Din culisele „Eurovision-2015”: va veni oare Concita Wurstîn Moldova?
Foto: chto-proishodit.ru |
Serghei Burlacu
Viena-Chişinău
Rezultatele concursului muzical jubiliar Eurovision-2015, care a avut loc săptămîna trecută la Viena, nu au fost o surpriză pentru nimeni. Liderii şi perdanţii principalului show de pe continentul european au fost stabiliţi cu mult timp înainte de finală.
Casele de pariuri au prevestit rezultatul
Anul acesta, la Eurovision au participat 40 de ţări, inclusiv, cu prilejul aniversării a 60-a a concursului, în premieră, a evoluat reprezentantul Australiei. Învingătorul - interpretul suedez Mons Selmerlev, pe parcursul ultimelor luni, a fost un favorit evident, anume el, potrivit caselor de pariuri, trebuia să ocupe locul întîi.
Printre alţi lideri figurau reprezentanţii Italiei, Australiei, Estoniei. Mai aproape de final, de primele poziţii s-a apropiat şi interpreta rusă Polina Gagarina, care a obţinut locul doi. În procesul votului, ea ocupa poziţia de frunte, fapt ce-i dădea emoţii cîntăreţului suedez.
Şi rezultatul prestaţiei reprezentantului Moldovei era previzibil. Casele de pariuri şi experţii prognozau că intepretul ucrainean Eduard Romanyuta, care a reprezentat anul acesta ţara noastră cu piesa „I want youe love”, nu va ajunge în finală.
„Factorul ucrainean” nu şi-a jucat rolul
Totodată, mulţi din Moldova şi Ucraina sperau că Romanyuta va obţine suficiente voturi pentru a reveni pe scena Wiener Stadthalle. Echipa tînărului interpret conta pe sprijinul venit din diferite colţuri ale Europei: în ajunul concursului el a efectuat un turneu de promovare în zeci de ţări, a oferit interviuri pentru posturile de radio şi TV de peste hotare, a participat la diferite evenimente mondene.
Totodată, pentru promovarea lui Eduard Romanyuta ar fi putut lucra şi „factorul ucrainean”. Mulţi, de asemenea, menţionat lipsa compoziţiilor de dans în prima semifinală, fapt ce l-ar fi putut avantaja pe reprezentantul Moldovei. Însă nici aceste circumstanţe, nici tinerele poliţiste seminude, care au evoluat alături de interpretul ucrainean, nu l-au ajutat să iasă în finală.
„Vreau să-i mulţumesc foarte mult Moldovei pentru şansa pe care mi-a acordat-o”, a declarat într-un interviu pentru NOI.md Eduard Romanyuta în ajunul primei semifinale. Ssînt bucuros că pot apropiat şi mai mult ţările noastre. Este o experienţă foarte importantă pentru mine, posibilitatea ca publicul din diferite coluţuri ale Europei să facă cunoştinţă cu creaţia mea”.
Preselecţie naţională cu scandal
Moldova a participat la Eurovision pentru a 11-a oară. Pînă în prezent, cea mai mare performanţă obţinută la acest concurs a fost locul şase al trupei Zdob şi Zdub cu piesa „Bunica bate toba”, interpretată în anul 2005, la Kiev. De trei ori, reprezentzanţii ţării noastre nu au obţinut suficientă susţinere pentru a intra în finală.
În acest an, 12 ţări au refuzat să-şi trimită reprezentanţi la Viena. Printre acestea a fost şi Ucraina – această decizie a fost luată din cauza situaţiei social-politice complicate din ţară. Pe de altă parte, Moldova a desfăşurat, în premieră, preselecţii cu participarea interpreţilor străini, fapt ce a atras reprezentanţi din zeci de ţări.
Printre aceştia a fost şi Eduard Romanyuta de 22 de ani – un personaj destul de cunoscut în estrada ucraineană, care cînta timp de 5 ani şi obţinuse grand-prix în cadrul mai multor concursuri pentru copii. Însă la preselecţiile Eurovision din Ucraina el nu avea noroc, de fiecare dată erau selectaţi alţi artişti.
În cadrul preselecţiei din Moldova, Fortuna a fost de partea lui din prima. În jurul victoriei lui Romanyuta imediat s-a iscat un scandal: mulţi sînt convinşi că a cîştigat nu interpretul, dar posibilităţile lui financiare. Alţi concurenţi, producători şi unii experţi vobersc despre atitudinea neadecvată din partea membrilor juriului şi despre manipulări cu televotingul. Astfel, în finala naţională, Eduard Romanyuta a acumulat 13,5 mii de voturi. Pentru comparaţie, România cu o populaţie de peste 20 de milioane, unde preselecţia s-a desfăşurat pe un stadion de trei mii de locuri, pentru învingător au fost acordate doar 4,7 mii SMS.
”Posibilităţile Concitei sînt limitate”
Mulţi consideră că cea mai optimă alegere pentru Moldova ar fi putut fi alţi interpreţi, care au participat la preselecţia naţională: Valeria Paşa, SunStroke Project, DoReDos (prodicător Paşa Parfeni). Apropo, SunStroke Project, Lidia Isaak şi producătorul Serghei Orlov, au făcut parte anul acesta din delegaţia moldovenească la Eurovision, reflectînd desfăşurarea concursului pe Internet.
