sâmbătă, 20 iunie 2015, 17:58 view Vizualizări: 1045 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ministerul Finanțelor: Modificări la codul fiscal au adus la achitări în plus a impozitului pe venit

Foto: noi.md

Victor Surugiu

Portalul NOI.md continuă să-și informeze cititorii despre noutățile publicate în ultimele ediții ale „Monitorului Oficial”.

Amendamentele la Codul fiscal, publicate la începutul lunii iunie, au modificat mărimea tranșei venitului impozabil și a scutirii anuale personale. Totodată, au fost modificate regulile de calcul al impozitului pe venit și au fost adoptate și alte prevederi noi importante pentru contribuabili. Săptămîna trecută, Ministerul Finanțelor a explicat noile prevederi al e Codului fiscal.

Angajatorii fac recalculări

În special, începînd cu 1 mai 2015, au fost modificate mărimile tranșei venitului impozabil de către persoanele fizice: de la 27852 de lei pînă la 29640 de lei. Mărimea scutirii personale anuale s-a majorat de la 9516 de lei pînă la 10128 de lei. Scutirea personală majoră anuală acum constituie 15060 de lei (anterior – 14148 de lei). Mărimea scutirii personale pentru persoanele întreținute de asemenea s-a modificat: de la 2124 de lei pînă la 2256 de lei.

Ministerul Finanțelor precizează că angajatorii trebuie să efectueze recalcularea impozitului pe venit pentru perioada de pe 1 ianuarie 2015 și pînă la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal. În această perioadă, serviciul fiscal este limitat în aplicarea sancțiunilor fiscale.

Cetățenii care și-au încetat sau și-au suspendat relațiile de muncă în perioada ianuarie-iunie 2015, pot beneficia de noua mărime a tranșei venitului impozabil și de scutirile personale ce li se cuvin la depunerea următoarei declarații pe venit, adică pînă pe 25 martie 2016.

Dacă la îndeplinirea și prezentarea declarației persoana va depista o plată la impozitul pe venit, aceasta are dreptul să ceară restituirea sumei impozitului plătit în plus, depunînd o cerere respectivă. Totodată, persoana poate opta și pentru stingerea unei alte obligații fiscale prin compensare - trecerea în contul restanței a sumei impozitului pe venit plătite în plus.

Cum se modifică mărimea impozitului

În nota informativă a Ministerului Finanțelor se invocă un șir de exemple de calculare a impozitului pe venit. În primul exemplu nu se iau în calcul modificările la Codul fiscal, care modifică mărimea tranșei venitului impozabil și scutirile. Astfel, la un salariu lunar de 4500 de lei, contribuabilul în primele patru luni ale anului 2015 a cîștigat 18 mii de lei.

Totodată, 720 de lei au fost achitate sub forma primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (4% din 18000 de lei) și 1080 de lei sub forma primei de asigurare socială de stat obligatorie (6% di 18000 de lei). Mărimea scutirii personale – 3172 de lei (9516 de lei împărțit la 12 luni și înmulțit cu 4 luni). Mărimea venitului impozabil constituie 13028 de lei (18000 de lei – 720 de lei – 1080 de lei – 3172 de lei). Mărimea impozitului pe venit – 1323,8 lei.

Cum trebuie să procedăm în această situație după intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal? La recalcularea impozitului pe venit, ținînd cont de noile condiții, sumele primelor obligatorii de asigurare medicală și socială nu se schimbă. Cu excepția cazurilor cînd prima pentru asigurarea obligatorie în medicină a fost achitată după 28 aprilie 2015. Din această dată, mărimea a crescut de la 4% pînă la 4,5%.

Se recalculează mărimea scutirii personale, care acum în primele patru luni ale anului curent, la un salariu de 4500 de lei constituie 3376 de lei. Noua mărime a venitului impozabil este de 12 824 de lei, iar impozitul pe venit – 1221,52 de lei, în final, restituirea impozitului pe venit achitat în plus va constitui 102,28 de lei – diferența dintre mărimea finală a impozitului în primul și al doilea exemplu.

