miercuri, 15 aprilie 2015, 13:15 view Vizualizări: 855 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Merită, oare, să așteptăm căderea prețurilor la carburanți?

Foto: noi.md
Vladislav Ciobanu

Pe parcursul ultimului an, prețurile mondiale la petrolul marca Brent au căzut de peste două ori – de la $120 pentru un baril pînă la $55. Între timp, căderea prețurilor la petrol s-a reflectat nesemnificativ asupra reducerii tarifelor la combustibilul din Moldova. De ce întîmplă acest lucru?

Piața produselor petroliere are propriile reguli

Piața produselor petroliere din Moldova este una destul de închisă. Formarea prețurilor la carburanți în Moldova trezește uimire și nedumerire nu doar în societate, dar și în structurile de stat. Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a vorbit în repetate rînduri că pentru Banca Națională, care răspunde de stabilitatea creșterii prețurilor și elaborează prognoza inflației, formarea prețurilor la combustibili este „un fenomen greu de explicat”.

În anul 2011, de formarea prețurilor la carburanți s-a interesat și Consiliul Concurenței. Atunci au fost amendate șapte companii petroliere cu 2 milioane de lei pentru înțelegere de cartel. Agenții economici au contestat decizia în instanță, iar judecătorii au emis o hotărîre în favoarea lor. Astfel, nicio companie nu a achitat amenda. Au fost amendați principalii participanți ai pieței – „Lukoil Moldova”, „Petrom Moldova”, „Bemol Retail”, „Rompetrol Moldova”, „Tirex petrol”, ”Perstar petrol și „Valiexchimp”. Practica formării unor prețuri practice identice a rămas nemodificată de atunci.

A eșuat și tentativa Guvernului și a Ministerului Economiei de a modifica metodologia formării prețurilor la combustibili. Această inițiativă are peste doi ani, însă ea pînă în prezent nu a mai fost implementată. Atunci Ministerul Economiei a explicat necesitatea modificării metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere prin sporirea transparenței acestui proces.

Potrivit documentului, se planifica stabilirea prețurilor maxime în comerțul cu amănuntul cu principalele produse petroliere în republică în baza cotărilor Platt`s și Mediterranean, deoarece anume aceste cotări constituie prețurile orientative pentru majoritatea tranzacțiilor cu produsele petroliere în această zonă. Totodată, a fost propusă stabilirea unei marje speciale ce ar include toate cheltuielile legate de vînzarea produselor petroliere, precum și o cotă rezonabilă de profit.

Problema constă în faptul că actuala metodologie de formare a prețurilor la produsele petroliere este ineficientă, deoarece permite majorarea neîntemeiată a prețurilor la carburanți, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de menținere a marjei de profit la nivelul de 10%, au explicat surse din cadrul Ministerului Economiei. În cheltuieli sînt incluse și procurarea automobilelor, a imobilelor, cheltuielile pentru deplasările peste hotare, organizarea petrecerilor corporative etc., fapt ce permite reducerea rentabilității vînzărilor.

La acel moment, rentabilitatea vînzărilor, potrivit Ministerului Economiei, varia între minus 1,8% pînă la plus 3,8%, fapt ce demonstrează necorespunderea indicatorilor situației reale. Cu doi ani în urmă, cînd prețurile la petrol erau de două ori mai înalte, surse din cadrul Ministerului Economiei menționau că prețurile la produsele petroliere în Moldova (fără impozite) sînt „nemotivat de înalte” față de țările Uniunii Europene și că acestea aduc companiilor supraprofituri. Totodată, modificarea cotațiilor la bursele internaționale și regionale (Platt`s) nu influențează în niciun fel prețurile din Moldova.

Drept dovadă a servit formarea prețurilor în ultima jumătate de an. Prețurile la carburanți s-au redus în cîteva etape în ritmuri nesemnificative. Însăși micșorarea prețurilor avea loc pe fundalul promisiunilor electorale ale unor politicieni în pragul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Reducerea prețurilor semăna mai mult cu un truc electoral al unor politicieni, care cîștigau astfel dividende politice.

Însă deja în februarie prețurile au început să crească din nou, în pofida faptului că prețurile la petrol rămîn stabile și joase. Astfel, dacă în noiembrie trecut, un litru de benzină de cea mai populară cifră octanică – Ai-95 – costa 18,6-18,7 lei, atunci acum acesta costă circa 17,3 lei.

Cît ar trebui să coste carburanții în Moldova?

„În Moldova nu există o piață a produselor petroliere, ci un dictat de cartel”, susține doctorul în economie, expertul Institutului Național pentru Studii Economice, al Academiei de Științe a Moldovei Mihai Poisic. Potrivit lui, „la mijlocul lunii ianuarie curent, prețurile mondiale la petrol și produsele derivate din el s-au redus la nivelul maximului din vară de două ori și jumătate”.

„Însă în țara noastră, conform prețurilor afișate pe panouri, acest fapt a trecut absolut neobservat. Dar pentru ca să nu enumerăm toată gama de carburanți, vom examina dinamica cotațiilor celei mai populare mărci de benzină – Ai-95, iar prețurile de import – nu în dolari, ci în lei. La benzinării noi de asemenea achităm în valută națională. Astfel, dacă la sfîrșitul lunii iunie a anului trecut cotația acesteia în Europa a înregistrat un nivel maxim de 14,8 mii de lei per tonă, atunci în ianuarie aceasta a căzut pînă la 7,2 mii de lei. Însă în țară, vedem cu toții că prețurile s-au redus doar cu circa 10 la sută. Dar și această reducere a avut loc cu mare întîrziere și doar datorită presiunii majore a presei și a consumatorilor mari”, a menționat doctorul în economie pentru NOI.md.

