joi, 4 iunie 2015, 9:30 view Vizualizări: 831 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Timofti a acordat un număr record de distincții

Тимофти побил президентский рекорд по выдаче орденов
 Foto: ukrinform.ua
Victor Surugiu

Portalul Noi.md continuă să-și familiarizeze cititorii cu noutățile publicate în ultimele numere ale „Monitorului Oficial”.

Unii conducători ai țării au fost criticați în repetate rînduri pentru acordarea neîntemeiată a înaltelor distincții de stat și devalorizarea statului lor. Meritele majorității deținătorilor de ordine se ascund după formulările standarde și neclare din decretele prezidențiale și rămîn, în mare parte, necunoscute.

Coadă după distincții

Potrivit Aparatului președintelui, cel mai generos în împărțirea distincțiilor de stat a fost primul șef al statului Mircea Snegur, care semna anual circa 1000 de decrete de decorare. Iar Vladimir Voronin, spre exemplu, timp de 8 ani de guvernare, a decorat 2180 de persoane.

În comparație cu predecesorul său, actualul președinte Nicolae Timofti a depășit toate recordurile la acordarea celei mai înalte distincții de stat „Ordinul Republicii”. Deși mandatul său încă nu a expirat, el deja a acordat mai multe ordine decît primii trei președinți la un loc timp de 16 ani. Deținătorii principalei distincții a țării au devenit circa 270 de persoane.

Surse din cadrul administrației șefului statului spun că regulile privind oportunitatea acordării unei sau altei distincții nu au fost reglementate clar pînă în prezent. În rezultat, președintele deseori ajungea în situații jenante, pentru că nu avea posibilitatea de a refuza „corect” acordarea unui sau altui titlu, medalii, ordin.

Pentru a înlătura aceasta lacună, Nicolae Timofti a introdus modificări la Regulamentul privind conferirea distincțiilor de stat ale RM și înmînarea acestora. Documentul în noua redacție stabilește termenul limită, pe parcursul căruia trebuie examinate solicitările privind decorarea – un an din ziua înregistrării acestora.

Precum se menționează în modificări, în rezultatul examinării demersurilor poate fi adoptată hotărîrea privind oportunitatea decorării. În Acest caz, după expirarea unui an de la parvenire, documentele sînt transmise în arhiva Aparatului președintelui. Prezentarea repetată spre decorare este posibilă nu mai devreme decît peste un an de la adoptarea deciziei respective.

Distincții pentru loialitate

În noul document sînt enumerate cazurile cînd demersul poate fi respins și remis organizației care l-a expediat. Printre acestea sînt: depistarea unor informații neveridice în demersuri, intentarea dosarului penal pe numele potențialului deținător al distincției, schimbarea sferei de activitate sau moartea acestuia.

Ultimele două cazuri nu se referă la prezentarea spre decorare pentru săvîrșirea unei fapte eroice, pentru bărbăție, curaj și vitejie.

„Cît privește politica de acordare a distincțiilor de stat, foarte multe persoane le primesc nemeritat, spune unul dintre experții noștri. Unii dintre cei decorați au figurat de nenumărate ori în dosare penale sau au fost obiectul scandalurilor. Principiul de bază la decorarea în prezent este următorul: primește ordine cel care este mai apropiat de persoane care le împarte sau are influență asupra acestui proces, iar cine este mai departe – va primi mai puțin sau, în general, nu va primi nimic.

Precum arată practica, actualul sistem de acordare a distincțiilor în Moldova se aplică, în special, față de politicienii și funcționarii loiali. Deși așa a fost practic în toate timpurile. Însă acum sînt cu mult mai multe cazuri cînd statutul distincțiilor și modul de acordare a acestora nu se respectă.

Desigur, nu putem afirma că toți activiștii de stat, decorați cu distincții înalte, nu le-au meritat. Cu siguranță, unii deținători de ordine au suficiente merite față de țară și popor. Dar e straniu că însuși poporul nu știe nimic despre aceasta. Trezește mirare și faptul că ordinele sînt înmînate, cel mai frecvent, la comandă și în ajunul jubileelor. Astfel, cel mai înalt statul al distincției de state se devalorizează tot mai mult.

Despre conflictele de interese și comisiile de anchetă

Deputații au extins competențele comisiilor parlamentare permanente. În obligațiile acestora a fost inclusă executarea hotărîrilor și sesizărilor Curții Constituționale în domeniile respective. Totodată, comisia economie, buget și finanțe va urmări ca legile naționale să corespundă acordurilor internaționale semnate de Moldove în domeniul financiar-economic.

Totodată, Parlamentul a comasat două comisii: administrare publică și dezvoltare regională, mediu și modificări climatice. Competențele noii comisii sînt destul de extinse – de la reglementarea serviciului public și a administrațiilor locale pînă la elaborarea politicii ecologice a statului, protecția și ameliorarea resurselor naturale. Tot această comisie se va ocupa și de organizarea și supravegherea procesului de examinare a petițiilor și de primire în audiență a cetățenilor.

O altă modificare, introdusă în regulamentul Parlamentului, se referă la eventualele conflicte de interese în cadrul comisiilor de anchetă ale organului legislativ. În cazul depistării situațiilor de acest gen, calitatea de membru al acestei comisii se sistează. Pînă la aprobarea componenței nominale a comisiei de anchetă, deputații propuși vor face declarații privind lipsa conflictului dintre îndeplinirea obligațiilor și interesele lor personale, depunînd o declarație specială în acest sens.

Pe scurt

Guvernul a aprobat Cadastrul funciar de la începutul anului 2015. În acesta sînt incluse terenuri cu suprafața totală de 3384,6 mii de hectare. Dintre acestea – 228,3 mii de hectare terenuri arabile și 69.2 mii de hectare asanate.

Totodată, Cabinetul de Miniștri a modificat destinația unor terenuri agricole, transferîndu-le la alte categorii – pentru construcții, industrie, transport, comunicații și alte destinații speciale. În special, în comuna Iserlia raionul Basarabeasca, va apărea un nou punct de trecere și control la frontiera de stat cu Ucraina „Iserlia-Petrovsk”. Obiectul va fi inclus în planul general al localității.

Pînă la începutul lucrărilor , proprietarii terenurilor trebuie să obțină certificatul privind eliberarea de potențial arheologic și să asigure înlăturarea stratului fertil de pe teritoriului șantierului.

Ministerul dezvoltării regionale și construcțiilor a aprobat noi reguli de stabilire a costului obiectelor de construcție, care au intrat în vigoare din 15 mai. Aplicarea lor este obligatorie la calcularea devizului de cheltuieli de către investitori sau de organizații de proiectare.

Potrivit documentului, salariul mediu al constructorilor constituie 41,97 de lei pe oră, iar profitul este calculat în limita a 6%. Totodată, sînt reglementate cheltuielile indirecte față de cele directe și salariu, precum și cheltuielile pentru transportul materialelor. În ultimul caz, estimările depind de amplasarea obiectului și de alte criterii.




comments powered by Disqus