vineri, 16 octombrie 2015, 13:12 view Vizualizări: 911 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Evgheni Șevciuk vrea să-și subordoneze întreaga verticală a puterii

Евгений Шевчук нацелился на всю вертикаль власти
Foto: profvesti.org

Xenia Florea

Marți, președintele nerecunoscutei RMN, Evgheni Șevciuk, a semnat o dispoziție privind oferirea concediului fără menținerea salariului, cu eliberarea din funcții din 13 octombrie pînă pe 30 noiembrie 2015 pentru trei funcționari publici de rang înalt. Șefa Guvernului, Tatiana Turanskaia, ministrul Dezvoltării Regionale, Transport Și Comunicații, Vasili Vlasov, și șeful aparatului Guvernului, Alexandr Kisnicean, au decis să candideze la funcția de deputat în Sovietul Suprem. 

Experții politici consideră că, transferînd persoanele mediatice din guvern în direcția parlamentară, Șevciuk încearcă să obțină controlul asupra viitorului soviet suprem. În prezent, președintele este susținut de circa 10 parlamentari din 43. Iar cea mai mare fracțiune din SS (18 deputați) este a partidului de opoziție „Obnovlenie”, ce reprezintă interesele cercurilor de afaceri din Transnistria, inclusiv ale grupului industrial „Sherif”.

Timp de patru ani, în funcția de președinte, Evgheni Șevciuk și echipa lui au reușit să fortifice semnificativ puterea prezidențială verticală, reducînd la minimum rolul Sovietului Suprem. Însă în 2016, în RMN vor avea loc alegeri parlamentare. Iar actualul președinte are nevoie de controlul asupra Parlamentului pentru a trece fără piedici legile necesare prin SS. 

În cercurile de opoziție se vehiculează activ versiunea că, dorind să-și supună Parlamentul, Evgheni Șecviuk mai urmărește un scop. După victoria în alegerile parlamentare (sub pretextul reducerii cheltuielilor bugetare în condițiile crizei economice) majoritatea proprezidențială ar putea iniția modificări în Constituție, potrivit cărora președintele RMN va fi ales nu de popor, ci de Sovietul Suprem.

Din 1 ianuarie 2016, se modifică condițiile de efectuare a comerțului transnistrean cu țările Uniunii Europene: va fi anulat regimul preferențial. Aceasta va înrăutăți și mai mult situația economică catastrofală a republicii nerecunoscute. E clar că pe acest fundal Evgheni Șevcuk riscă să-și piardă ratingul.

În opinia politologului Andrei Safonov, în condiții egale cu alții candidați și cu un rating scăzut, șansele actualului președinte de a fi ales de popor sînt nesemnificative. Însă, avînd o majoritate în Sovietul Suprem și aprobînd modificările necesare, Șevciuk își asigură fără dureri de cap al doilea mandat prezidențial.

Zi unică de alegeri

Pe 29 noiembrie, în Transnistria va fi ziua unică a alegerilor. Alegătorii transnistreni vor alege deputații în Sovietul Suprem, în consiliile raionale de toate nivelurile, precum și șefii administrațiilor sătești.

Conform orarului anterior, alegerile locale trebuiau să aibă loc în martie, iar cele parlamentare – în decembrie.

Prima zi de alegeri din istoria RMN va costa bugetul 5 700 200 de ruble transnistrene. Pînă la 12 octombrie, la funcția de deputat în Sovietul Suprem și-au depus candidaturile 108 persoane. Dintre acestea, 39 au fost înregistrate, iar trei candidați au fost respinși de CEC.

Parlamentul transnistrean are 43 de deputați, care sînt aleși pe un termen de 5 ani, pe circumscripții uninominale. Ce-i drept, anul trecut, Evgheni Șevciuk a încercat de cîteva ori să corecteze aceste cifre. Inițiind modificări în legislația electorală, el propunea reducerea numărului deputaților, inițial, de la 43 la 31, iar ulterior – pînă la 35 și transformarea activității lor în una profesionistă.

Șevciuk și-a explicat propunerea prin reducerea numărului populației: actuala componență a SS a fost stabilită în anul 2000, cînd populația regiunii era de peste 650 de mii de persoane. Însă de atunci, acest indicator s-a redus pînă la 550 de mii, iar numărul deputaților ce reprezintă locuitorii Transnistriei a rămas neschimbat.

Al doilea argument al președintelui – în cazul „optimizării”, economiile vor constitui cel puțin 929 de mii de ruble, care ar putea fi redirecționate pentru înzestrarea tehnică a organului legislativ.

Însă aceste argumente nu i-au convins pe parlamentarii transnistreni și ei au respins de cîteva ori inițiativa lui Evgheni Șevciuk. Oponenții președintelui au declarat că insistența lui în această problemă este un element din strategia de menținere la putere, elaborată de anturajul președintelui. Reducînd numărul deputaților, lui Șevciuk îi va fi mai simplu să obțină o majoritate constituțională în Parlament și astfel, să-și supună întreaga verticală a puterii – atît cea executivă, cît și cea legislativă.
 
