sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:45 view Vizualizări: 936 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Serviciul de protecție și pază de stat va organiza teste de securitate

Служба госохраны будет проводить тесты на безопасность
 Foto: publika.md
Victor Surugiu

Portalul Noi.md continuă să informeze cititorii cu noutăţile publicate în ultimele ediţii ale „Monitorului Oficial”.

Reforma instituţiilor responsabile de securitatea naţională şi apărarea ţării a fost începută cu Serviciul de protecție și pază de stat. Modificările, operate de parlament în cinci legi, sunt menite să schimbe aspectul exterior şi interior al acestuia. Pe parcursul acestui an, pe angajaţii instituţiei îi așteaptă reguli noi – de la majorarea salariului în iulie pînă la trecerea treptată la uniforma nouă.

„Organul cu competențe speciale”

Serviciul de protecție și pază de stat asigură securitatea primelor persoane în stat și a obiectelor de importanță publică. Acesta răspunde, de asemenea, și de paza persoanelor oficiale ale altor state, ce vin în Moldova în vizite de lucru și oficiale. Personalul instituției este dotat cu tehnică specială, ce-i permite să activeze într-un regim operativ complicat. Statele Serviciului includ circa 350 de persoane.

Modificările introduc noțiunea de „ofițer de protecție” și scot în evidență Serviciul în sistemul organelor de drept. Acum acesta este „un organ de stat cu atribuții speciale în domeniul securității de stat”.

În lista noilor funcții ale instituției se numără desfășurarea testelor de securitate. Acestea includ examinarea, verificarea sau probarea obiectelor destinate pentru utilizarea de către persoanele beneficiare de protecție de stat.

Ofițerii trebuie să stabilească nivelul de securitate a acestor obiecte pentru viață și sănătate din diferite puncte de vedere – de la cel sanitaro-igienic și epidemice pînă la cel ecologic și de radiație. Obiectul testului pot fi diferite piese, aparate, dispozitive instalații, utilaje, construcții, mijloace de transport.

Serviciul de protecție și pază de stat are dreptul să solicite și să primească informația necesară pentru îndeplinirea obligațiilor sale. Solicitarea instituției nu poate fi ignorată atît de organele publice, cît și de orice persoane juridice – agenții, companii, întreprinderi de stat sau cu capital privat.

În afara politicii și fără secrete biografice

În noua redacție sunt expuse condițiile de încadrare în calitate de ofițer de protecție, condițiile de conferire a anumitor grade, de retragere și restabilire a lor. În funcție de nivelul de pregătire profesională și a rezultatelor activității, ofițerilor li se atribuie una dintre categoriile de calificare a II, I sau superioară.

Fiecărui ofițer de protecție i se eliberează legitimație și insignă de serviciu. Totodată, legitimația confirmă dreptul de a purta și a deține arma din dotare și mijloace speciale.

Legea cu privire la Serviciul de protecție și pază de stat le interzice ofițerilor să încalce neutralitatea politică, să-și exprime în public sau în exercițiul funcțiunii opinii față de subiectele politice, să adere la formațiuni politice. De asemenea, se interzice și orice activitate comercială sau atribuție la activitatea antreprenorială, participarea la conducerea întreprinderilor.

Fără acordul președintelui țării, ofițerul nu are dreptul să primească distincții de la alte state, de la organizații internaționale și străine. Acesta nu trebuie să aibă secrete, ce țin de datele biografice – atît personale, cît și a rudelor apropiate.

De la generali pînă la plutonieri

Modificările la Legea cu privire la salarizarea în sfera bugetară prevăd majorarea lefurilor pentru angajații instituției – de la deținătorii gradelor de general-colonel pînă la locotenenți și plutonieri. Efectivul de rînd și comandanții Serviciului de protecție și pază vor beneficia de aceleași adausuri pentru grade ca și angajații Serviciului de Informații și Securitate.

