marți, 3 februarie 2015, 18:03 view Vizualizări: 863 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ceban: Executarea bugetului municipal va fi dificilă

 Foto: actualitati.md
Anghelina Taran

Pentru a doua lectură, proiectul bugetului municipal Chişinău a venit cu unele modificări ale parametrilor aprobaţi în prima lectură. Partea de venituri a crescut cu 607,8 mii de lei (pînă la 2,84 miliarde de lei), cea a cheltuielilor – aproape cu 87 de milioane de lei (pînă la 3,225 mld. lei), iar deficitul s-a majorat cu 86,36 milioane de lei (pînă la 385,8 mil. lei). Deficitul va fi acoperit din contul vînzării şi privatizării proprietăţii municipale în valoare de 143,6 milioane de lei (iniţial se propunea obţinerea a doar 57,3 mil. lei) şi a împrumuturilor externe în valoare de 281,4 milioane de lei – credite investiţionale.

Cheltuielile vor creşte

Majoritatea cetăţenilor sînt interesaţi cum va fi cheltuit bugetul oraşului. Cea mai mare parte din cheltuieli (58,2%) este destinată sferei sociale. Totodată, în comparaţie cu anul trecut, în aceste scopuri au fost adăugați aproape 214 milioane de lei sau cu 13% mai mult.

Mai departe – în descreştere: pentru economie se planifică cheltuieli de 22,3% din buget (faţă de anul 2014 – cu 38 mil. lei sau cu 5,6% mai mult). Pentru investiţii capitale – 14,2% din buget (cu 78,4 mil. lei sau cu 20,7% mai mult). Pentru întreţinerea autorităţilor şi organelor administrative – 3% (cu 1,9 mil. lei sau cu 2% mai mult). Pentru „cheltuieli diverse” au fost alocate 2,3%, ceea ce este cu 26 de milioane de lei mai puţin decît în anul trecut.

- Am intrat în anul alegerilor locale, de aceea toate fracţiunile din Consiliul Municipal se străduie să arate mai activ că îşi fac griji şi pentru grădiniţe, şi pentru licee, şi pentru economie, - spune preşedintele Comisiei municipale buget, economie, finanţe, patrimoniu public local, agricultură şi problemele suburbiilor, Mihail Ceban (fracțiunea Partidului Liberal). – Toate fracţiunile şi-au înaintat propunerile pe marginea proiectului bugetului în lectura a doua. O parte dintre acestea a fost inclusă în proiect de către Direcţia generală finanţe a Primăriei. Toţi se străduie să promoveze cît mai multe în acest proiect. Însă, ţinînd cont de situaţia economică a țării (mediul de afaceri vorbeşte despre o scădere a volumului vînzărilor cu pînă la 30% faţă de ianuarie 2014), cred că bugetul va fi greu de executat.

Întreprinderile municipale sînt ineficiente

În anul 2014 au fost planificate venituri din dividendele acţiunilor aflate în proprietatea Consiliului Municipal Chişinău, în valoare de 1 milion de lei. În realitate, au fost colectați 563,8 mii de lei. În proiectul pentru 2015 din nou figurează cifra de 1 milion de lei. Din toate întreprinderile în care Consiliul Municipal are acţiuni (sînt multe societăţi pe acțiuni în care pachetul CMC depăşeşte 50%), doar două sau trei achită dividende, menţionează reprezentantul Comisiei.

În opinia lui Mihail Ceban, restul întreprinderilor trebuie sau reformate, sau vîndute pachetele lor de acţiuni în cadrul licitaţiilor. Spre exemplu, Combinatul Auto nr.4 deservea anterior întreprinderile „Franzeluţa” şi „Vitanta”. Însă acestea au în prezent propriul parc auto şi nu mai au nevoie de serviciile întreprinderii municipale. Teritoriul Combinatului auto este de 7 ha, pe care, în condiţiile actuale, întreprinderea nu le utilizează. Acesta ar putea fi reformat astfel, încît combinatul să existe, iar o parte din teren să fie vîndut la licitaţie, pentru dezvoltarea oraşului, consideră consilierul.

