vineri, 12 iunie 2015, 13:08 view Vizualizări: 1023 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Alegeri fără alegere?

Foto: noi.md

Elena Popa

A devenit deja o tradiție că alegerile și campaniile electorale din Moldova au loc sub influența factorului geopolitic. Oamenii votează nu pentru candidații și programele lor, pentru succesele și eșecurile lor, ci pentru vectorul pe care aceștia îl promovează. Această practică păguboasă de divizare a societății după principiul geopolitic deja și-a demonstrat ineficiența și impasul pentru dezvoltarea țării, în special, a Chișinăului.

Colapsul geopolitic

Autoritățile moldovenești vorbeau cu mîndrie despre amplasarea strategică și avantajoasă a țării – între Vest și Est, precum ș i despre necesitatea utilizării avantajelor geografice la maximum. Însă toate au rămas doar vorbe. Autoritățile oscilau ba într-o parte, ba în alta – ba Moldova coopera strîns cu Estul, ba se întorcea la 180 de grade în direcția europeană. În urma acestor oscilații, exportatorii moldoveni au rămas fără principalele piețe de desfacere, producția a fost sistată, întreprinderile – închise, economia a ajuns în declin, iar valorile europene – profanate. Cel mai recent exemplu cu exportul de fructe și legume. Din cauza semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia și-a închis complet piața pentru producția de fructe și legume. Iar după alegerile parlamentare și obținerea celor mai multe voturi în parlament de către Partidul Socialiștilor (pro-rusesc), interdicția la exportul unor companii loiale socialiștilor a fost scoasă.

Acest antagonism, precum și ruperea legăturilor, ba dintr-o parte, ba din alta, a condus la căderea economiei țării. În pofida acestui fapt, actuala campanie electorală pentru alegerile locale, în special, la Chișinău, care este foarte politizat, de asemenea, în mare parte, se desfășoară sub lozincile și drapelele integrării europene sau a integrării spre est. Acest fapt a devenit un fel de sperietoare pentru cetățeni. „Noi trebuie să salvăm cursul european al țării. Democrația poate fi păstrată doar dacă primar al capitalei va rămîne Chirtoacă. Noi am pus bazele schimbării în 2005-2007 și suntem consecvenți în scopurile promovate de noi”, spune candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă. Deși pe parcursul a două mandate ale lui Chirtoacă, orașul nu a devenit unul european. Majoritatea străzilor sunt stricate, trotuarele sunt o adevărată încercare pentru părinții cu cărucioare, iar despre distrugerea zonelor și terenurilor verzi nici nu mai vorbim.

„Ce a fost făcut timp de 8 ani pentru această capitală așa-zis europeană? Oamrnii au simțit că viața a devenit mai confortabilă? Doar declarații despre faptul că vrem o capitală europeană, și gata, pariază oponenta lui Chirtoacă, Zinaida Greceanîi, care are orientări pro-rusești. Totodată, ea menționa că „nimeni nu va reuși să distrugă relațiile prietenești dintre Rusia și Moldova”. „Aceasta va fi o zi istorică și va sta la bazele reluării acelor relații prietenești dintre Moldova și Federația Rusă, care s-au constituit de-a lungul veacurilor, vrem noi sau nu”, menționează ea. Chirtoacă însă avertizează că „spre primăria de la Chișinău s-a întins mîna socialiștilor – mîna lui Putin. „Noi asta vrem? Partidul liberal și eu personal nu am permis, mulți ani, ca Chișinăul, Republica Moldova să ajungă în mîinile veneticilor!”, scandează Dorin Chirtoacă.

Dar unde e lupta proiectelor? În acest joc geopolitic desfrînat nu este loc pentru problemele reale ale capitalei.

Extremele geopolitice au demonstrat eșecul acestei alegeri, pe exemplul aflării lui Dorin Chirtoacă în ultimii opt ani la cîrma primăriei. În afară de faptul că acestea au impact negativ asupra gestionării orașului, ele scindează societatea, legăturile economice.

Alegem primari sau păpușari?

Campania electorală din acest an este destul de stranie – la postul de șef al administrației de la Chișinău pretind nu liderii politici reali, dar persoanele înaintate de către ei, care arată destul de palid. Iar nimeni nici nu-i ia în seamă, toți vorbesc despre forțele ce stau în spatele lor. Spre exemplu, dacă noi spunem: Oazu Nantoi, atunci înțelegem că este vorba despre Iurie Leancă. Dacă vorbim despre Ilian Cașu – subînțelegem Renato Usatîi. „Gospodarul” Serafim Urechean se supune disciplinei lui Vlad Filat. Dorin Chirtoacă așa a și rămas nepotul lui Mihai Ghimpu. Zinaida Greceanîi, de asemenea, nu este prea activă în campania electorală: la dezbaterile televizate în locul ei vin colegii de partid, iar în piața centrală – Igor Dodon.

În acest context, cea mai independentă figură pare a fi omul de afaceri Vasili Chirtoca, deși el la fel participă la alegeri din partea unui partid politic – cel al comuniștilor. El are propria echipă, propriul program. „Eu vorbesc foarte sincer că nu sunt adeptul ideologiilor, ci sunt un gospodar și doresc să mă ocup cu soluționarea problemelor capitalei. Cu atît mai mult cu cît noi cu Vladimir Vladimirovici (Voronin) am convenit că în Primărie eu nu voi rezolva nici un fel de probleme de partid. Sunt convins că voi putea rezolva problemele orășenilor și de dezvoltare a Chișinăului”, a menționat el.

Spre deosebire de alții, Vasili Chirtoca propune ca societatea să nu fie împărțită în clase. „Eu în general sunt împotriva împărțirii. Iar majoritatea doctrinelor, ce predomină în țara noastră, sunt primitive. Unele trag spre Occident, altele – spre Est. De aceea, eu sunt adeptul doctrinei privind necesitatea de a face ordine în țara noastră și în capitala noastră. Noi trebuie singuri să facem acest lucru Nimeni nu ne va ajuta”, a mai menționat el.

„Votul de aur”

Indiferent de rezultatele alegerilor pentru primarul capitalei, în următorii patru ani trebuie soluționate problemele Chișinăului și de făcut ordine în oraș. Iar pentru rezolvarea problemelor stringente din capitală va fi nevoie de un consens în consiliul municipal, în care sunt aleși 51 de consilieri. La alegerile locale precedente, majoritatea în CMC a obținut-o Partidul Comuniștilor – 26 de mandate, urmat de Partidul Liberal – 17 mandate, Partidul Liberal Democrat – 7 mandate și Partidul Democrat – un mandat.

Cele mai recente sondaje de opinie demonstrează că la actualele alegeri niciuna dintre forțele politice nu va obține majoritatea în consiliul municipal. Conform rezultatelor sondajelor de opinie publică, pe tema alegerilor locale, circa 30% din cei deciși ar fi votat pentru Partidul Socialiștilor, circa 20% - pentru Partidul Liberal, circa 10% - pentru comuniști și aproximativ tot atîția – pentru liberal-democrați.

Reieșind din asemenea configurare de forțe, consilierii aleși vor trebui să se înțeleagă pentru a face ordine în oraș. Polaritățile diferite și confruntarea reprezentanților eșichierului de stînga și ai celui de dreapta nu le va permite să ia decizii pe cont propriu, prin urmare, ei vor trebui să-și caute adepți, votul cărora după alegeri ar putea deveni unul „de aur”.
 

comments powered by Disqus