miercuri, 18 noiembrie 2015, 17:45 view Vizualizări: 847 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

„Ghimpisme” în locul politicii de stat

«Гимпизмы» вместо государственной политики
Foto: moldnews.md
Xenia Florea

Pe timpul lui George Bush junior, în limba engleză a apărut un nou termen – „bushisme”. Astfel erau numite cuvintele fără sens, gafele verbale sau neologismele prin care președintele SUA, în vîrstă de 43 de ani, își amuza concetățenii și întreaga lume pe parcursul celor două mandate prezidențiale. Uneori acestea aveau și consecințe.

Astfel, în timpul turneului său prin Asia din 2002, George Bush a declarat în fața jurnaliștilor japonezi că a discutat cu premierul Koizumi problema deprecierii, pe care a confundat-o cu deflația. Piața valutară a reacționat momentan: dolarul a crescut față de yena japoneză. Situația s-a stabilizat doar în urma declarației Casei Albe despre faptul că președintele a avut în vedere totuși deflația. 

„Aforismele” lui George Bush junior erau fixate cu regularitate pe site-ul special bushisms.com, au fost imortalizate într-un film documentar și au fost editate de cîteva ori în formă de cărți.

Și în Moldova este un politician ale cărui afirmații sînt preluate, ca pîinea caldă, sub formă de citat. În declarațiile lui este prezentă viclenia și înțelepciunea populară, iar acest fapt atrage cititorii și, respectiv, simpatizanții Partidului Liberal.

Însă în cuvintele lui Ghimpu nu se întrevede o înțelegere a problemelor de stat, caracteristică unui politican adevărat. În „ghimpisme” nu pot fi găsite fraze despre dezvoltarea economiei, sistemului social, despre lupta împotriva schimbărilor climatice, în schimb sînt prezente propoziții ce înrăutățesc situația din țară. Majoritatea afirmațiilor acestui politician scandalos din Moldova sînt niște glume banale, un joc pentru public.

Ghimpu este aproape un poliglot („Cum spun polonezii, „Bonjour, maman” sau ceva mai recent „Pronto! Buona sera! Che fai?”), discută cu spiritele strămoșilor „Am fost în munți și m-am întîlnit acolo cu Decebal…”) și are vise profetice („Noaptea aceasta am visat că totul va fi bine”). Colecția lui de expresii nu cedează deloc în fața colecției aforismelor lui Bush junior și devine o parte din folclor. Anume ca folclor și este percepută. Dar nu ca discursurile unui politician serios, care adoptă decizii responsabile în țara sa.
 
„Eu nu voi sta cu comuniștii nici la masă, nici sub masă …”

Luni, pe site-ul Partidului Liberal era afișat un cronometru ce număra timpul rămas pînă la o nouă conferință de presă a lui Mihai Ghimpu. De data aceasta, pe tema „Situația social-politică din țară”. Și liderul PL nici de data aceasta nu a dezamăgit auditoriul, adăugînd la colecția sa alte cîteva perle.

„Noi vă înțelegem durerea, dar durerea poporului e mai mare decît a voastră. Altă decizie nu există!”, s-a adresat el către liberal-democrați, declarînd că aceștia sînt pur și simplu obligați să lase la o parte supărările, să vină la negocieri și să formeze o nouă alianță proeuropeană.

„Dar dacă nu vor veni?”, au întrebat jurnaliștii. „Dacă, dacă, dacă … Dacă nu s-ar fi întîlnit mama cu tata, eu nu aș exista astăzi. Dar ei s-au întîlnit. Așa că timpul lecuiește… Noi, liberalii, considerăm că acum are loc un război al nervilor. Și acest război trebuie încetat”.

Precum a spus Ghimpu, cel mai tîrziu, săptămîna viitoare, trebuie înaintată candidatura pentru funcția de premier și de purces la formarea guvernului. Altfel, va fi rău.