Din 2016, pentru ofițerii de protecție concediile vor fi acordate conform noilor reguli. Durata concediului anual de odihnă va constitui 35 de zile calendaristice. Totodată, pentru stagiul de muncă ce depășește 10, 15 și 20 de ani, concediul de odihnă se va majora respectiv cu 5, 10 și 15 zile calendaristice.

Concediul medical, în condițiile prezentării documentelor necesare, se achită în mărime deplină. Ofițerii au dreptul la concediu pentru studii, în scopul susținerii examenelor de admitere în instituții de învățămînt superior, a sesiunii de examinare, a lucrărilor de licență. Îndemnizația de concediere a ofițerului de protecție, decorat cu distincții de stat în perioada îndeplinirii serviciului, se majorează cu două salarii lunare.

Uniformă în trei variante

Reforma presupune și asigurarea treptată a angajaților Serviciului de protecție și pază cu uniformă nouă de culoare albastru-închisă, ce se deosebește semnificativ față de uniforma actuală. Sunt prevăzute uniforme de vară, de iarnă și de paradă.

Implementarea noilor prevederi va începe anul acesta și vor fi aplicate treptat, în limita posibilităților financiare, prevăzute în aceste scopuri în bugetul de stat.

Actuala uniformă va rămîne în uz pînă la expirarea termenului de exploatare, după care va fi înlocuită cu uniformă nouă. La prima etapă, de uniformă nouă vor beneficia doar colaboratorii care asigură securitatea reședinței șefului statului, precum și a Parlamentului și Guvernului.

Totodată, au fost aprobate noi semne distinctive pentru uniforma Serviciului de protecție și pază și normele de asigurare cu amuniție. Instituția va elabora regulile de deținere, exploatare și gestionare a amuniției.

Produsele petroliere cu amănuntul – doar la stațiile PECO

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul cu privire la comerțul cu amănuntul a produselor petroliere, prin extinderea listei de interdicții pentru operatorii acestei piețe. Din săptămîna aceasta, în Moldova nu se permite comerțul cu amănuntul a produselor petroliere și a gazului lichefiat în alte locuri decît stațiile de alimentare certificate.

Modificările precizează că operatorii, care deservesc stațiile PECO, trebuie să dețină legitimații speciale. Acestea sunt eliberate în rezultatul atestării, după trecerea cursurilor speciale.

De asemenea, este interzisă achitarea în afara casei fără eliberarea bonului de casă. Se subînțelege și faptul că personalul nu are dreptul să primească plata pe loc, cu eliberarea ulterioară a bonului. Șoferul va trebui să meargă în incinta stației și să efectueze plata prin aparatul de casă și control cu memorie fiscală.

Totodată, guvernul a modificat regulile de perfectare a contractelor privind achizițiile publice a produselor petroliere. Acestea au fost excluse din lista produselor sezoniere, prețul cărora se calculează în funcție de valoarea totală, fără TVA, pentru fiecare perioadă de livrare.

Pe scurt

„Nomenclatorul direcțiilor de formare profesională și de meserii/profesii” a fost aprobat de Guvern în redacție nouă. Acesta conține circa 300 de denumiri. Cele mai multe profesii și meserii sunt incluse în domeniile inginerești, de construcție și ale industriei de prelucrare. Termenul de pregătire profesională a lucrătorilor calificați este stabilit de la 1 an pînă la 3 ani, în funcție de studiile de bază.

Cabinetul de miniștri a aprobat structura, statele și îndemnizațiile de serviciu pentru Ambasada RM în Japonia. Statele instituției diplomatice includ trei persoane: ambasadorul (plata lunară – 3200 de dolari SUA), consilier ($2720), prim-secretar ($2560). Ultimul va îndeplini funcțiile de evidență contabilă, planificare și raportare financiară. În funcţia de secretar-referent și șofer-administrator vor fi angajate persoane din statul de acreditare.

Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind aprobarea renunțării la cetățenia RM. În acesta figurează peste 160 de foști cetățeni ai Moldovei, care au făcut alegerea în favoarea altor state. Majoritatea dintre aceștia locuiesc în Germania, Olanda, Rusia, Belarus și Ucraina.
 
comments powered by Disqus