marți, 7 iulie 2015, 14:45 view Vizualizări: 965 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Angajaţii BNM vor putea contracta şi mai multe credite preferenţiale, practic gratuit

Работники Нацбанка теперь могут брать еще больше льготных кредитов – практически даром
 Foto: unimedia.info
Dumitru Barbalat

Pe 3 iulie, a fost publicată hotărîrea Băncii Naţionale privind modificarea Regulamentului din 1996 cu privire la acordarea creditelor de către bănci funcţionarilor săi. Modificările prevăd majorarea mărimii creditelor pentru necesităţi primordiale acordate de către bănci angajaţilor săi de la 10 pînă la 20 de salarii tarifare. Totodată, se precizează că mărimea creditelor nu poate depăşi 200 de mii de lei. A fost majorat şi termenul de creditare – de la 2 pînă la 5 ani. Aceste modificări intră în vigoare în momentul publicării lor în „Monitorul Oficial”.

De asemenea, a fost redusă nesemnificativ limita de credit pentru persoanele afiliate, adică conducerea băncii, persoanele fizice și/sau juridice, care, direct sau indirect, dețin sau controlează cinci sau mai multe procente din capitalul social al băncii – de la 20% la 15% din capitalul băncii. Acest amendament va intra în vigoare la o lună de la data publicării lui în „Monitorul Oficial”.

Amintim că în ajunul plecării în campania electorală a preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, trebuia să aibă loc şedinţa Curţii, în cadrul căreia urmau să fie audiate rezultatele auditului efectuat la Banca Naţională a Moldovei. Guvernatorul BNM a refuzat să vină la şedinţă. Conducerea Curţii de Conturi s-a supărat, iar şedinţa a fost amînată pe un termen nedeterminat.

Curtea de Conturi intenţiona să-l întrebe pe guvernatorul BNM inclusiv despre creditele acordate de bancă angajaţilor săi în condiţii preferenţiale. Doar conducătorii Băncii în ultimul timp au luat credite de circa 5 milioane de lei – guvernatorul BNM – 0,84 milioane de lei, iar adjuncţii lui – 3,9 milioane de lei. Creditele au fost acordate în condiţii preferenţiale – cu o dobîndă de doar 0,5% anual. Asta în timp ce băncile comerciale oferă împrumuturi cu 12-15% anual!

Conducerea BNM este convinsă că acţionează legal. BNM are Regulamentul cu privire la acordarea creditelor de către bănci funcţionarilor săi, adoptat în 1996. Potrivit Regulamentului, Banca putea acorda credite funcţionarilor săi pentru necesităţi primordiale, în mărime ce nu depăşeşte 10 salarii tarifare. Iar din 3 iulie 2015, această limită a fost majorată pînă la 20 de salarii tarifare, dar nu mai mult de 200 de mii de lei.

Creditele pentru investiţii imobiliare se oferă în limita a 100 de salarii tarifare, ceea ce constituie circa 1 milion de lei. Mărimea dobînzii la creditele acordate se stabileşte conform regulamentului intern al băncii. Creditele pentru necesităţi primordiale erau acordate pe un termen de 2 ani, iar din 3 iulie 2015 – deja pe 5 ani. Creditele pentru investiţii imobiliare se oferă pe un termen de pînă la 20 de ani. Suma totală a creditelor acordate pentru această categorie de angajaţi ai băncii nu trebuie să depăşească 10% din capitalul normativ total.

Pentru persoanele afiliate ale băncii, adică pentru conducere, persoane fizice şi/sau juridice, care deţin direct sau indirect controlul a cinci sau mai multe procente din capitalul statutar al băncii, suma creditelor a fost revizuită şi modificată de la 20% pînă la 15% din capitalul normativ total al băncii, pînă la 1 milion de lei pentru un solicitant. În total, băncile îşi pot credita ambele categorii ale funcţionarilor şi persoanelor afiliate în sumă de pînă la 25% din capital, în condiţii preferenţiale.

Băncile prezintă la Banca Naţională informaţia cu privire la tranzacţiile cu persoanele afiliate şi rapoartele privind persoanele afiliate, doar BNM nu raportează nimănui despre creditele acordate – cui, cît şi în ce condiţii au fost acordate.

Precum se vede, BNM nu-şi face griji în legătură cu audierile la Curtea de Conturi privind rezultatele activităţii sale, amînate pentru o perioadă nedeterminată. Ba chiar a îmbunătăţit condiţiile de creditare a funcţionarilor săi.

 
comments powered by Disqus