Cu privire la taxa pentru utilizarea drumurilor

Următoarea explicație a Ministerului Finanțelor ține de taxa pentru utilizarea drumurilor de către autovehiculele, înmatriculate în Moldova. Pe 1 mai au intrat în vigoare noi taxe pentru toate obiectele impozitate – de la motociclete și autoturisme pînă la camioane și autobuze.

Această taxă, de regulă, se achită pentru perioada fiscală printr-o plată unică, la înregistrarea de stat a automobilului. Totodată, taxa se achită la testarea tehnică anuală, dacă anterior nu a fost plătită. Dacă mașina este supusă testării de două ori pe an, atunci taxa se achită în părți egale. Proprietarul automobilului calculează singur mărimea taxei.

Ministerul Finanțelor explică că taxa va fi calculată și achitată printr-o plată unică și în mărimea deplină la cotele, aflate în vigoare la momentul achitării. Dacă contribuabilul s-a achitat pînă la începutul lunii mari 2015, atunci el nu este obligat să recalculeze taxa conform noilor cote și să achite diferența.

Această regulă nu este valabilă pentru automobilele, supuse testării tehnice obligatorii de două ori pe an. În acest caz, taxa se achită în rate egale, la data efectuării testării conform cotelor în vigoare. Dacă prima testare a avut loc la începutul lunii mai, iar a doua – după, atunci prima jumătate din taxă va fi calculată conform cotelor vechi, iar cea de-a doua – după cele noi.

Spre exemplu, contribuabilul are un autobuz cu 14 locuri, care este supus testării tehnice obligatorii de două ori pe an. În aprilie 2015, acesta a trecut prima testare, achitînd taxa anuală pentru utilizarea drumurilor, în volum deplin – 2400 de lei. Deoarece jumătate din această sumă a fost achitată în avans, la cea de-a doua testare va fi efectuată recalcularea. Ținînd cont de noua cotă a taxei, contribuabilul va trebui să mai achite 600 de lei.

Despre noul statut al AGEPI

A intrat în vigoare hotărîrea guvernului privind reorganizarea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Instituția, care în prezent este întreprindere de stat, primește statutul de instituție publică. Responsabilitatea pentru reorganizarea, ce va avea loc sub controlul Cancelariei de Stat, a fost pusă în sarcina directorului general al AGEPI Lilia Bolocan.

Totodată, instituția publică își păstrează nu doar denumirea și patrimoniul, dar și toate drepturile și obligațiile, fiind succesorul întreprinderii de stat. În același timp, unii angajați ai AGEPI ar putea rămîne fără serviciu. Hotărîrea guvernului prevede posibilitatea reducerii personalului în procesul reorganizării.

Noua instituție publică include 8 subdiviziuni: Direcția patente, Direcția mărci comerciale și design industrial, Direcția drept de autor, Direcția juridică, Direcția promovare și relații internaționale, Direcția management intern, Comisia pentru examinarea petițiilor, Centrul de mediere și arbitraj.

Pe scurt

Parlamentul a precizat regulile de stabilire, modificare și anulare a impozitelor și taxelor de stat și locale. Acest lucru are lor exclusiv prin introducerea modificărilor la Codul fiscal, ce intră în vigoare peste 180 de zile de la publicarea lor în „Monitorul Oficial”.

Pînă în prezent, Codul fiscal nu conținea vreo restricție la termenele în care modificările intră în vigoare.

Consiliul național de acreditare și atestare a emis o hotărîre privind acreditarea Universității de la Comrat pentru următoarele profiluri: dezvoltarea inovativă a sectorului regional agrar-economic; potențialul de cadre în mediul multicultural. Aceste profiluri au obținut nota „satisfăcătoare”.

În universitățile din Moldova, ce pregătesc cadre în domeniul agriculturii a fost introdusă o nouă specializare – siguranța alimentelor. Despre aceasta se menționează în amendamentele operate de parlament în Lista specialităților și direcțiilor de pregătire profesionale.

 

comments powered by Disqus