Focurile de artificii și petardele au fost reglementate prin lege
Foto : shenzhen-standard.com |
Victor Surugiu
Discuțiile în jurul pirotehnicii adorate de unii și urîte de alții se aprind în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă. În anul care pleacă, Parlamentul a aprobat Legea privind regimul articolelor pirotehnice, care limitează utilizarea acestora, însă documentul va intra în vigoare doar în luna mai 2015. De aceea, iarna aceasta nu va trece fără nopțile cu explozii de petarde, focuri de artificii zgomotoase și alarmelor de la automobile.
Nu este secret că focurile de artificii și petardele necalitative provoacă traumatisme, prejudicii morale și materiale atît celor ce le utilizează, cît și celor din jur. Nu este pentru prima dată cînd autoritățile încearcă să lupte cu utilizarea neautorizată a pirotehnicii, însă deocamdată fără rezultate palpabile.
Astăzi, articolele pirotehnice pot fi procurate liber în piețele din capitală, sortimentul lor este destul de larg: de la seturi din 10 saluturi pînă la artificii simple. Însă cu cît sunt mai ieftine, cu atît sunt mai periculoase: deseori, producătorul nu este cunoscut, calitatea și termenul de valabilitate sunt sub semnul întrebării, iar instrucțiunea de utilizare într-o limbă înțeleasă lipsește.
Noua lege, pe de o parte, este îndreptată spre asigurarea securității, atît a celor care lansează focurile de artificii, cît și a celor din jur. Utilizarea neautorizată poate cauza nu doar daune fizice, dar și să contribuie la apariția emoțiilor negative din cauza exploziilor asurzitoare, inclusiv noaptea.
Articolele pirotehnice se pot manifesta în mod imprevizibil, fapt despre care vînzătorii, deseori, uită să atenționeze. Potrivit datelor statistice, anual, în noaptea de Revelion, în spitale ajung zeci de oameni, victime ale artificiilor. Majoritatea lor – în stare de ebrietate. În general, în timpul sărbătorilor de iarnă, în rezultatul utilizării pirotehnicii, se atestă o creștere a numărului de apeluri la instituțiile medicale cu traume și arsuri de diferit grad de gravitate.
Potrivit noii lei, vînzarea neautorizată a mărfurilor periculoase în piețe, străzi și locuri ale comerțului haotic va fi contracarată de către poliție. Distribuitorii producției pirotehnice vor trebui să treacă un ș ir de verificări. Articolele vor putea fi vîndute doar în magazine specializate, ce dețin autorizații și licențe respective. Furnizorii au fost obligați să verifice pirotehnica și să traducă instrucțiunile în limba română.
Totodată, Guvernul va monitoriza minuțios marcarea produselor pirotehnice. Pe etichete, în mod obligatoriu va fi indicată informația despre producător, furnizor, precum și despre componența articolelor pirotehnice. Vînzarea sau chiar și transmiterea pirotehnicii în mîinile minorilor va fi strict interzisă.
Noua lege conține interdicția la utilizarea articolelor pirotehnice în intervalul de timp de la 22.00 pînă la 7.00, cu excepția sărbătorilor internaționale sau naționale. Însă și în aceste cazuri, ar putea fi vorba doar de focuri de artificii legate de evenimente speciale. Așa că Revelionul, Ziua Independenței și alte sărbători naționale nu vor rămîne fără focuri de artificii, ceea ce nu vom putea spune despre nunți, cumetrii, petreceri corporative și alte evenimente cu caracter privat.
Surse din cadrul serviciului de presă al MAI au confirmat pentru portalul nostru că în actuala perioadă a sărbătorilor noile reguli nu vor fi aplicate. Însă poliția va intensifica controlul în piețele capitalei și alte unități comerciale. Pînă la finele sărbătorilor de iarnă, împreună cu alte servicii interesate, vor fi efectuate raiduri periodice, îndreptate spre contracararea comerțului ilicit cu articole pirotehnice și confiscarea lor.
Surse din MAI afirmă că oamenii legii reacționează operativ la sesizările privind comerțul cu articole periculoase și, desigur, nu exclud apariția lor în piețe și pe străzi. Deocamdată, noua lege nu acționează, iar față de contravenienți sunt aplicate măsuri administrative – pentru activitate antreprenorială ilegală. Doar în ultimele două săptămîni, angajații organelor de drept au confiscat zeci de mii de unități de producție pirotehnică.
Unul dintre conducătorii Inspectoratului General de Poliție a menționat pentru NOI.md că o atenție deosebită este acordată problemelor securității în cadrul utilizării autorizate a mijloacelor pirotehnice. Conducătorii multor localuri de distracții din Chișinău au fost instruiți în privința regulilor de securitate și neadmiterea utilizării articolelor pirotehnice în încăperi închise.
Cît de eficientă va fi noua lege sau modificările poartă un caracter populist – vom ști deja în anul 2015. Legislatorii vor trebui să examineze noi sancțiuni administrative pentru contravenienți.
Deocamdată, în legătură cu utilizarea pirotehnicii de către persoanele fizice, surse din politie spun că amatorii de petarde și focuri de artificii, mai ales în locurile publice, ar putea fi trași la răspundere administrativă. Utilizarea neautorizată a pirotehnicii astăzi este catalogată drept huliganism. Codul contravențiilor administrative prevede pentru aceasta amenzi și chiar arest administrativ.
Totuși, precum arată practica, în perioada sărbătorilor de iarnă, în centrul atenției oamenilor legii se află în special, plîngerile din partea populației sau cazurile de încălcare gravă a ordinii publice în rezultatul utilizării pirotehnicii.
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?