vineri, 30 octombrie 2015, 14:20 view Vizualizări: 1006 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Atenție, piramidă financiară!

Осторожно, финансовая пирамида!
Foto: ff.md

Anghelina Taran
 
Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe marginea activității în Moldova a unui fond internațional de ajutor reciproc „Mercury”, sesizînd în aceasta semne de piramidă financiară. Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că măsurile au fost întreprinse înaintea apariției victimelor, atrăgîndu-se atenția asupra activității dubioase ale fondului, similare unei excrocherii.

„Casa de ajutor reciproc”

Creatorii piramidei clasice „Mercury” o numesc „un exemplu calitativ de creare a unui fond de ajutor reciproc cu dobînzi la depozite fără invitații obligatorii”. Acest fond a fost creat în Ucraina în 2013, însă a ieșit foarte repede pe piața internațională. Eu am depistat variantele site-ului așa-zisului fond în domeniile .org, .net și .com.

În afara faptului că ei funcționează pentru locuitorii din Rusia, Moldova, Ucraina, Kazahstan, Polonia și zona euro, mai există și trei variante de participare internațională (în dolari, euro și valută electronică). De asemenea, se pregătesc oferte pentru China, India, Africa și Elveția.

Autorii proiectului (apropo, numele lor nu este afișat nicăieri, or, chiar și Mavrodi nu se ascundea) „le toarnă gogoși cetățenilor creduli” despre faptul că au analizat cele mai cunoscute proiecte social-financiare și au depistat erorile principiale ce conduc la eșecuri. Iar ei, chipurile, au ținut cont de acestea și au creat un „sistem absolut stabil”.

Esența proiectului constă în faptul că oamenii donează bani, din care li se promite să li se achite pînă la 300% timp de un an. Donarea se explică prin faptul că astfel nu sînt achitate impozitele. Însă, totodată, nu este semnat niciun document! Adică, dați banii cine știe cui! Bazîndu-vă pe încredere (apropo, există noțiunea de „hoț de încredere”).

De asemenea, ei povestesc despre partea cea mai importantă a fondului – „fondul de dezvoltare, din care fac parte profesioniști de nivel înalt în domeniul gestiunii activelor”. Sarcina acestuia constă în „monitorizarea pieței mondiale de investiții și selectarea celor mai profitabile și mai sigure oferte pentru plasarea capitalului, în scopul menținerii și sporii lui, în favoarea întregii comunități „Mercury”. Ce impunător sună! Imediat te gîndești că niște analiști financiari serioși studiază piața de capital, monitorizează indicii Dow Jones și NASDAQ, pentru a spori activele deponenților.

E posibilă oare o asemenea profitabilitate?

Membrul corespondent al AȘM, ex-ministrul economiei, fondatorul grupului de companii „Sigur-Asigur” și membrul Comitetului de experți de pe lîngă Comisia Națională a Pieței Financiare, Sergiu Certan a răspuns univoc: „Nu”. El l-a citat pe un cunoscut finanțist american: „Cînd cineva vă promite un profit de 30%, singurul lucru ce puteți face e să-l apucați de-o aripă și să-l duceți la poliție”. Fiți atenți, nu 300%, ci doar 30%.
„Promisiunile de 240-300% anual din banii investiți sînt o escrocherie primitivă. Cu aceste persoane trebuie să lupte poliția noastră, procuratura și Centrul Național Anticorupție, deoarece noi plătim pentru asta impozite”, a spus expertul.

Interesant, ce oferte rentabile există astăzi pe piața mondială capabile să aducă 240-300% pe an?

- În Moldova nici un instrument nu poate oferi o asemenea rentabilitate, explică Sergiu Certan. Cel mai „tare” depozit bancar în lei pe 12 ani oferă 18%, iar fixe – doar în primele șase luni. Așa cum piramida este gestionată din Ucraina, atunci putem presupune că acolo se obțin asemenea profituri pentru deponenți. Însă Ucraina se află într-o situație și mai proastă decît țara noastră. La noi, deocamdată, nu-i război. Economia ucraineană cade fulgerător.

