Comentarii:
0
Ringul electoral: candidați și spoileri
Foto : ovostey.com |
Cu o lună înainte de alegeri, Comisia Electorală Centrală și comisiile de circumscripție au încheiat procesul de primire a documentelor pentru participarea la alegerile locale generale din 14 iunie.
În Chișinău, la funcția de primar general pretind 17 candidați: în ultima zi, documentele de înregistrare au fost depuse de către actualul primar Dorin Chirtoacă din partea Partidului Liberal, ministrul Culrurii, Monica Babuc, din partea Partidului Democrat și activistul Igor Căldare, din partea Blocului Electoral „Lista Poporului”.
În ultima zi de recepționare a actelor, dorința de a deveni consilieri municipali în Chișinău și-au manifestat-o alte trei partide, un bloc electoral și 12 candidați independenți, printre care Maia Laguta, Mihai Severovan și John Onoje.
La Bălți, la funcția de primar pretind 11 candidați, iar în consiliul municipal încearcă să ajungă reprezentanți ai 13 partide și candidați independenți.
La alegerile locale precedente, cei mai mulți pretendenți au fost înregistrați la Comrat. Aici, în 2011, în consiliul municipal local au vrut să ajungă 87 de candidați. Comisia Electorală Centrală a considerat atunci că dacă pentru Comrat s-ar fi tipărit buletine tradiționale de vot, atunci lungimea fiecărui buletin trebuia să constituie 2 metri 03 centimetri.
De aceea, în ajunul alegerilor, Comisia Electorală Centrală s-a întrunit încă o dată, s-a gîndit și a modificat modelul buletinului pentru Comrat. În final, cu patru ani în urmă, locuitorii capitalie găgăuze, în locul tradiționalei „prostiri” au utilizat o broșură cu numele candidaților la funcția de consilieri municipali.
În total, în cadrul alegerilor locale, ce vor avea loc peste o lună, urmează a fi aleși 898 de primari și peste 12 mii de consilieri orășenești, raionali și sătești. Ținînd cont de faptul că alegerile locale deseori suntcatalogate drept o trambulină spre alegerile parlamentare (iar experții nu exclud desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate), spiritul de protest din societate și actuala conjunctură politică, lupta pentru orașe și sate pe 14 iunie va fi dură.
Socialiștii, care și-au înaintat peste 8 mii de candidați pentru alegerile locale, se vor strădui să-și întărească succesul obținut în alegerile parlamentare din 2014 și la alegerile bașcanului Găgăuziei. Precum au arătat evenimentele din săptămîna curentă, PSRM are de gînd să facă acest lucru, inclusiv, printr-un PR agresiv.
„Partidul Nostru” a lui Renato Usatîi intenționează să se revanșeze pentru alegerile parlamentare. Deocamdată, la nivel local: Usatîi și adepții lui și-au anunțat drept scop pentru 14 iunie „obținerea unei reprezentativități politice pe întreg teritoriul țării, pentru a începe pregătirile de alegerile parlamentare anticipate”.
Noul partid politic al ex-premierului Iurie Leancă, care în alegerile locale conduce blocul electoral „Platforma Populară Europeană a Moldovei”, încearcă să-şi rezerveze locul pentru principala formaţiune politică de dreapta în calitate de singurul promotor al perspectivei europene reale a RM, racolînd în alegerile locale şi după acestea membri şi adepţi ai altor partide de dreapta, dar în primul rînd, ai PLDM.
O altă latură distinctivă a actualelor alegeri locale este caracterul evaziv şi de reabilitare pentru unii candidaţi. În special, pentru principalul figurant în „dosarul miliardului”, întreprinzătorul Ilan Shor. Pentru a scăpa de urmărirea penală, Shor, care se află în arest la domiciliu, a decis să candideze la funcţia de primar al oraşului Orhei din partea mişcării social-politice „Ravnopravie”.
Deşi pe 14 iunie în toată ţara vor fi aleşi aproape nouă sute de primar, lupta cea mai intereantă se va da pentru postul de primar general al capitalei. Unii candidaţi şi-au mai încercat puterile în cursa electorală, iar alţii chiar au reuşit să conducă municipiul.
De exemplu, candidatul PLDM, Serafim Urechean a ocupat postul de primar general al Chişinăului din 1994 pînă în 2005. Ce-i drept, în august 1994, el a ofst numit edil al capitalei prin decret prezidenţia: alegerile locale atunci au fost considerate nule. Serafim Urechean a cîştigat alegeirle de două ori: în mai 1999 şi în iunie 2003.
Şi actualul primar general al Chişinăului Dorin Chirtoacă a obţinut două victorii în alegerile locale. Însă dacă în 2007 a fost o victorie 100% a lui, bazată pe votul de protest, atunci în 2011 victoria lui în turul doi cu o diferenţă minimă faţă de candidatul comuniştilor Igor Dodon a general multe întrebări – în pofida susţinerii PLDM şi PDM.
Partea învinsă a declarat atunci că partidele de guvernămînt şi Comisia Electorală Centrală au falsifiat rezulatele în folosul lui Chirtoacă.
