vineri, 16 octombrie 2015, 10:15 view Vizualizări: 898 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Manevre de distragere a atenției: în Moldova se creează de urgență judecătoria anticorupție

Отвлекающие маневры: В Молдове спешно создают антикоррупционный суд
Foto: egov.kz
Victor Surugiu
 
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat crearea în Moldova unei noi instanțe judecătorești ce va fi specializată în examinarea dosarelor legate de corupție. Experții explică această reformă urgentă prin situația critică în care se află astăzi coaliția de guvernămînt.
 
Constituția dă undă verde
 
În prezent, în Moldova funcționează două instanțe specializate: Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. O perioadă îndelungată au loc dezbateri privind crearea unei instanțe ce se va ocupa de examinarea cazurilor cu implicarea minorilor, însă termenele apariției acesteia sunt amînate de fiecare dată.
 
Noua inițiativă se înscrie în prevederea Constituției ce permite crearea judecătoriilor specializate „pentru anumite categorii de dosare judiciare”. Același principiu este inclus și în Legea privind organizarea judecătorească, care, de asemenea, admite funcționarea mai multor colegii speciale și completelor de judecată în cadrul instanțelor.
 
Pentru ca în Moldova să apară judecătoria anticorupție, este suficient să fie stabilită structura ei și statele de personal, precum și să fie introduse modificările corespunzătoare în legislație. În primul rînd, să fie stabilit ce infracțiuni anume vor fi transmise în competența acesteia și ce schemă va fi utilizată la examinarea dosarelor în instanțele superioare.
 
Propunerea privind crearea în Moldova a unei noi instanțe specializate a fost înaintată în iulie de Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc. NOI.md a relatat detaliat despre această inițiativă în articolul „Albinele împotriva mierii sau cum Moldova a decis să învingă corupția”
 
 
De la curtea cu jurați pînă la judecătoria anticorupție
 
Centrul de reformă în sistemul judecătoresc este o nouă structură, care s-a făcut auzită prima dată în urmă cu cîteva luni. Printre alte idei „răsunătoare” ale acestuia este și introducerea în Moldova a curții cu jurați. Centrul a fost creat în interiorul justiției moldovenești, iar din el fac parte judecători, avocați și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Una dintre ideile promovate de acesta este reforma din interior a sistemului de drept.
 
Ideea creării noii instanțe specializate a obținut o susținere de amploare la nivel politic, precum și în rîndul conducerii sistemului judecătoresc. În rezultat, a fost lansată elaborarea pachetului de modificări în legislația de profil. CSM a aprobat propunerea privind amplasarea judecătoriei anticorupție în incinta și cu baza materială a actualei Judecătorii Militare.
 
Judecătorii acestei instanțe vor fi selectați în bază de concurs. Se preconizează că vor fi 5-7 persoane, însă, la necesitate, numărul judecătorilor ar putea fi revizuit. CSM intenționează să examineze dosarele tuturor candidaților, după care cei care vor avea mai mult succes vor fi testați la poligraf.
 
Se așteaptă că noua instanță specializată își va începe activitatea nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2016. În opinia experților, graba cu care este creată aceasta nu este caracteristică reformelor din sectorul justiției.
 
Majoritatea reformelor aici sînt implementate cu întîrziere, sînt tergiversate și deseori generează o rezistență activă din partea funcționarilor, judecătorilor, oamenilor de drept și altor reprezentanți ai acestui sistem.
 
Condamnați real – 15%
 
Autorii și susținătorii reformei explică o asemenea operativitate prin importanța sporită a introducerii în Moldova a judecătorilor specializați în dosarele de corupție. Astăzi, judecătoriile comit multe erori la interpretarea legislației anticorupție, nu clasifică corect asemenea infracțiuni, emit decizii contradictorii.
 
Potrivit informației NOI.md, anual, instanțele judecătorești din Moldova examinează circa 500 de dosare ce țin de acte de corupție. Dintre acestea doar 15% se încheie cu emiterea sentințelor de condamnare reală a persoanelor corupte.
 
Membrii Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc sînt convinși că noua instanță va avea posibilitatea să examineze mai minuțios detaliile dosarelor penale și, în consecință, verdictele vor fi mai calitative și individualizate. Ei consideră că astfel, în Moldova va apărea rapid o practică judiciară unificată privind dosarele de corupție.
 
„În majoritatea țărilor străine sistemele judecătorești se dezvoltă pe calea creării instanțelor specializate, au comentat pentru NOI.md surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel de instanțe judecătorești cu diferite competențe funcționează în Canada, Germania, Belgia, Suedia, în majoritatea țărilor din Europa de Est și CSI. Sperăm că această experiență va fi una de succes în Moldova”.
 
Activitate sporită
 
Totodată, mulți experți văd în spatele implementării rapide a inovațiilor o situație critică în care a ajuns astăzi AIE. Nivelul de încredere a cetățenilor și partenerilor de dezvoltare față de procesul de reforme după „furtul veacului” și alte scandaluri răsunătoare de corupție a coborît pînă la cel mai scăzut indice.
 
Pe acest fundal, în Moldova se desfășoară o activitate sporită anticorupție. Recent, spicherul Andrian Candu a vorbit despre o nouă etapă a luptei împotriva corupției în Moldova, propunînd crearea în baza platformei parlamentare a unui grup pentru „resetarea reformei”. Sarcina ei este introducerea propunerilor de „reutilare” a legislației anticorupție.
 