Fanii Eurovision şi jurnaliştii din diferite ţări încă ţin minte evoluţia Olei Tira şi a trupei SunStroke Project din 2010 la Oslo, cu piesa „RunAway”. Iar saxofonistul trupei, cunoscut ca Epic SaxGuy, a ajuns în Cartea Recordurilor Eurovision – spotul video cu cu intepretarea lui la saxofon a acumulat circa 60 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Echipa SunStroke Project este unoscută şi de producătorul cîştigătorului Eurovision 2014 Thomas Neuwirth, cunosctut în chipul femeii cu barbă Concita Wurst. El le-a prezentat artiştilot moldoveni albumul de debut al extravagantei interprete, primind în schimb o cutie cu bomboane moldoveneşti.
„Dacă Concita Wurst ar fi venit în Moldova, sînt convins că concertul ei ar fi fost suprasolicitat. E un personaj extravagant, un show superb”, susţine Serghei Stepanov de la SunStroke Project.
Pentru a comenta această idee, Noi.md a apelat nemijlocit la producătorul interpretei austriece. „Noi cunoaştem că Moldova este o ţară europeană foarte primitoare, cu tradiţii muzicale şi culturale bune. La dorinţă, solicitarea ar putea fi expediată managementului din Austria. E de dorit ca invitaţia să fie susţinută la nivel de stat sau politic. Dar voi spune din start, la moment agenda Concitei este supraaglomerată, de aceea posibilităţile sînt limitate”.
”Aici oamenii au nevoie de sărbătoare”
Noi.md l-a rugat pe producătorul SunStroke Project şi Glam Girls Serghei Orlov să comenteze rezultatele „Eurovision-2015”:
„Prima şi cea mai importantă problemă a preselecţiilor naţionale – votarea multiplă de la acelaşi număr de telefon. Trebuie întreprinse măsuri ca aceste scheme să nu mai funcţioneze şi ca votul să fie onest.
Totodată, există multe probleme la formarea juriului. Spre exemplu: anul acesta, la preselecţia naţoinală din juriu a făcut parte şi conducătorul orchestrei filarmonicii de stat al oraşului Aşdod (Israel), însă asemenea orchestră nu există. Într-o măsură oareceare îi putem înţelege pe organizatori, deoarece este foarte greu să formezi un juriu competent. Show-biz-ul este foarte compact, toţi sînt legaţi unul de altul.
Varianta optimă este un juriu internaţional, cum se practivă în alte ţări. Sper că pe această cale se va merge la anul viitor şi în Moldova. Pe de altă parte, selecţii perfecte nu există. „Teleradio-Moldova” are dreptul să renunţe la concursul public şi să organizeze o preselecţie internă, hotărîrnd cine din artişti va reprezenta ţara. Şi această variantă are dreptul la viaţă şi este aplicată în unele ţări.
Este important, de asemenea, să existe un material muzical şi un artist cu istoria şi echipa sa, care ar putea face un produs calitativ şi să-l promoveze la concursul internaţional. Văzut din Moldova, acest concurs parte diferit de ceea ce este în realitate. Doat ajungînd aici, începi să înţelegi ce reprezintă acesta.
Timp de 11 ani de participare a Moldovei la Eurovision nu a fost nicio piesă, cu excepţia „Run Away”, care ar fi apărut în topurile europene. Cînd Epic Sax Gay intră în centul de presă, el primeşte 20 de solicitări pentru interviu, din primele minute. E fain! Faptul că noi am apărut în acest an la Eurovision, chiar dacă nu în calitate de interpreţi, pentru noi a fost o experienţă majoră. Dar dacă noi am fi venit la concurs în rolul de reprezentanţi ai Moldovei, sînt convins că am fi obţinut cu totul alt rezultat: publicul ţine minte şi iubeşte SunStroke Project.
Moldova practic întotdeauna a avut o prestaţie demnă la Eurovision. Timp de 20 de ani de participare la acest concurs, Belarusul a ajuns în final doar de trei ori, avînd posibilităţi financiare solide. În 2010, cînd la Eurovision a participat SunStroke Project, belaruşii doar pentru o piesă au cheltuit 60 de mii de euro, pe care au cumpărat-o de la vestitul producător rus Maxim Fadeev. La noi însă bugetul total a fost de circa 30 de mii de euro.
În ultimii 10 ani, Moldova nu a ieşit în finală doar de două ori. În cazul Getei Burlacu nu i-a ajuns doar un punct, deşi în semifinală au participat doar 19 concurenţi. Cristina Scarlat este în altă situaţie. Ea cîntă extraordinar, dar problema constă în piesă, în prestaţie. Compoziţia este bună, dar nu e de formatul Eurovision. Aici se cere sărbătoare, lăsînd toate problemele dincolo de scenă. Este solicitată muzica zilei de astăzi, modernă, actuală. Aceasta poate să nu ajungă pe primele cinci locuri, însă va intra imediat în topuri, ea are viitor.
Cît priveşte Eduard Romanyuta, ascultaţi Back Street Boys sau Mariah Carey de zeceaniînurmă. Totodată, dinprimelecadreeste demonstrată inscripţia „Poliţia din New York” – este o mare greşeală, tot ceea ce e legat de SUA, muzica americană nu a avut priză aici. Iar în acest caz avem poliţia din New York, de la un interpret ucrainean, ce reprezintă Moldova!
Anul acesta, reprezentantul ţârii noastre nu a ajuns în finală a treia oară şi al doilea an consecutiv. Se pierde experienţa acumulată de ani de zile. Tendinţa poate fi schimbată, dacă vom face concluzii din greşelile comise la preselecţiile naţionale anterioare”.
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?