Apropo, actualele alegeri locale vor fi pentru Dorin Chirtoacă al patrulea scrutin la care participă. Pentru prima dată, nepotul lui Mihai Ghimpu a încercat să devină edil al capitalei în iulie 2005. Atunci el a obţinut doar 7,13% din voturi, plasîndu-se pe locul trei. Iar alegerile locale din 2005 au fost cîştigate de candidatul PCRM Zinaifa Greceanîi, care acum candidează din partea Partidului Socialiştilor. Atunci, în primul tur ea a obţinut 87,78% din voturi, însă nu a devenit primar de Chişinău, deoarece alegerile au fost declarate nule, în legătură cu prezenţa insuficientă la vot.
Alţi doi candidaţi la funcţia de primar general – Mai aLaguta şi liderul mişcării „Ravnopravie” Vladimir Klimenko la fel a mai candidat la postul de primar al capitalei. În 2011, Laguta a acumulat 0,2% (699 de voturi), iar Klimenko – 0,22% (768 de voturi). Este evident că şi de această dată ei nu vor trece pragul electoral.
Princiipala luptă în capitală se fa desfăşura între Greceanîi, Chirtoacă, Urechean şi candidatul Partidului Comuniştilor, întreprinzătorul Vasile Chirtoca.
Înaintarea lui Chirtoca a fost un pas surprinzător din partea PCRM, de la care (ţinînd cont de ultimele perturbări din partid) nimeni nu aştepta un candidat puternic. Prezentîndu-şi candidatul la funcţia de edil al capitale, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că Vasile Chirtoca este „cel mai potrivit şi pregătit candidat” la această funcţie. Pentru că Chişinăul are nevoie de un gospodar, dar nu de un politician.
Vasile Chirtoca are o pozţie de start destul de bună – potrivit rezultatelor tragerii la sorţi, el a obţinut poziţia nr.1 în buletinul de vot. Candidatul PCRM promite să pună capăt escrocheriilor cu terenurile şi patrimoniul municipiului. Să efectueze o anchetă, cu implicarea organelor de drept, a schemelor de sustragere a terenurilor municipale, iar vinovaţii să fie pedepsiţi. Să introducă un moratoriu la eliberarea autorizaţiilor pentru construcţia chioşcurilor, pavilioanelor, mansardelor, anexelor, altor construcţii în curţi şi pe trotuare.
Să efectueze un audit şi un control complex ale tuturor subdiviziunilor şi întreprinderilor municipale, pentru a exclude componenta de corpuţie şi pentru reducerea cheltuielilor.
Reformarea administraţiei municipale. Efecturea în mod prioritar a analizei problemelor existente în transport şi fluidizarea traficului în oraş. Construcţia unui stadion, a unui palat multifuncţionarl al sporturilor, precum şi complexe sportive în fiecare sector al capitalei. Transformarea Pieţei Centrale în una modernă – o piaţă curată şi comodă sub acoperiş. Asfaltarea drumurilor diin suburbii şi asigurarea suburbiilor cu apă de calitate, gaz şi canalizare etc.
Printre priorităţile Zinaidei Greceanîi (nr.2 în buletinul de vot) se numără: anularea sau compensarea datoriilor istorice ale locuitorilor capitalei şi ai suburbiilor faţă de întreprinderile comunale municipale, construcţia a 2 mii de locuinţe sociale şi alocarea terenului pentru construcţia apartamentelor pentru familiile tinere; crearea în următorii 4 ani a 50 de mii de locuri de muncă în capitală; achitrea adaosului de 30% la salariu pentru bugetarii din capitală; adoptarea pînă în decembrie 2015 a unui nou plan urbanistic al Chişinăului.
Serafim Urechean (nr.6 în buletinul de vot) promite restabilirea încrederii cetăţenilor faţă de organele administraţiei publice locale: în primul rînd, el are de gînd să scaăe de „această grupare de corupţi” şi să angajeze la primărie oameni „care corespund cerinţelor actuale în bază de concurs”. „Eu nici o dată nu am luat şi nici nu voi lua mită”, a declarat candidatul PLDM recent, pentru un post de televiziune.
Iar Dorin Chirtoacă (nr.17 în buletin), care nu vede în actuala listă de candidaţi „oponenţi adevăraţi” şi care este convins că va învinge, a promis să-şi prezinte programul electoral în zilele apropiate.
Nici în actuala cursă electorală pentru Chişinău nu s-a putut evita fenomenul spoilerilor politici. Adică înaintarea unor candidaţi, introduşi în primul tur, pentru a atrage voturile adversarilor, pentru ca în turul doi acestea să fie oferite concurentului „necesar”.
Spre exemplu, candidatul la primarul general de la „Partidul Nostru” Ilian Caşu (nr.3 în buletin) este văzut de mulţi oponenţi şi analişti politic drept spoiler al lui Zinaida Greceanîi. Adepţii acestei versiuni invocă faptul că anterior liderii Partidului Socialiştilor Igor Dodon şi cel al „Partidului Nostru” Renato Usatîi au convenit să se susţină reciproc în cadrul alegerilor locale.
Şa rîndul său, opoziţia activă este convinsă că liberalul Dorin Chirtoacă se bucură de un sprijin tacit al partidelor puterii. În special – al PDM, inderesat în păstrarea actualului status quo din oraş. Aşa că candidatul Partidului Democrat Monica Babuc ar putea fi spoilerul actualului edil al capitalei. Oare nu din această cauză Dorin Chirtoacă este atît de convins că va cîştiga cel de-al treila mandat?
Sursa:
http://www.noi.md
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?