În prezent, spre exemplu, se discută dacă asiguratorii de viață pot garanta ferm 2-3%. Acum băncile își țin banii în Băncile Naționale cu o rentabilitate negativă, adică, ele plătesc pentru că-și păstrează banii acolo, dar nu cîștigă. Nicăieri în lume nu există o asemenea rentabilitate și nici nu poate fi. Și prețurile la acțiunile ucrainene cad, chiar și acțiunile băncilor – hîrtiile de valoare cu o lichiditate relativă - și ele s-au ieftinit de cîteva ori pe timpul crizei. Și acțiunile companiilor mondiale nu sînt profitabile. Dar, totodată, cine le permite oamenilor simpli să investească pur și simplu în acțiunile companiilor internaționale? Chiar și cetățenii acelor țări nu au acest drept, nu tocmai ai noștri. De aceea, „selectarea ofertelor sigure și profitabile pentru plasarea capitalului” sînt niște povești ale unor escroci. Ei în general nicăieri nu plasează banii”.

În regulile fondului se spune că trebuie facută o donație, „banii investiți în proiect nu mai sînt ai voștri în momentul transmiterii, ei devin banii comuni ai tuturor participanților și se păstrează pe conturile bancare ale deținătorilor”. Adică, după aceasta, deponentul nu are dreptul să înainteze nicio pretenție. Pentru invitarea altor participanți, fondul promite o recompensă. Pe cine va aduce participantul acestei piramide? Pe alți proști ca și el – rude și prieteni, care, imediat ce vor pierde banii acolo, îi vor smulge părul din cap”, consideră expertul.

„Eu însumi aș fi fericit să mă înșel”

Între timp, Regulamentul programului „Mercury – fond de ajutor reciproc” conține un punct final – despre riscurile participanților, pe care, cel mai probabil, puțini îl citesc. Acolo este scris că fiecare participant al programului, efectuînd donația, înțelege și este de acord cu faptul că „achitările se efectuează exclusiv din mijloacele bănești ale altor participanți. În lipsa mijloacelor financiare, achitările vor fi sistate pe un termen nedeterminat”. Adică, după aruncarea prafului în ochi prin frazele despre piața mondială a investițiilor, se spune direct că aceasta e o piramidă.

Una dintre condițiile primirii banilor participanților este scrierea unor aprecieri. Și oamenii scriu cu mulțumire cît de fericiți sînt de achitările regulate în ziua de marți. Printre acest flux de „fericire”, pe forumuri apare și cîte un apel al unui om cu mintea trează (de exemplu, al unui oarecare Andrei): „Oameni! Gîndiți-vă! Oare într-adevăr nu înțelegeți că sînteți într-o piramidă financiară? Viața vă va da o lecție în cel mai nepotrivit moment”.

Sau Iuri Mihailuk scrie: „Fondul de ajutor reciproc „Mercury” este o nouă capcană pentru cei care doresc bani ușori. Cașcavalul gratuit există doar în capcana pentru șoareci”. Acestuia îi răspunde participanta Alla Martînova: „Iurie, restricțiile sînt doar în capul dumneavoastră”. De asemenea, mulți scriu pe forumuri că au luat credit de la bancă pentru a investi în fond. Adică, precum spunea clasicul „Eu însumi aș fi fericit să mă înșel”.

„Dar cineva totuși a avut noroc …”

- Istoria ne învață că istoria nu ne învață nimic, concluzionează ex-ministrul economiei, doctorul în științe economice Alexandru Muravschi. Cînd eram mic, cu vreo 50 de ani în urmă, era un joc – trebuia să trimiți cîte o carte poștală pe cinci adrese și să aștepți că peste o perioadă vei primi mii de cărți poștale. Peste cîțiva ani, a apărut jocul „trimite o rublă”. Așa am ajuns la piramide, deoarece oamenii aveau mai mulți bani. Toți știu despre „MMM” din Rusia, în 1994-1995 noi am avut o analogie – firma „Procent”, care la fel promitea cîte 300-400%. Cînd ea a falimentat, poporul a ieșit la miting, au luat cu asalt parlamentul, oamenii strigau : „Ne-au jefuit, întoarceți-ne banii etc.”.  

