PLDM a înaintat la funcția de premier „o persoană din mediul de afaceri”
Foto: report.az |
Xenia Florea
Partidul Liberal-Democrat a decis să-l înainteze un nou candidat la funcția de prim-ministru. Acesta este fostul director general al companiei „Moldcell”, iar în prezent directorul general al companiei azere „Azercell Telecom” Chiril Gaburici. Proverbiala „persoană din mediul de afaceri”, asupra căreia insistau comuniștii.
Experții au început să discute despre prefigurarea unei combinații destul de interesante. Gaburici este o persoană destul de apropiată de Vladimir Filat, deja de trei ani conduce cu liderul pieței azere a tehnologiilor mobile. Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin este legat de afacerile azere prin relații de rudenie. Așa că candidatul la funcția de premier Gaburici are în buzunar voturile comuniste.
Operaţiunea „combinaţia”
Despre faptul că Leancă nu va fi lăsat să devină premier analiştii au început să vorbească imediat dupăalegerile parlamentare. Leancă-premier nu îi convine lui Vladimir Filat. Boilvar, sau Partidul Liberal-Democdat – opera politică a lui Filat, nu-i mai poate ţine pe amîndoi.
După obţinerea postului de premier, în condiţiile unei confruntări dure dintre Filat şiPlahotniuc, ambiţiile lui Iurie Leancă, inclusiv cele politice, au crescut brusc. În ajunul alegerilor parlamentare, Iurie Leancă a declarat deschis că anume le, dar nu Filat, trebuie să se afle în capul listei electorale a PLDM. „Noi trebuie să hotărîm acest lucru în partid, ţinînd cont de aşa parametri ca ratingul, imaginea, diligenţa etc”, a declarat el în direct la un post de televiziune.
Unii afirmă, că potrivit planului elaborat, Iurie Leancă nu doar trebuia să fie cap de listă electorală a PLDM, dar şi să-şi aducă oamenii săi pe primele poziţii, împingîndu-i mai jos pe membrii echipei lui Filat. Parţial, sub lozinca „pe listele electorale ale PLDM nu trebuie să ajungă oameni corupţi”, Leancă a reuşit să realizeze acest lucru.
După alegerile parlamentare a început lupta pentru fotoliul de prim-ministru. Iniţial, Vladimir Filat, înţelegînd perfect ce consecinţe va avea pentru el ascensiunea lui Leancă, a încercat să nu admită cu orice preţ desemnarea lui la postul de premier. Inclusiv, a încercat să-i atragă de partea sa pe liderii regionali ai PLDM, profitînd de faptul că Iurie Leancă în acest timp nu era în ţară – el plecase la Bruxelles pentru a obţinesusţinereafuncţionarilor din Uniunea Europeană şi a participa la summit-ul Partidului Popular European.
Atunci Leancă a mers în atac, anunţînd că a dat dispoziţie privindiniţierea unei anchete (cu implicarea companiilor internaţionale) în sistemul bancar al RM, mai ales la Banca de Economii. Iar Filat, precum s-a dovedit atunci, a capitulat – PLDM, totuşi, l-a înaintat pe Leancă la postul de premier.
Experţii au presupus imediat că lucrurile nu sunt curate aici. Că Filat, în realitata, pregăteşte distrugerea lui Leancă, obţinînd sprijinul conducerii Partidului Democrat. Şi că este jucată combinaţia, în care preşedintele, la propunerea PLDM, îl desemnează pe Leancă în calitate de candidat la funcţia de premier. Dar în procesul de votare în parlament, candidatura lui nu acumulează voturile necesare. Atunci, este înaintat un alt candidat, iar Filat nu are nicio obligaţiefaţă de Leancă – el a făcut tot ce a putut.
Evenimentele din această săptămînă au demonstrat că operaţiunea de neutralizare a premierului în exerciţiu au fost executate perfect. Cei care au întins momeala au fost comuniştii, iar Iurie Leancă „nu s-a prins”. Miercuri, 11 februarie, a avut loc o întîlnire a candidatului la funcţia de premier cu activul PCRM. Comuniştii l-au întîmpinat călduros pe IrieLeancă.
Vladimir Voronin a glumit că singura pretenţiefaţă de candidat este că el nu a depus flori la bustul lui Vladimir Ilici de lîngă oficiul PCRM. A spus că nu are nici pretenţii deosebite faţă de programul activităţii noului guvern. Singura doleanţă este că fracţiunea PCRM ar dori să facă cunoştinţă cu membrii guvernului Leancă-2, lista căruia nu era încă gata la acel moment. În general, în ajunul exprimării votului de încredere cabinetului Leancă-2, comuniştii l-au încurajat pe candidatul la funcţia de premier.
