Comentarii:
0
Unionismul de alternativă
Foto: presedinte.md |
Pe căi noi spre scopuri vechi
„Unirea benevolă (dintre Republica Moldova și România – NOI.md) necesită timp, schimbarea mentalității, conștientizarea obligatorie de către populație a avantajelor și dezavantajelor ale acestui proces, a declarat franc Traian Băsescu, în cadrul conferinței de presă în cadrul vizitei sale la Chișinău. Însă trebuie să ținem cont și de scenariul potrivit căruia, pentru păstrarea identității cetățenilor Republicii Moldova, Moldova va trebui să forțeze mișcarea în această direcție, în baza deciziilor politice, susținute de rezultatele referendumului, ce va reflecta conștientizarea posibilității aderării la structurile europene pe altă cale – diferită de cea normală”, a menționat fostul președinte al României.
Traian Băsescu numește ideile sale drept scenariu de alternativă pentru Moldova. Precum se știe, fostul șef al statului vecin, cunoscut prin poziția sa activă față de necesitatea unirii Moldovei cu România, a venit la Chișinău cu prilejul decorării sale cu distincția de stat a Republicii Moldova – Ordinul „Ștefan cel Mare”. Președintele Moldovei, Nicolae Timofti, a emis un decret privind decorarea lui Traian Băsescu, fără a ține cont de faptul că decorația supremă militară a statului moldovenesc, în conformitate cu statutul ei, este conferită:
• pentru acte de eroism și conducere iscusită a operațiunilor militare;
• pentru bărbăție deosebită în timpul menținerii ordinii publice, apărării drepturilor și libertăților omului;
• pentru vitejie și spirit de sacrificiu în asigurarea securității statului, în îndeplinirea unor misiuni speciale;
• pentru alte merite deosebite în apărarea libertății și independenței Republicii Moldova.
Traian Băsescu, cu siguranță, nu are merite militare față de Republica Moldova, iar în ceea ce privește meritele legate de „apărarea libertății și independenței Republicii Moldova” – pe fundalul declarațiilor lui specifice cu caracter unionist – decorarea lui apare chiar revoltătoare.
Însuși Băsescu consideră decorarea lui cu Ordinul „Ștefan cel Mare” drept un semn de respect, manifestat în tot acest timp de către Moldova și la care el poate răspunde doar prin propria stimă și dragoste față de această țară.
Amintim că în anul 2010, Traian Băsescu a fost decorat cu distincția supremă a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”.
Îi dai afară pe ușă, iar ei intră pe fereastră
Totodată, deschiderea de către Traian Băsescu a unei căi „alternative” – adică accelerate de unire a Moldovei cu România se îmbină organic cu evenimentele de săptămîna trecută. Pe 27 martie, în centrul Chișinăului și într-un șir de orașe din România a fost marcată „aniversarea a 97-a a Unirii”. Totodată, primarul general al capitale moldovenești, Dorin Chirtoacă, nu doar a participat personal la organizarea și desfășurarea acestei sărbători, dar și a socotit de cuviință să înceapă toate evenimentele publice ce au avut loc în acea zi cu participarea lui, cu felicitări și invitații către participanți de a se alătura acestor acțiuni.
În aceeași zi, în organul legislativ al României a fost depus proiectul de lege al liderului Partidului Acțiunea Populară, Eugen Tomac, privind recunoașterea zilei de 27 martie drept sărbătoare națională a Unirii Basarabiei cu România.
Unionismul și securitatea națională
NOI.md i-a întrebat pe unii experți politologi dacă nu ascunde mișcarea unionistă pericole reale pentru securitatea națională a Moldovei, mai ales ținînd cont de participarea anterioară în aceasta a funcționarilor de rang înalt și susținerea acesteia din partea legislatorilor din țara vecină.
Bogdan Țîrdea, politolog, deputat PCRM:
- Pericolul este destul de real! Nu este secret că în România activează un grup parlamentar pentru unirea cu Moldova. Acolo sînt promovate activ ideile fostului președinte Traian Băsescu, potrivit cărora următorul proiect național al României după aderarea la NATO și UE trebuie să devină „Marea Unire cu Basarabia și restabilirea României Mari”.
Pe teritoriul Moldovei a fost desfășurată activ Acțiunea 2012, rezultatul căreia a fost la un pas de o confruntare în societate. Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova, de facto, a legalizat programele unioniste ale unor partide politice. Curtea Constituțională, din care fac parte cetățeni români, a schimbat denumirea limbii de stat a țării noastre, consfințită prin Legea Supremă din „moldovenească” în „română”. Adică, are loc procesul de lichidare a statalității moldovenești.
Acesta a fost lansat în anul 2009 și în el este implicată o parte semnificativă a elitei politice moldovenești. Unii din aceștia – conștient, iar alții – la nivel de instincte. Ei sînt folosiți pe post de „idioți utili”. De facto, unii politicieni moldoveni activează împotriva propriului stat. Și cetățenii Moldovei trebuie să conștientizeze clar acest lucru. În pofida butaforiei și a declarațiilor demagogice ale reprezentanților puterii despre faptul că „este vorba despre exportul democrației și că „aceste aspirații nu pot fi împărtășite doar de extremiști”. Noi avem un grup parlamentar în România – una la mînă; declarațiile ex-președintelui Băsescu – doi; poziția și declarațiile unor politicieni și parlamentari români. Se vorbește chiar despre termenele de lichidare a statalității moldovenești! Sînt numiți anii 2018 și 2023-2024.
Puțin altfel vede situația politologul și activistul societății civile Alexei Tulbure:
- Pericolul inițiativelor unioniste ale politicienilor români este cu mult mai mic decît cel în urma activității guvernărilor anterioare și actuale ale Moldovei. A oamenilor ca Plahotniuc și Filat. Eu sînt împotriva etichetării cetățenilor noștri cu cuvintele de „trădător” și „coloana a cincea”. Pentru mine trădător este persoana care distruge instituțiile statului – acaparîndu-le – care a transformat Moldova în cea mai coruptă țară. Iar cei care cred în unirea cu România sau pledează pentru alte formațiuni geopolitice… - au tot dreptul. Doar la noi de democrație! Eu nu văd un pericol nemijlocit în urma acțiunilor unioniștilor români și moldoveni. Pericolul este acolo, unde nu se vede și nici nu vor să-l vadă – cine trebuie să răspundă de securitatea națională. Acesta e și președintele, și SIS-ul, și Procuratura Generală și alte structuri. Deoarece acea „unire” despre care vorbesc mulți, ar putea să se producă nu pentru că majoritatea cetățenilor își doresc acest lucru, ci pentru că oamenii vor să fugă de nedreptate, fărădelege, banditism, neîncrederea în ziua de mîine. De pericolul de a fi jefuit, ucis, mutilat. Adică să fugă de acel haos – juridic și de altă natură, care are loc în această țară. Oamenii văd ce se întîmplă astăzi în România – acolo cei corupți sînt arestați și băgați la pușcărie – și vor un stat la fel de funcțional. Vor ca justiția să fie independentă și eficientă. Iar noi am putea ajunge că toți, indiferent de apartenența etnică, vor cere unirea. Iată acesta este pericolul. Iar faptul că cineva a declarat ceva undeva, că cineva crede în unire și că aici e pămînt românesc – este dreptul lor. Acest lucru este cu mult mai inofensiv decît ceea ce fac hoții, care ne conduc astăzi pe noi.
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?