Pe atunci eram deputat, cînd mi-a sunat o victimă a firmei „Procent”, o profesoară de matematică, rugîndu-mă să o ajut. Eu am întrebat-o cum de ea, o persoană cu studii, a crezut în rentabilitatea de 400% anual, cînd în bănci era de 20-25%? Ea a răspuns: „Eu aveam dubii, dar totuși cineva a avut noroc”. Atunci eu i-am mai adresat o întrebare: „V-ați fript deja, iar cînd peste o perioadă va mai apărea o asemenea ofertă, veți duce iarăși banii?” și ea, reflectînd puțin, a spus că, probabil, va mai risca o dată, pentru că totuși cineva are noroc. Escrocii profită de această latură umană. Despre care 300% vorbiți!

Piramida funcționează elementar – primii 10% dintre deponenți își primesc banii, iar restul „se ard”. Dacă dvs. personal organizați piramida, atunci veți cîștiga ceva, iar mai departe, cum va fi norocul – sau veți reuși să spălați putina la timp, sau veți ajunge după gratii. Tragedia constă în faptul că noi trăim într-o societate în care, pe de o parte nimeni nu crede nimănui, iar pe de alta – poți crede în orice. Poate cineva dintre funcționarii de rang înalt „acoperă” această piramidă. Profitul înalt trebuie să ne pună în gardă. Chiar dacă veți auzi și 50%, puteți fugi de acolo, nemaivorbind de 300%. Nu trebuie să fii mare matematician ca să înțelegi că ești înșelat. Iar cînd nu mai este încheiat niciun contract și, mai ales, cînd oamenii își dau banii nu se știe cui, aceasta vorbește despre faptul că poporul țării noastre nu trăiește rău. Oamenii au surplus de bani, susține Alexandru Muravschi.

„Îngropați-vă banii în Țara Minunilor, în Țara proștilor”

Pe site-ul 999.md am găsit un anunț în care se propune înregistrarea, adică, astfel, omul își cîștigă cele 6% pentru atragerea noilor „proști”, pardon, clienți. Judecînd după loginul din Skype, Alexandru Ghinjul le promite conaționalilor la „Mercury” un profit de 0,8% sau 20% pe lună, sau 240% pe an. „Lucrăm în lei și cu carduri bancare”, e scris în anunț și este oferit linkul spre pagina variantei moldovenești a site-ului cu calculator.

Acolo se promit următoarele: „Efectuînd o depunere de 50.000 de lei, puteți obține un profit pasiv lunar de 11.700 de lei, iar timp de un an veți obține 135.000 de lei. Dacă veți fi activ, suma reală va fi cu mult mai mare!”.

Am sunat și m-am interesat ca un potențial client. Mi s-a răspuns că toate contactele au loc online, nu se lasă nicio probă. Trebuie să transfer banii pe un cont ce îmi va fi transmis după înregistrare și să aștept (în speranța că piramida nu se va prăbuși imediat). Însă orice piramidă se sfîrșește, acest lucru este inevitabil. Deși pe site este indicată suma minimă de 1000 de lei, în prezent este vorba deja de 100 de euro.

Întreb: „Cît de sigure sînt achitările?” Bărbatul îmi răspunde: „La noi deocamdată, totul e stabil, eu iată mă duc să-mi scot 4000 de lei. Am depus inițial $500, apoi am suplinit contul cu 5000 și 3000 de lei. Am auzit că în Ucraina au apărut probleme cu banca prin care sînt efectuate plățile, însă ei le soluționează. În Moldova nu există asemenea probleme”.

În Ucraina banca a blocat fondul „Mercury”

Pe 3 iulie 2015, banca ucraineană „Privatbank” a comunicat pe site-ul său că a blocat posibilitatea utilizării instrumentelor sale financiare pentru fondul „Mercury”, a cărui activitate are toate caracteristicile unei piramide financiare și cade sub incidența Legii cu privire la contracararea înșelăciunilor.