În bugetul pentru anul 2014 au fost planificați 3 milioane de lei – din venitul curat al întreprinderilor municipale, iar în realitate acestea au transferat doar 1,63 milioane de lei. Pentru anul 2015 a fost propusă, de asemenea, suma de 3 milioane de lei. Ținînd cont de rezultatele anului trecut, aceste întreprinderi nu au pe ce plăti. Deşi, în realitate, 3 milioane de lei pentru trei agenţi economici este puţin. Apare din nou problema privind eficienţa activităţii acestora. Iar în proiectul bugetului, acestea formează o gaură financiară de anumite dimensiuni, care va trebui acoperită prin depăşirea planului la alte capitole de venituri.

Taxele locale își au „viaţa” lor

Concomitent cu adoptarea bugetului municipal, este necesară şi revizuirea taxelor locale, deoarece planul de colectare a lor nu este îndeplinit. De exemplu, taxele pentru cazinouri. Asociaţia Patronală a Businessului Distractiv a contestat în instanţă mărimea taxelor, iar judecătoria a pronunţat o decizie în favoarea agenţilor economici.

La fel ca şi în cazul taxei pentru publicitatea stradală (amplasarea billboardurilor). Cînd în 2013 această taxă a fost majorată pînă la 500 de lei pentru 1 m.p., reprezentanţii mediului de afaceri au contestat majorarea în instanţă. Și cît a durat procesul, nu toţi agenţii economici achitau taxa.

Pentru 2014, în bugetul municipal a fost planificată colectarea a 27,87 milioane de lei din taxele pentru plasarea publicităţii stradale, dar au fost obţinuți doar 16,18 milioane de lei. În proiectul pentru 2015 au fost incluși 27,72 milioane de lei. Curtea Supremă de Justiţie a stabilit – achitarea unei taxe de 500 de lei pentru toată perioada. Serviciul Fiscal va trebui să perceapă datoriile acumulate la acest capitol. Agenţiile de publicitate solicită reducerea taxei, măcar pînă la 400 de lei pentru 1 m.p.

În 2014 au fost aşteptate veniturile de la încasarea taxelor pentru pieţe, în valoare de 19,35 milioane de lei, însă au fost acumulați doar 11,74 milioane de lei. Pentru 2015 se propune suma de 19,16 milioane de lei. În prezent este discutată posibilitatea modificării taxei pentru pieţe în pachetul general al taxelor vamale. Însă majorarea taxelor pentru pieţe (în funcţie de domeniul de activitate al pieţei – de la 40 pînă la 60 de lei /m.p.) nu are rost, susţine consilierul. Proprietarii pieţelor spun că acestea şi aşa sînt exagerate. Mai mult, se propune reducerea taxelor locale ce influenţează asupra businessului mic şi mijlociu.

Planul de încasări din activitatea hotelieră anul trecut a fost chiar depășit – 9 milioane de lei faţă de 8,29 milioane de lei. Însă în proiectul pentru anul 2015 încasările nu sînt la nivelul executării, ci la cel de 8,29 milioane de lei. Proprietarii de hoteluri spun că ramura are nevoie de dezvoltare, însă puţini dintre investitorii străini au curajul să investească în ea. Cînd aceştia află taxa, ei pur şi simplu se sperie. Unii consilieri municipali deja au menţionat că intenţionează să propună o reducere de măcar pînă la 3%, relatează Mihail Ceban.

Şi planul la încasarea taxelor pentru utilizarea simbolicii locale nu a fost îndeplinit (537,7 mii de lei faţă de 770 de mii de lei), dar acesta a fost majorat pentru 2015. Nu este logic, deoarece aici principalul plătitor
„Vitanta” achită pentru brandul „Bere Chişinău”, în funcţie de volumul de producţie. Poate aici este vorba despre majorarea taxei. Or, în 2013 aceasta a fost majorată, iar în 2014 – redusă.