Acelaşi comportament, pentru derutarea presei şiadepţilor săi, fracţiunea PCRM l-a avut şi în cadrul şedinţei Parlamentului de joi, 12 februarie. Preşedintelefracţiunii, Violeta Ivanov, în mesajul ei de debut, a declarat că pentru salvarea ţăriişi stopării haosului economic, comuniştii sunt gata să colaboreze cu partidele puterii. Iar deputatul Oleg Reidman, deşi a criticat programul de activitate al noului guvern, a transformat foarte repede critica în declaraţii constructive: „Noi sperăm că toate pretenţiile noastră faţă de program, aşa cum a promis dl Leancă, vor fi reflectate în alte documente ale guvernului”.
„Cred că comuniştii special, pînă în ultimul moment au alimentat încrederea lui Leancăşi celor prezenţi că fracţiunea PCRM, totuşi, va vota pentru guvern, pentru ca Ghimpuşi liberalii să nu cedeze în ultimul moment şi să nu voteze pentru cabinetul Leancă-2”, a presupus politologul Bogdan Ţîrdea.
Drept rezultat – eşecul total al votării. 42 de voturi ale fracţiunii PLDM şi PDM, în locul celor 51.
„Plahotniuc s-a ţinut de cuvîntul dat lui Filat, că Leancă nu va deveni premier”, a declarat peste cîteva ore, în emisie directă, analistul politic Alexei Tulbure. Însă aici nu vorba doar în promisiune. Leancă-premier nu este convenabil acum nu doar pentru Vladimir Filat, dar nici pentru Vladimir Plahotniuc.
În primul rind, Leancă este prea dependent de Bruxelles, care nu mai vrea să accepte o mimare a reformelor în Moldova, mai ales în domeniul justiţieişi în organelle procuraturii. Partenerii europeni cer rezultate concrete de la Chişinău.
În al doilea rînd, timp de un an şi jumătate aflat la postul de premier, ambiţiile ministrului de externe „liniştitşipaşnic” au crescut brusc – el nu mai vrea să fie marionetă, Leancă vrea să participe la propriul joc. Fapt ce s-a manifestat clar atît în cadrul negocierilor pe marginea formării coaliției, cît și în timpul consultărilor privind crearea guvernului Leancă-2.
Actualul premier, spre exemplu, inițial a fost împotriva uniunii neoficiale cu Comuniștii, comode pentru Partidului Democrat, și a creării coaliției minoritare. Leancă a pledat pentru o coaliție majoritară pro-europeană PLDM-PDM-PL. Iar joi, după eșecul votării, el a ieșit în fața presei, declarînd că „votul de astăzi este expresia unei impotențe politice”, și a spus că va insista (!) asupra restabilirii „alianței funcționale cu liberalii”.
Totodată, Iurie Leancă a susținut propunerea PL privind procurorul general invitat de peste hotare și chiar a mers mai departe, propunînd să fie invitare din Europa grupuri de judecători – pentru examinarea celor mai complicate dosare. Un așa premier „cu inițiativă” este prea periculos pentru tandemul PDM-PLDM.
Candidatul „tehnocrat” a fost coordonat cu două săptămîni în urmă ?
După eșecul votării de joi, liberal-democrații aveau două variante: sau să-l înainteze repetat pe Iurie Leancă, sau să numească o candidatură alternativă.
Experții politici au estimat drept „minime” șansele repetate ale lui Leancă. La ce bun au fost toate aceste combinații? Dar și varianta „Leancă – candidatul nostru neschimba” are șanse doar prin crearea coaliției cu Partidul Liberal. Iar democrații nu-i vor admite pentru nimic în lume pe liberali la putere, mai ales, cu condițiile principiale ale lui Mihai Ghimpu.
Așa că cea mai probabilă variantă de evoluție a evenimentelor a fost înaintarea de către PLDM a unui candidat alternativ la postul de premier. În calitate de potențiali pretendenți, de rînd cu numele ministrului de Externe în exercițiu Natalia Gherman, au fost numite numele actualului rector al Academiei de Studii Economice, Grigori Belostecinic și al ex-directorului general al companiei „Moldcell”, Chiril Gaburici.