Instinctul de autoconservare sau lupta elitelor

Ziua unică a alegerilor, 29 noiembrie, pentru Evgheni Șevciuk și concurentul său politic – partidul „Obnovlenie”, în spatele căruia stă concernul „Sheriff”, în esență, va fi ora „X”.

La începutul lunii septembrie, într-un interviu pentru o publicație, ex-ministrul afacerilor externe al RMN Valeri Lițkai a declarat că actualele alegeri în regiune sînt de fapt un referendum privind încrederea în actuala putere.

Pentru „Sheriff” nu e mai puțin important să-și mențină pozițiile prin intermediul reprezentanților săi politici. Inclusiv pentru că, după curățarea politică, potrivit experților, Evgheni Șevciuk are de gînd să înceapă o nouă împărțire a averii și „extragerea ultimelor active comerciale rentabile în folosul său”. Una dintre măsurile anticriză propuse de el este abilitarea guvernului cu dreptul de a institui administrarea externă în organizațiile cu orice formă de proprietate în cazul apariției în acestea a unor situații de criză. 

„Acest pachet de inițiative „anticriză”, „taxele off-shore” seamănă mai mult cu o temă de acasă cu scopul de a pune propria incompetență pe umerii altora și de a pregăti opinia publică de împărțirea proprietății în RMN. De ce? Poate pentru a distruge businessul mare, a pune mîna pe resursele necontrolate în prezent și pentru întărirea puterii sale pe termen lung”, consideră politologul Andrei Safonov.

Confruntarea electorală dintre Evgheni Șevciuk și fostul său angajator – compania „Sheriff” – a început cu mult înaintea startului oficial al campaniei electorale, cu lupta pentru influența asupra CEC.

La începutul anului 2014, șeful republicii nerecunoscute a numit-o în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale pe consilierul său juridic Nadejda Zabloțkaia, iar la începutul lunii februarie 2015, și-a numit șapte reprezentanți la CEC (Comisia Electorală Centrală transnistreană are 21 de membri, dintre care șapte sînt desemnați de Sovietul Suprem, șapte – de președinte, iar șapte sînt delegați de către sovietele locale).

Însă Șevciuk nu a reușit să-și subordoneze comisia electorală: în februarie, la prima ședință a CEC în noua componență, prin vot secret, cu majoritatea voturilor membrilor, în funcția de președinte a fost aleasă Elena Gorodețkaia. Tentativa de a recunoaște în instanță drept ilegală desemnarea membrilor CEC din partea SS, inclusiv a Elenei Gorodețkaia, s-a soldat cu eșec. Atunci puterea a început să pună piedici în activitatea Comisiei Electorale Centrale: cu cinci zile înaintea startului campaniei electorale, Comisia a fost impusă să se mute într-o nouă încăpere, pentru că acolo se va simți „mai confortabil”.

Concomitent, în ajunul starului campaniei electorale, echipa prezidențială a început să promoveze activ ideea că responsabilitatea pentru înrăutățirea situației economice din RMN și reducerea pensiilor și salariilor bugetarilor cu 30% o poartă concernul „Sheriff”.

La sfîrșitul lunii august, Guvernul, prin intermediul instituțiilor subordonate, a difuzat buletinul informativ „Informație operativă privind situația social-economică în republică în primul semestru al anului 2015”. „Dacă asemenea întreprinderi a SRL „Sheriff”, SA „Tirotex”, SA „Kvint”, SA „Agroprombank” (toate acestea fac parte din concernul „Sheriff” – n.r.) ar fi achitat impozitele la nivelul anului 2014, atunci în prezent, reducerea pensiilor și salariilor ar putea fi nu de 30%, ci de 10-15%”, afirmă autorii broșurii. 

Drept răspuns, „Sheriff” i-a acuzat pe autorii buletinului de neprofesionalism și îndeplinire a unei comenzi propagandistice și a explicat reducerea contribuțiilor fiscale prin căderea puterii de cumpărare a populației, prin deciziile „absurde” ale Guvernului în domeniul vamal și introducerea la sfîrșitul anului 2014 de către Kiev a interdicției la importul în Ucraina a mărfurilor accizate în Transnistria.

Anturajul prezidențial, între timp, a purces la îndeplinirea următoarei etape din strategia sa electorală – neutralizarea și discreditarea actualei componențe a Sovietului Suprem.

Ultimele patru ședințe ale Parlamentului transnistrean au fost compromise din cauza lipsei deputaților care îl susțin pe Evgheni Șevciuk. SS a fost acuzat de incapacitate. Organul legislativ a fost declarat responsabil de reducerea pensiilor și salariilor: în recentul său apel către cetățeni, Evgheni Șevciuk a declarat că, dacă inițiativele lui ar fi fost adoptate încă în 2012, atunci problema reducerii cu 30% a salariilor și pensiilor „nici nu ar fi apărut”. Iar impozitul suplimentar sub forma taxei off-shore, împotriva căruia s-au pronunțat deputații, președintele l-a introdus ocolind Parlamentul – la nivel „sublegal”. Evgheni Șevciuk a dispus ca veniturile suplimentare obținute din perceperea acestuia să fie direcționate din 1 octombrie pentru achitarea salariilor și pensiilor în mărime de 80%, dar nu 70% cum a fost pînă acum.

