumul
Unii concurenți electorali au început să-și facă publice planurile și proiectele pe care intenționează să le implementeze. Au fost făcute publice ideile de reconstrucție a Parcului Catedralei, crearea unei zone de agrement de-a lungul rîului Bîc, de construcție a șoselei de centură.
Trebuie să ne amintim că la alegerile anterioare ale primarului general, inițial, la fel au fost mulți pretendenți la fotoliul de primar al capitalei. În 2011, dorința de a candida pentru Primăria Chișinăului și-au exprimat-o 15 pretendenți. Unii dintre ei în cele din urmă au renunțat. Spre exemplu, candidatul PLDM, secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu. El și-a retras candidatura în favoarea lui Dorin Chirtoacă, în semn de susținere a „cursului european al țării și Alianței pentru integrare europeană”. Și actualul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, intenționa să candideze la acest post. Potrivit unor informații neoficiale, el a părăsit partidul din cauza divergențelor cu Vladimir Filat în această problemă.
Cîștigătorul alegerilor locale din Chișinău a fost desemnat doar din turul doi, deoarece în turul întîi niciunul dintre candidați nu au acumulat mai mult de jumătate din voturile populației. Însă în turul doi, Dorin Chirtoacă a învins la o distanță mică de principalul său oponent Igor Dodon – de doar 4,5 mii de voturi. În total, la alegeri au participat 371 de mii de cetățenii.
În pofida numărului mare de actori care au participat la alegerile locale cu patru ani în urmă, concurenții puternici pot fi numărați pe degete. Ceea ce nu putem spune de viitoarele alegeri, fapt ce deja aduce intrigă în alegerile locale. Candidații anunțați au mari șanse de a ocupa fotoliul de primar general, totul depinde de activitatea și poziționarea lor în campania electorală, precum și de activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Este prematur să vorbim despre șansele de cîștig, deoarece încă nu a fost stabilit întreg cercul de pretendenți, însă drept indiciu ar putea fi rezultatele obținute de partide în Chișinău la alegerile parlamentare. Potrivit CEC, din numărul total al alegătorilor, cele mai multe voturi au fost înregistrate pentru Partidul Socialiștilor – 100,2 mii de voturi, urmat de Partidul Liberal Democrat din Moldova – 97,3 mii, Partidul Liberal – 86,3 mii, Partidul Comuniștilor – 52,5 mii și Partidul Democrat din Moldova – 45 de mii. Prezența la vot în municipiu a constituit 57,28%.
Șansele actualului primar, Dorin Chirtoacă, de a obține al treilea mandat nu sînt atît de mari – nemulțumirea locuitorilor capitalei crește în fiece an. Printre „meritele” lui se numără distrugerea parcurilor și zonelor verzi, transformarea centrului istoric al Chișinăului într-un „Shanghai” din cauza construcțiilor haotice în afara planului de urbanism, drumurile și trotuarele proaste, cheltuieli în zadar, lupta inumană cu animalele străzii, instalarea monumentelor neclare și controversate, declarațiile politice și chiar extremiste, ce contribuie la divizarea societății.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?