„Banca va urmări în continuare operațiunile financiare dubioase ale fondului „Mercury” pentru a nu admite implicarea locuitorilor Ucrainei în crearea unei noi structuri de înșelătorie. Blocarea operațiilor funcționarilor piramidei financiare este efectuată conform cerințelor legislației privind prevenirea spălării mijloacelor obținute ilegal, precum și cu cerințele monitorizării financiare obligatorii a operațiunilor în proporții deosebit de mari, efectuate de persoane fizice. Spre exemplu, rulajul zilnic pe cardurile și conturile funcționarilor de la „Mercury” depășește 1 milion de grivne. Totodată, activitatea fondului „Mercury” se efectuează cu încălcarea Legii cu privire la activitatea instituțiilor financiare”, se arată în comunicatul de presă.

Anterior, „Privatbank” a blocat operațiunile financiare dubioase ale sistemului „MMM”, practic, din primele zile de activitate a acestuia în Ucraina. Banca consideră că, datorită acestui pas, au fost păstrate milioanele de grivne ale participanților piramidei financiare „MMM”.

În legătură cu aceasta, apare întrebarea: „Unde se uită banca noastră prin care trec aceste operațiuni dubioase? Și cum banca reacționează la această situație?” Am expediat o interpelare în acest sens la Serviciul de presă al MAIB pe 26 octombrie, prezentînd linkurile la site-urile cu anunțuri și site-ul băncii ucrainene. Deocamdată, banca se abține de la comentarii. Iar neoficial mi s-a spus că ei au reușit să stabilească că operațiunile fondului „Mercury” sînt efectuate prin alte bănci comerciale. În acest sens, aș dori să obțin un comentariu al organului de supraveghere – Banca Națională.

Răspunsul BNM

Banca Națională a Moldovei s-a autosesizat în ce privește existența unei platforme (Proiectul Mercury) care desfăşoară pe teritoriul RM o activitate de atragere a mijloacelor băneşti de la personae fizice și a informat Centrul Național Anticorupție în acest sens. Totodată, Banca Națională a atenționat băncile licentiate referitor la necesitatea unor măsuri de precauţi e sporită conforme cu legislația în vigoare, în cazul operaţiunilor ce pot avea legătură cu activitatea dubioasă respective.
 
Înprezent, există suspiciunea privind legalitatea activităţii acestui fond prin prisma atragerii depozitelor de la personae fizice cu promisiunea de a întoarce mijloacele băneşti cu dobânzi foarte mari înapoi. Menţionăm, că astfel de platforme cu identificare drept fonduri de investiţii sau fonduri de bunăstare au existat anterior în Republica Moldova (în 2012 fondul MMM), care s-au dovedit a fi escrocherii.
 
Potrivit legislației în vigoare, activitatea financiară de atragere a depozitelor poate fi desfăşurată doar de către persoanele juridice care deţin licenţă emisă de Banca Naţională. Structura Mercury nu deține o asemenea licență și încalcă legislația, periclitând siguranța contribuțiilor bănești ale voluntarilor.
 
Astfel, Banca Naţională a Moldovei face apel către cetățenii RM să manifeste maximă prudență la plasarea mijloacelor băneşti în astfel de fonduri, a căror activitate nu este supravegheată de către BNM şi comport riscuri majore de pierdere a acestora.
 
Deocamdată, nu e clar cine va continua ancheta

Procurorul de la Procuratura Ungheni Victoria Popov a comunicat pentru NOI.md că dosarul a fost transmis spre examinare de la Procuratura Generală, deoarece a apărut site-ul Mercury-Ungheni. Însă, precum s-a stabilit în cadrul anchetei, persoana care a creat acest site nu are reședință la Ungheni. Ea a fost audiată de organele raionului Ungheni, după care a dezactivat site-ul. Și nici persoanele care au organizat seminare privind ofertele financiare ale fondului „Mercury” la Ungheni și Dondușeni nu sînt originare din Ungheni.

„De aceea, noi vom expedia un demers Procuraturii Generale să stabilească competențele organelor respective, cine va ancheta cazul piramidei financiare”, a spus procurorul.