Concomitent cu discreditarea actualului soviet suprem, unde „Sheriff” deține controlul asupra celei mai mari fracțiuni, președintele și echipa lui promovează activ idea că businessul mare este un rău, iar actuala organizare a activității Sovietului Suprem „nu-i poate satisface nici pe cetățeni, nici necesitățile statului”.

„Noi avem nevoie de un parlament capabil să lucreze în interesele poporului, statului, dar nu al oligarhilor”, a declarat Evgheni Șevciuk în mesajul său către cetățeni.

Iar vicepremierul Alexandr Kisnicean, delegat de președinte să candideze la funcția de deputat, a declarat că una dintre sarcinile principale la etapa actuală este „crearea unui parlament profesionist, în care să fie reprezentați patrioții Republicii Moldovenești Nistrene, să fie adoptate decizii favorabile intereselor statului și ale cetățenilor, dar nu intereselor unui grup economic sau ale unui grup de agenți economici”.

Potrivit lui, „echipa profesionistă” a lui Evgheni Șevciuk știe cum să facă acest lucru. „În ultimii cîțiva ani, activitatea mea a fost legată nemijlocit de Sovietul Suprem. De aceea, eu înțeleg foarte bine cum trebuie să fie un soviet suprem, cum trebuie să fie organizată activitatea lui”, a declarat Kisnicean.

”Mîna Moscovei”

În paralel cu realizarea ideilor sale electorale, principalii participanți la cursa electorală din Transnistria încearcă să obțină sprijinul Federației Ruse sau, cel puținsă le demonstreze alegătorilor că au o asemenea susținere.

La începutul acestei săptămîni, la Moscova a fost președintele Sovietului Suprem al nerecunoscutei republici și, prin cumul, președintele partidului „Obnovlenie” Mihail Burla, unde a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Constantin Kosacev.

Iar în ziua următoare, în capitala rusă a venit într-o vizită de lucru ministrul interimar de externe al Transnistriei, Vitalie Ignatiev, care s-a întîlnit cu președintele comisiei Dumei de Stat pentru relații de proprietate, președintele grupului Dumei de Stat pentru cooperare cu Sovietul Suprem al Transnistriei, Serghei Gavrilov.

„Întrevederea de astăzi cu Vitali Ignatiev a fortificat planurile noastre. Noi îl susținem pe actualul președinte al Transnistriei și propunerile lui privind regiunea eurasiatică”, a scris Gavrilov pe pagina sa de Facebook.

La Moscova, Ignatiev a mai discutat cu consilierul președintelui FR pentru dezvoltare a integrării în cadrul Uniunii Vamale și a spațiului economic unic al FR, Belarus și Kazahstan, Serghei Glaziev. La întrevedere au participat ambasadorul cu misiuni speciale a MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev, și asistentul vicepreședintelui Guvernului, reprezentantului special al președintelui FR pentru Transnistria, Dmitri Loskutov.

Redactorul-șef al site-ului agenției „Dnestr”, interzis în Transnistria, Roman Konopliov, într-un interviu pentru portalul britanic OpenDemocracy, a declarat că pentru Moscova, în ajunul zilei unice de alegeri, s-a creat „o situație proastă”

„Susținerea lui Șecviuk înseamnă acceptarea regulilor lui de joc, dictatura lui, plecarea capului înaintea lui, ca înaintea unui politician care a reușit să-și impună jocul său conducerii de la Moscova, care în 2011 nu l-a dorit activ. Însă pe parcursul unui an de la alegeri, poziția celor de la „Obnovlenie” a slăbit și mai mult, Șevciuk dispune de o resursă extrem de puternică, așa că e puțin probabil că funcționarii moscoviți vor dori să parieze pe un „cal mort” – or, ulterior vor trebui să raporteze de ce calul a pierit definitiv”, consideră Konopliov.

Politologul Andrei Safonov a declarat într-un interviu pentru NOI.md că, în opinia lui, rezultatul oricărei lupte este decis acolo unde aceasta are loc. Iar victoria lui Evgheni Șevciuk în alegerile prezidențiale din 2011, pe care Moscova nu l-a susținut, este un exemplu elocvent în acest sens. „Cred că Moscova nu-l susține nici acum, deoarece nu există temei să numim actuala conducere a RMN drept una prorusă. E suficient să ne amintim cedarea unilaterală a pozițiilor Transnistriei de către actuala conducere către Occident și Chișinău, cu ajutorul politicii „pașilor mici”. Dar Rusia are în prezent multe alte probleme externe – de la Siria pînă la Ucraina. Iar pentru ca Moscova să atragă atenția asupra problemei transnistrene, cetățenii ruși trebuie informați detaliat și cu fapte. Face cineva acest lucru – eu nu știu”. 

comments powered by Disqus