Totodată, șansele lui Gaburici erau estimate drept cele mai înalte. În primul rînd, el este destul de apropiat de Vladimir Filat. În al doilea rînd, nu oare candidatura lui se avea în vedere cînd, acum două săptămîni, liderul PCRM, Vladimir Voronin spunea că fracțiunea PCRM („Univoc!”) nu va vota pentru guvernul Leancă-2 și că prim-ministru trebuie să devină o persoană apolitică, care ar reprezenta mediul de afaceri, așa cum au făcut comuniștii, venind la putere în 2001, cînd la funcția de premier a fost desemnat Vasile Tarlev?
Așa și s-a întîmplat, de fapt: vineri seara, după ședința activului PLDM, liderul liberal-democraților, Vladimir Filat a anunțat că PLDM a decis să-l înainteze la funcția de prim-ministru pe întreprinzătorul Chiril Gaburici, directorul general al companiei „Azercell Telecom” (Azerbaidjan).
Analiștii politici consideră că guvernul candidatului alternativ va fi votat. Și, spre deosebire de guvernul Leancă-2, în mod operativ. În primul rînd, „tehnocratul” Gaburici le convine comuniștilor, inclusiv din considerente de afaceri. În al doilea rînd, de data aceasta nevotarea guvernului ar putea duce la dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, de care nu au nevoie nici partidele puterii, nici comuniștii, în condițiile alegerilor bașcanului Găgăuziei, iar ulterior a alegerilor locale generale.
Cel mai probabil, în guvernul lui Chiril Gaburici va rămîne echipa de bază din guvernul Leancă-1 și din lista guvernului Leancă-2. Însă unele modificări sunt inevitabile. Astfel, comuniștii, spre exemplu, vor fi categoric împotriva desemnării Maiei Sandu la postul de ministru al Educației.
Viitorul politic al lui Iurie Leancă
Un alt moment interesant este ce va face în actuala situație Iurie Leancă, care nu poate să nu conștientizeze că el a fost trădat.
Premierul în exercițiu are cîteva variante. El, spre exemplu, poate să trîntească zgomotos ușa și să părăsească PLDM, împreună cu „un grup de colegi”. Sau să creeze și să promoveze un nou proiect politic proeuropean, sau să vină la conducerea Partidului Liberal Reformatori, din care face parte deja Ministrul Finanțelor și fostul membru al PLDM, Veaceslav Negruța.
Pe de o parte, un asemenea proiect politic are șanse la succes. În primul rînd, acesta are garantată susținerea europenilor, deoarece în perioada cît a fost premier, Iurie Leancă deja s-a arătat drept un politician proeuropean progresist, care nu dorește să fie „marionetă în mîinile oligarhilor” și care este adeptul reformelor și schimbărilor. În al doilea rînd, în contextul votării guvernului Leancă-2, premierul în exercițiu ar putea deveni un martir în ochii europenilor, victima „coaliției celor trei Vladimiri”.
Însă activitatea politică independentă este foarte imprevizibilă. Da, Leancă are în prezent un rating înalt. Însă el l-a cîștigat nu datorită calităților personale, ci datorită funcției de premier. Leancă nu este o persoană carismatică și îndată ce va pierde postul de prim-ministru, ratingul lui va cădea. E puțin probabil că Iurie Leancă va putea face concurență politică reală atît lui Vladimir Filat, cît și lui Mihai Ghimpu (dacă va devenit totuși liderul PLR).
A doua variantă a acțiunilor lui Iurie Leancă – provocarea unei scindări adînt a fracțiunii PLDM și în interiorul partidului. Pentru aceasta, Leancă și adepții lui trebuie să se ascundă, să rămînă în parlament în calitate de deputați de rînd și să „submineze” pozițiile lui Filat din interior. Or, alegătorii proeuropeni ai PLDM ar putea să nu-i ierte lui Vladimir Filat cooperarea cu comuniștii, de care el încă cu cîțiva ani în urmă promitea să scape Moldova.
Deocamdată însă, fiind umilit, Iurie Leancă deja a declarat război. Precum a comunicat agenția INFOTAG, vineri, 13 februarie, în cadrul ședinței conducerii PLDM și a Biroului Politic, „au ieșit la iveală divergențele dintre președintele PLDM, Vladimir Filat, și prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă”. Leancă deja a declarat că nu are de gînd dă voteze pentru un guvern al alianței minoritare, pentru că „nu este gata să meargă în coaliție cu comuniștii”.
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?