„Cel mai grav ce se poate întîmpla este că nu sînt excluse alegerile anticipate. Da, Constituția prevede că în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Parlamentul nu poate fi dizolvat. Însă niciun stat nu poate activa fără guvern. Atunci ce scop urmăresc ei? Alegerile anticipate, care vor deveni o înfrîngere personală pentru PLDM – partidul nu va accede în parlament – și o înfrîngere națională – pierderea cursului european?”.

Varianta de alternativă – alianța cu PDM și PCRM liberalii nici nu o examinează, deși acum o săptămînă, liderul PL era gata pentru o alianță cu comuniștii și spunea că mai bine să-i oferim PCRM cîteva funcții decît să admitem alegeri anticipate și să le cedăm țara forțelor de stînga.

Săptămîna aceasta, poziția lui Mihai Ghimpu este cardinală și categorică: „Partidul Liberal nu va face niciodată alianță cu PCRM: nici în cazul unui guvern minoritar, nici sub masă, nici la colț, nici în miez de noapte. Nici-o-da-tă! Este exclus. Guvernarea directă, indirectă cu comuniștii, cu, sub, alături, pe mare, în ocean … Nu! Acest lucru nu va fi! Noi vom participa la guvernarea țării doar cu Partidul Democrat, PLDM și grupul Leancă. Iar cînd va veni timpul să alegem președintele, atunci vom vedea …”.

Trei în barcă. Fără alternative …

Dacă George Bush junior uneori spunea lucruri ce nu aveau sens (de exemplu, „Casa Albă e albă”), atunci maniera lui Mihai Ghimpu este de a părea un naiv de la țară este o imagine bine gîndită, care în realitatea moldovenească prinde bine și aduce dividende politice.

Grație acestei imagini, a ambiției și vicleniei sale, pe timpul guvernării alianțelor pentru integrare europeană, Mihai Ghimpu a reușit să obțină de la aliați pentru el și partidul său cu mult mai multe privilegii decît Vladimir Filat, ale cărui încercări directe de a trage plapuma asupra sa, de regulă, se încheiau cu ultimatumuri, crize politice sau destrămarea alianței.

În vara aceasta, la elaborarea acordului privind crearea și funcționarea Alianței pentru Integrare Europeană 3, PDM și PLDM au ținut cont de maniera lui Mihai Ghimpu de a face confesiuni politice „naive” inoportune, din a căror cauză i-a pus nu o dată pe aliați în situații jenante. De aceea, în acordul privind crearea AIE 3 a fost introdus un punct ce obligă partidele de guvernămînt să-și coordoneze declarațiile publice pe subiecte importante. Acestora li s-a interzis să întreprindă acțiuni ce ar putea prejudicia imaginea Alianței.

Imaginea de „țăran naiv” a fost utilizată de liderul PL și în cadrul actualei conferințe de presă. În cadrul acesteia, Mihai Ghimpu a întors situația astfel, încît, dacă liberal-democrații nu se vor așeza la masa de negocieri și nu vor intra în alianța proeuropeană, atunci ei: vor aduce țara la alegeri anticipate (deși Constituția permite evitarea acestora în actuala situație); 2) vor ceda Moldova partidelor de stînga; 3) vor pune cruce pe viitorul european al RM; 4) vor înrăutăți situația social-economică, care acum este „cea mai complicată din 1992”.

Faptul că PLDM acum este destrămată activ și umilită, încercîndu-se să o transforme în partid-satelit, pentru Mihai Ghimpu e un „fleac, se mai întîmplă”. Deoarece „durerea poporului este mult mai mare decît durerea voastră”. Deși liberalii, potrivit lui, cheamă PDM să-și „schimbe tactica față de liberal-democrați”.

Totodată, pentru Mihai Ghimpu acest altruism politic nu este caracteristic. Chiar și în numele viitorului european luminos și pentru „durerea poporului”. Altfel, după alegerile parlamentare din 2014, el nu ar fi refuzat coaliția cu PDM și PLDM doar pentru faptul că aliații nu au ținut cont niciodată în măsură deplină de interesele materiale și cele de cadre ale liberalilor.

