Banca Națională a luat din nou cursul spre devalorizarea leului?
Foto: noi.md |
Elena Popa
Leul moldovenesc a început din nou să cedeze pozițiile. Doar în ultima săptămînă, cursul oficial a căzut practic cu un leu, atît față de dolar, cît și față de euro. Cursul băncilor este și mai mare. Iar diferența dintre cumpărare și vînzare pe piața numerarului a început din nou să crească brusc. Astfel, la un curs oficial de 18,7 lei pentru un dolar și de 21,31 de lei pentru un euro, acestea poti fi procurate la casele de schimb valutar și în bănci cu 19,2-19,5 MDL/$ și 21,85-22,1 MDL/EUR. Diferența dintre cursul oficial și și cel de procurare a valutei străine la casele de schimb ajunge la 50-80 de bani, față de standardele 10-20 de bani.
Dublul nr. doi
Tendința de devalorizare a leului amintește foarte mult de evenimentele de după alegerile parlamentare. Au loc alegerile, după alegeri partidele cîștigătoare, un timp îndelungat, nu pot forma cabinetul de miniștri, în țară domină instabilitaea politică, organele de stat demonstrează o disfuncționalitate, toate acestea au loc pe fundalul declarațiilor Băncii Naționale privind necesitatea formării guvernului și începutul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind memorandumul de colaborare. Astfel, banca centrală dă de înțeles că anume acești factori (în afara celor regionali) conduc la oscilațiile cursului valutar, care cu siguranță nu sunt favorabile pentru leul moldovenesc. Și doar după desemnarea noului cabinet de miniștri, cursul leului începe să se stabilizeze.
Evenimentele recente demonstrează o tendință similară, cu un anumit specific. Din cauza demisiei premierului Chiril Gaburici, în Moldova s-a instaurat din nou instabilitatea politică, a fost anulată misiunea FMI, care trebuia să vină la Chișinău pentru demararea negocierilor privind noul memorandum de colaborare. Totodată, demisia premierului are loc în ajunul alegerilor și cu cîteva zile înainte de vizita specialiștilor fondului. Aceștia au fost nevoiți să-și anuleze tichetele și rezervările la hoteluri.
Joi, în fața presei a ieșit prim-viceguvernatorul Băncii Naționale Marin Moloșag și explică cauzele deprecierii leului în ultima săptămînă. „Asupra fluctuațiilor cursului valutar în ultimele zile influențează demisia guvernului, discuțiile despre situația pe piața bancară, amînarea vizitei misiunii FMI și poziția partenerilor internațional de dezvoltare față de toate acestea. Toți acești factori nu creează un fundal favorabil asupra cursului valutar”, spunea el în cadrul conferinței de presă. Totodată, el a dat asigurări că din punct de vedere a factorilor economici pe termen scurt, nu există premise pentru fluctuațiile pe piața valutară.
După analiza ultimelor evenimente și coincidențe se creează senzația că politicienii și principalii jucători pe piață au decis să meargă de data aceasta pe un scenariu testat și să devalorizeze din nou leul, semnificativ. Iar după desemnarea guvernului (cînd va fi acest lucru, nu se știe), cursul se va stabiliza din noi, dar deja la alt nivel, așa cum a fost data trecută. Spre exemplu, dacă cursul dolarului, la sfîrșitul anului trecut era de 14-15 lei, atunci la sfîrșitul lunii februarie curent el deja s-a oprit la nivelul de 17-18 lei.
Amintim că la începutul acestui an valuta națională s-a depreciat față de dolar cu 21,3%, iar față de euro – aproape cu 28%. După deprecierea leului a urmat creșterea prețurilor la produsele alimentare, la servicii, medicamente.
Devalorizarea artificială
Experții și bancherii sunt convinși, în mare parte, că tendința de cădere a leului moldovenesc va continua. „Eu văd doar o tendință, iar aceasta este linia de ieftinire continuă a leului ”, a declarat pentru NOI.md unul dintre bancheri. În opinia lui, această tendință este „artificială”, iar la aceasta „contribuie Banca Națională”. Potrivit bancherului, Banca Națională trebuie să se pună pe treabă, „să nu facă declarații publice”, care vor destabiliza situația de pe piața bancară, care și așa e șubredă. El a amintit faptul că rezervele valutare ale Băncii Naționale și așa scad.
Despe deprecierea leului vorbește și doctorul în economie, colaboratorul Institutului de cercetări economice al Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisik. El consideră că devalorizarea leului poate fi explicată prin cîteva cauze cunoscute. „Prima – Banca Mondială a anunțat că sistează acordarea a $45 milioane de lei destinate susținerii bugetului de stat, în care și așa era o gaură fără precedent (deficit) de 4 miliarde de lei.