Va fi adoptată, oare, o decizie politică?

- Evoluţia din anii trecuţi demonstrează o creştere a încasărilor din taxele locale, însă, odată cu criza din 2011, aceste proces a luat-o într-o direcție descendentă, relatează Ceban. ‒ Însă nimeni nu vrea să accepte acest fapt şi să corecteze taxele, iar între timp, planurile de încasare a taxelor locale nu sînt îndeplinite stabil. Eu cred că sînt încă multe de făcut pentru a racorda aceste date la realitatea economică.

Noi am vrut să introducem taxa locală pentru proprietarii de transport auto în aceeaşi mărime ca şi impozitul rutier. Însă această iniţiativă nu a fost susţinută de Parlament. Anterior, exista o taxă pentru proprietarii cîinilor, care în prezent nu este achitată de nimeni. Am fi putut acumula mai mulţi bani pentru parcările din Chişinău – singura capitală în care toţi parchează gratuit și unde vor.

În bugetul municipal este doar un capitol la care sînt acumulate taxele pentru parcările amenajate, organizate. Este nevoie de un concept, de organizarea unui tender de selectare a ofertelor, iar mediului de afaceri să i se ofere posibilitatea să soluţioneze această problemă. Asta deoarece municipiul nu are bani pentru crearea parcărilor contra plată. Companiile care se vor ocupa de aceasta vor transfera o parte din venituri oraşului.

Dacă vom adopta modificările taxelor locale, atunci acest fapt se va reflecta asupra indicatorilor bugetului. Însă, deocamdată, nu avem proiectul privind taxele locale. Totuşi, dacă va exista voinţă politică, acesta va apărea. Acest lucru depinde, în primul rînd, de primar şi de conducătorii fracţiunilor. Primarul general nu poate adopta decizia de unul singur. Eu ştiu aproximativ cine dintre consilierii municipali şi ce propuneri va înainta. Însă primarul nu s-a întîlnit niciodată cu liderii fracţiunilor pentru a examina bugetul şi taxele locale. Eu am discutat despre aceasta cu Dorin Chirtoacă. El a fost de acord cu unele modificări, iar cu altele – nu.

Ce argumente sînt necesare

S-ar părea că dacă unele aşteptări privind încasările de la anumite tipuri de taxe locale nu sînt justificate, despre ce argumente mai poate fi vorba pentru revizuirea taxelor?

- Avem unele taxe locale, care la prima vedere nu sunt atît de importante, însă au un impact direct asupra mediului de afaceri, a continuat interlocutorul. ‒ Dacă aceste întreprinderi vor începe să se închidă, atunci vor fi lichidate multe locuri de muncă. Iar veniturile de bază la bugetul municipal sînt asigurate anume de impozitul pe salariu. Pentru anul 2015, acesta este planificat în mărime de 809 milioane de lei din valoarea totală a impozitelor de 2,8 miliarde de lei – este mai mult de o treime din întreg bugetul oraşului. Reiese că în acest caz nu doar planul de încasare a taxelor locale nu va fi îndeplinit, dar şi cel de încasare a impozitelor pe venit. Iar acest lucru este foarte serios.

De aceea, în acest an este necesar să fie întreprinşi anumiţi paşi pentru îmbunătăţirea situaţiei privind acumularea impozitelor. Poate unele chiar să fie îngheţate pentru un an, pentru ca oamenii să simtă că Primăria le vine în întîmpinare şi a făcut paşi concreţi pentru a susţine în primul rînd businessul mic şi mijlociu. Acest lucru este foarte important, deoarece în Chişinău sînt circa 20 de mii de astfel de locuri de muncă. Noi trebuie să păstrăm măcar ceea ce există, iar pentru aceasta trebuie adoptate măsuri radicale.


comments powered by Disqus