Întîmplător sau nu, această inițiativă a coincis cu vizita asistentului adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Brigitte Brink, care a atras atenția autorităților asupra luptei împotriva corupției, reformării justiției și a sectorului bancar. Anterior, ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, a declarat despre lipsa unui progres în lupta împotriva corupției, în legătură cu care Statele Unite se abțin de la implementarea în Republica Moldova a celui de-al doilea program „Compact”.
 
Despre necesitatea îndeplinirii angajamentelor în aceste domenii, în ultimul timp, au atenționat în repetate rînduri autoritățile Moldovei comisarul european pentru extindere și politica de bună vecinătate, Johannes Han, ambasadorul Uniuni Europene în RM, Pirkka Tapiola, și alți funcționari europeni.
 
De la polițiști la politicieni
 
Datele organizației Transparency International demonstrează că, în Moldova, de corupție nu este afectată doară o singură sferă – instituțiile religioase. Poliția, sistemul judecătoresc, funcționarii și partidele politice sînt declarate „extrem de corupte”.
 
Potrivit Raportului de competitivitate mondială 2015-2016, prezentat în cadrul Forului Economic Mondial, Moldova ocupă locul 84 din 140 de țări în ratingul mondial al competitivității, coborînd două poziții față de anul 2014. Potrivit studiului, 81% dintre respondenți au spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă în gestionarea afacerilor este nivelul înalt de corupție.
 
Această temă nu a fost ocolită nici de Banca Mondială, care într-un studiu a arătat că, în ultimii 10 ani, indicele de percepție a corupției în Moldova s-a înrăutățit cu 15%. Totodată, precum au estimat experții, fiecare moldovean lucrează cîte șase săptămîni pe an nu pentru sine, dar pentru a achita eșecurile statului în lupta împotriva corupției. Creșterea corupției este explicată de Banca Mondială prin factori mai mult politici decît juridici.   
 
ONU, de asemenea, a semnalat ineficiența luptei cu acest fenomen. Recomandările pentru Guvernul Streleț, publicate recent pe site-ul oficial al reprezentanței ONU în Moldova, notează corupția drept principala problemă a țării noastre, care s-a înrădăcinat în toate structurile puterii la toate nivelele. Experții internaționali susțin că prin aceasta se explică problemele economice, plecarea investitorilor în alte țări, salariile mici în Moldova și sporirea nivelului criminalității.
 
„Nici chiar mimare nu este”
 
„Este evident că reformele anticorupție suferă eșec, pentru care este greu de găsit o explicație cît de cît rațională, spune unul dintre experții NOI.md. Ultimele inițiative în acest domeniu nu sînt altceva decît niște manevre pentru distragerea atenției. Puterea vrea să le demonstreze cetățenilor și partenerilor de dezvoltare că este în căutarea căilor de eradicare a corupției. 
 
Aceasta este și reforma Comisiei Naționale de Integritate și crearea în iunie a subdiviziunilor specializate pentru lupta împotriva corupției la nivel înalt în cadrul Centrului Național Anticorupție. Toți așteaptă demascarea funcționarilor corupți de rang înalt, investigații și pedepse reale, dar ceea ce se întîmplă nu poate fi numită nici mimare a luptei cu corupția.
 
În Moldova este tergiversată implementarea legislației privind finanțarea partidelor politice, lipsește practica civilizată de declarare de către funcționari a averii și a conflictelor de interese. Autoritățile nu întreprind măsuri pentru crearea registrului activelor procurare ilegal de către funcționarii de stat, așa cum se face în multe țări.
 
Procurorul general a fost abilitat cu noi competențe de instrumentare a cazurilor de corupție cu implicarea judecătorilor, însă el le-a utilizat doar în cazuri singulare, dar și atunci fără mare succes. În reforma sistemului judecătoresc se observă un dezechilibru evident: situația materială și socială a judecătorilor s-a îmbunătățit substanțial, însă în societate nu se observă o sporire a nivelului lor de responsabilitate și profesionalism”.
 
Reforma „de la zero”
 
„În lipsa unei voințe politice, a modificărilor în sistem, apariția judecătoriei anticorupție nu va fi de folos, consideră interlocutorul nostru. Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc promovează evident niște inițiative populiste, încercînd să distragă atenția de la eșecul reformei. Deși această structură pretinde că e apolitică, potrivit unor informații, ea se bucură de susținere înaltă la nivel politic și este doar un promotor al ideilor convenabile unor sau altor actori politici.
 
AIE le demonstrează partenerilor externi că încă nu totul e pierdut, că mai există posibilitatea de a repara greșelile, de asanare, de a merge pe calea cea dreaptă și de a continua guvernarea proeuropeană. Autoritățile exprimă intenția de a relua reformele „de la zero”, mai ales că toată această activitate este finanțată generos de partenerii de dezvoltare, interesați în menținerea statu-quoului coaliției de guvernare.
 
Timp de două luni, în Moldova activează cîțiva consilieri noi din partea UE, care sînt experți europeni în domeniul finanțelor și luptei împotriva corupției. Ei au fost delegați în principalele instituții de stat, inclusiv pentru oferirea consultanței premierului în problemele anticorupție.
 
Oricît ar părea de straniu în actualele condiții, instituțiile europene, de facto, dau undă verde pentru relansarea totală a reformei, fără a se întreba cum au fost cheltuiți zeci de milioane de euro oferiți autorităților moldovene în ultimii ani pentru lupta anticorupție”.
 
comments powered by Disqus