În Moldova, deocamdată, nu există pedeapsă pentru organizarea piramidelor financiare. Această activitate trebuie calificată conform altor articole din Codul penal. Iar în Rusia a apărut inițiativa Ministerului Finanțelor – de a introduce răspundere penală și administrativă anume pentru organizarea piramidelor financiare.

În septembrie curent, Guvernul Federației Ruse a aprobat proiectul de lege corespunzător. În special, se propune pedepsirea infracțiunilor legate de atragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari, sub formă de amendă de pînă la 1 milion de ruble sau activități neremunerate obligatorii pe un termen de pînă la patru ani sau închisoare pe același termen. Dacă suma mijloacelor atrase este calificată ca fiind în proporții deosebit de mari, atunci se prevede o pedeapsă sub formă de amendă de pînă la 1,5 milioane de ruble sau muncă neremunerată pînă la cinci ani, sau închisoare de pînă la 6 ani.

Probabil, și noi în Moldova am avea nevoie de un asemenea articol.

Ce ne învață istoria

Pînă cînd organele noastre de drept și bancherii vor întreprinde ceva, încă mulți cetățeni creduli sau lacomi vor cădea în plasa escrocilor. De aceea, vom aminti ce ne învață totuși istoria.

Marele escroc Bernard Madoff (SUA) le promitea clienților săi doar 10-12% anual. Piramida lui a rezistat 20 de ani, datorită acestui procent moderat de profit și a poveștilor despre jocurile de succes la bursă. De asemenea, se spune că el a avut niște protectori la nivel înalt. Dar, precum s-a stabilit, achitările se făceau din contul noilor clienți. Volumul total al piramidei lui Madoff, conform diferitor estimări, era de la $20 pînă la 65 de miliarde. Fondatorul ei a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

Însă Moldova își are eroii săi. De exemplu, tatăl și fiul Caras, care, împreună cu președintele Uniunii Scriitorilor din RM, Mihai Cimpoi, în ianuarie 1995, au creat piramida cu denumirea „Intercapital”. Publicitatea agresivă invita să procurăm obligațiile ei, înregistrate de Comisia pentru Valori Mobiliare de pe lîngă Guvernul RM, cu 60% anual, asta în timp ce capitalul statutar era de doar 100 de lei. În același an, piramida a falimentat, iar dosarul penal a fost intentat în baza a sute de plîngeri, în 1997. „Intercapital” avea 2 mii de deponenți.

În cadrul dosarului penal, care a durat mai mulți ani, instanțele au emis concluzii pe marginea a 1433 de ordine de încasare în valoare de peste 26 de milioane de lei, iar 17 persoane au obținut decizii judecătorești în valoare de circa 370 de mii de lei. În consecință, Caras senior a murit încă în anul 1996, iar Caras junior, inițial a fugit în sutană de preot în România, apoi, precum se spune, a practicat activitate medicală (a lucrat la aparatul de ultrasonografie). Acum el stă în pușcărie, iar „clasicul literaturii române” se află în libertate.

În 2006, la o licitație a fost vîndută o anumită proprietate ce aparținea fondatorilor „Intercapital”, în rezultatul căreia au fost obținuți circa 5,4 milioane de lei. Acești bani trebuiau împărțiți în baza ordinelor de plată – cîte 20% din suma ce trebuia rambursată. Însă unii deponenți au refuzați acești bani, cerîndu-și depunerile în volum deplin.

În 2012, în Moldova a apărut piramida internațională „MMM-2011”. Conform unor date, în aceasta au fost implicați pînă la 50 de mii de cetățeni. Activitatea acesteia a intrat în vizorul Băncii Naționale, Procuraturii Generale și CNA. Atunci s-a stabilit că afacerea piramidei nu este licențiată în Moldova și contravine legislației bancare. Totodată, este imposibilă stabilirea sursei de proveniență a banilor și utilizarea lor ulterioară. Conturile participanților la „MMM-2011” au fost blocate.

Cetățeni, cînd veți fi înșelați și vă veți pierde banii, nu veniți în fața parlamentului și guvernului să spuneți că v-au amăgit. Voi singuri v-ați dorit acest lucru.

comments powered by Disqus