Potrivit lui, „în ce mod acele prețuri reflectau rentabilitatea normativă admisibilă de 10% ale vînzătorilor de produse petroliere, putem vedea din prețurile calculate conform proiectelor metodologiilor Ministerului Economiei din 2011 sau ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 2014”.

„În primul caz, prețul benzinei A95 este de 12 lei per litru, iar în al doilea – 13 lei. Cred că acum e clar pentru toți de ce nici prima, nici a doua metodologie nu au primit dreptul la viață, deși au fost elaborate ținînd cont de practica mondială a țărilor mici, unde la fel o mînă de importatori îi furau pe propriii cetățeni și oameni de afaceri.

Între timp, prețurile la produsele petroliere din Moldova, minus accizele, de regulă, depășesc prețurile afișate pe panouri de vecini cu 5-7%, iar în unele perioade chiar și cu 10%. Totodată, trebuie să ținem cont de faptul că fiecare procent adăugat le oferă vînzătorilor suplimentar pe an aproximativ 10 milioane de dolari”, menționează Poisic.

El atrage atenția asupra faptului că atunci „cînd în ianuarie-februarie leul a căzut, imediat la toți importatorii rezervoarele cu toate tipurile de carburanți «s-au golit»”. „Iar fiecare dintre ei au rezervoare cu capacitate de peste 5 tone. Anume de aceea, desigur, „fără a se înțelege” între ei, au majorat cardinal prețurile la benzinării. La prima vedere, dacă privim diagrama de mai jos, se creează impresia că acțiunile lor parcă ar fi logice.

Diagrama 1

Cursul leului față de dolarul SUA în 2013-2015

Dar haideți să privim, totodată, și dinamica prețurilor mondiale la benzină. Nu vom face trimiteri la proiectele metodologiilor neaprobate, dar vom face un calcul primitiv: reducerea costului importului, logic, ar trebui să conducă la reducerea prețurilor cu amănuntul la benzină. Or, nici importatorul nu a plătit acești bani, nici comerțul cu amănuntul. Totodată, pentru această reducere pe piața mondială nu se calculează nici TVA. Iar densitatea benzinei este de 0,71 kg/l.

Așadar, față de cele 14,8 mii de lei per tonă din vară (doar benzina nu a fost vîndută în pierdere la stațiile PECO), chiar ținînd cont de cele mai mari valori în unele zile din februarie de 12 mii, prețul maxim este de 16 lei per litru. Asta în cazul în care toți importatorii au procurat simultan benzina anume în aceste zile. Însă în ultima lună, prețul mediu de import al unei tone, precum putem vedea în diagrama 2, a fost deja mai mic de 11 mii.

Prin urmare, actualul preț adecvat la benzinării nu trebuie să depășească 15,3 lei per litru. Iar în ultimele zece zile, prețul de import, în general, s-a apropiat de 10 mii de lei per tonă”, menționează expertul.

Diagrama 2

Prețurile la benzina A-95 la burse din iunie 2014 pînă în aprilie 2015 pe piața europeană a produselor petroliere (Zona Mediterană– Fob Med),(în dolari SUA și mii lei per tonă)
 

 Chef în timpul ciumei

Expertul atrage atenția asupra faptului că formarea neadecvată a prețurilor are un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării.

„Situația economică a țării este foarte proastă. Iar la aceasta contribuie nu doar cei care le impun consumatorilor prețuri astronomice la carburanți, dar și acele organe de supraveghere de stat, care de mulți ani nu pot întrezări înțelegerile de cartel la formarea prețurilor și tarifelor monopoliste înalte, care sînt evidente pentru orice om cu gîndire logică elementară. În rezultat, nu doar ne sînt golite cu nerușinare buzunarele, dar și multe produse autohtone devin necompetitive pe piață”, a conchis Poisic.

Producătorii agricoli și-au exprimat în repetate rînduri nemulțumirea față de prețurile neîtemeiat de înalte la carburanți, ei au cerut chiar să li se ofere dreptul să importe singuri produsele petroliere. Însă acest lucru nu s-a întîmplat, din cauza unui lobby puternic din partea comercianților de produse petroliere. Problema prețurilor la combustibil apare în timpul lucrărilor de sezon, care deja au început. Inclusiv, din cauza prețurilor înalte la produsele petroliere, se scumpește și producția agricolă, ceea ce, respectiv, reduce competitivitatea ei.

Fostul director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, afirmă că ANRE nu are posibilitatea de a influența asupra politicii de formare a prețurilor a importatorilor de produse petroliere.

„La noi prețurile se pot modifica, dacă Consiliul Concurenței va adopta măsuri sistemice pe piață. Acest fapt ar face ordine pe piață, iar prețurile la diferiți operatori ar varia cu peste 10%, a spus el, menționînd că pentru el „este evidentă înțelegerea anticoncurențială dintre operatorii pieței”.

„Îmi permit doar să vă atrag atenția asupra faptului că la benzinăriile din țară niciodată nu s-au observat și nici nu vor fi observate, în viitorul apropiat, prețuri diferite. O altă caracteristică a acestui sector de afaceri este faptul că majorarea și reducerea prețurilor la carburanți are loc concomitent”, precizat expertul.

Între timp, în pofida unui nou dezechilibru de prețuri pe piața internă și piețele externe, organele de stat nu se grăbesc să facă ordine pe această piață. Nu este exclus că ei înșiși sînt implicați în această piață, odată ce permit stabilirea unor prețuri atît de înalte la carburanți.

 

comments powered by Disqus