Motivul – lipsa de acțiune a autorităților în situația privind furtul nu doar din trei bănci, dar, în general, din sistemul bancar. Precum și corupția din țară. Al doilea – FMI și-a amînat misiunea în legătură cu demisia guvernului. Însă chiar dacă guvernul ar fi rămas, atunci șansele de a ajunge la o înțelegere cu FMI erau mizere, deoarece un șir de cerințe înaintate de în tema de acasă nu sunt îndeplinite. Iar lipsa memorandumului cu FMI este un semnal roșu pentru ceilalți donatori și investitori din Moldova.
Al treilea motiv – demisia guvernului și divizarea societății. Acești trei factori sunt un motiv serios pentru panica valutară și deprecierea leului”, consideră el.
Totodată, potrivit lui, există și alte motive ale deprecierii. „Deficitul cronic de valută străină din cauza reducerii transferurilor bănești de peste hotare, reducerea fluxului investițiilor directe în economie și căderea exporturilor. Înțelegerea de cartel dintre speculanții valutari, care a fost recunoscută de președintele Consiliului Concurenței Viorica Cărare.
Și, în sfîrșit, căderea cursului leului este convenabil pentru autorități. Circa 60% din acumulările fiscale la bugetul de stat – constituie TVA la import și accizele. Cu cît e mai jos cursul, cu atît mai mulți lei ajung la buget, creînd iluzia suplinirii lui. Este ca diluarea laptelui cu apă. Stomacul parcă e plin, dar nu-i nici un folos. Plus diareea de la un asemenea amestec. Dar acestea sunt deja problemele populației și ale business-ului”, a spus el pentru NOI.md.
Mihail Poisik consideră că „ar fi fost greșit să dăm vina pe Banca Națională”. „Dar, din păcate, și Banca Națională deseori se poartă ca un statist sau mai rău, dar nu ca un regulator. Economia Moldovei se sufocă, iar ea majorează primitiv ratele rezervelor obligatorii pentru bănci, majorează ratele de refinanțare, fapt ce conduce la scumpirea creditelor și la stagnare. Prin intermediul sistemului automatizat de plăți interbancare erau transferate miliardele furate, iar aceasta tăcea și chiar undeva le făcea jocul. Și asta nu doar în 2014. În 2008, acțiunile Băncii de Economii se cotau la 195 de lei, iar în 2013 a fost „prihvatizată” cu contribuția BNM la prețul nominal de 5 lei. Iar lista acestei complicități criminale și a lipsei de acțiuni este mare”, menționează Poisik.
Ce probleme se rezolvă
Fostul președinte al comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță consideră că „în condițiile căderii importului cu 24% și, drept consecință, a reducerii acumulărilor la buget, precum și lipsa fondurilor FMI, ale Băncii Mondiale, autoritățile au găsit singura soluție – să deprecieze leul”. „Or, data trecută, deprecierea leului cu 35% a fost singura soluție salvatoare pentru suplinirea bugetului. Nefiind în stare să onoreze plățile interne, de data aceasta, autoritățile au decis să deprecieze leul din nou, pentru a reuși să colecteze bani la buget”, susține el. Ioniță prognozează pe viitor o situație dramatică, „inflația, sărăcirea populației, repetarea scenariului din 1998-2000”.
Totuși, participanții pe piață menționează că devalorizarea leului moldovenesc din ultimele zile este provocată de cumpărătorii de valută „slabi de nervi”. „Se creează impresia că unele categorii de cumpărători s-au speriat de ceva, nu le rezistă nervii. E clar că aceste acțiuni sunt dictate de dorința de a se asigura în orice caz”, a spus unul dintre dealeri.
Totuși, trebuie să atragem atenția asupra faptului că Banca Națională a redus parțial manevrele băncilor pe piața valutară, majorînd rata rezervelor obligatorii pînă la 22%, care vor fi în vigoare de pe 8 iulie pînă pe 7 august. Astfel, băncile vor trebui să depună mai mulți lei pentru rezerve. Referindu-se la deficitul leilor pe piață, unul dintre dealerii valutari a spus că la mijlocul săptămînii pe piață, brusc, au apărut leii, care acum se schimbă masiv în valută – dolari SUA și euro.
Nu este exclus faptul că cineva, avînd acce la informație și care participă la procesul decizional, se pregătește de căderea leului, iar după atingerea apogeului, din nou, ca și data trecută (la mijlocul lunii februarie), îi va arunca pe piață. Iar populația, care a intrat în panică, din nou va avea de pierdut.
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?