Actualul „stil înălțător” al apelurilor lui Mihai Ghimpu este legat doar de faptul că astăzi PL de află la putere. Iar din cauza caracterului refractar manifestat de PLDM, liberalii sau ar putea pierde din nou această putere, sau vor fi nevoiți să împartă povara înrăutățirii situației social-economice din țară (în lipsa finanțării externe) și a tarifelor majorate la resursele energetice doar cu democrații, în timp ce PLDM va încerca să-și spele imaginea, aflîndu-se în opoziție. De aceea, actualul status quo ar putea fi menținut pînă la alegerile prezidențiale, iar guvernul demis, condus de liberalul Gheorghe Brega, ar putea activa încă jumătate de an. Pentru PL niciuna dintre aceste variante nu este convenabilă. Dacă e să ne scufundăm, atunci doar împreună.

***
Cele mai tari aforisme ale lui Mihai Ghimpu:

Despre politicieni …

-„Filat pur și simplu vrea să demonstreze că acum el e ca Papa de la Roma, înțelegeți? Sau – maica Teresa … Iar noi trei – nu!” (30 septembrie 2010).

- „Credeți-mă, eu am nevoie de putere nu pentru mine. Eu am nevoie acum de un cîmp de grîu sau porumb, pentru a-l secera, iar apoi să stau și să respir acest miros” (10 noiembrie 2010).

- „Dorin va cîștiga alegerile, țineți minte ce vă spun eu! Iar dacă nu va cîștiga, atunci nici nu va pierde. Poate așa se va însura mai repede” (1 decembrie 2010).

- (Despre Dodon): „El vrea să instaleze o «Katiușă»în fața Parlamentului pentru ca noi să votăm pentru Greceanîi?” (15 noiembrie 2011).

- „În coaliție a fost obținut un consens, candidatul Nicolae Timofti. Este un candidat pe care, se pare, ni l-a dat Dumnezeu … ” (12 martie 2012).

- (Despre el însuși): „Ia mai încetați cu acest Mihail Fiodorovici! Mihail Fiodorovici a murit împreună cu Uniunea Sovietică” (12 iulie 2012).

-„Filat lîngă mine e un morcov. Eu lupt de 20 de ani, iar el a venit pe cal, mi-a furat lupta și a lui Dorin Chirtoacă, și-a atribuit denumirea de liberal și crede că aceasta este luptă – să vii și să torni murdărie” (28 ianuarie 2013).

- (Despre grupul Hadârcă): „Eu îi știu pe toți pe de rost. Eu am atîtea fotografii cu ei, și ziua, și noaptea” (aprilie 2013).

- (Despre Chirtoacă în funcția de premier): „El a învățat excelent și știe ce înseamnă putere executivă. El a condus bine orașul. El a ridicat capitala, așa va ridica și țara” (septembrie 2014).

- (despre Maia Sandu, candidatul PLDM la postul de premier): „Eu păpuși am văzut în viața mea, eu am nevoie de deștepte. Nu trebuie să-mi vină ea ca o regină, că Moldova nu e o monarhie” (25 iulie 2015).

Despre alianțe și coaliții …

- „Încă nu am simțit că a fost creată coaliția PCRM-PDM. Cînd voi simți – voi spune!” (8 decembrie 2010).

-„Doar la stîrșitul negocierilor noi am discutat toate problemele. Pînă acum ne-am întîlnit, am băut ceai, am mîncat macaroane” (8 februarie 2011).

- „Dacă nu ții femeia lîngă tine, ce face ea? Pleacă. Alegătorii au dorit AIE, iar alianța fără Lupu nu e posibilă. De aceea PL a făcut totul ca această coaliție să existe” (8 februarie 2011).

- „Alianța, ca și mai înainte, e tare ca betonul. Doar fundamentul este instabil și apar crăpături” (mai 2011).

- „Ne vom uita chiorîș unii la alții, nu vom vorbi cîteva săptămîni. Ca soțul și soția care se iubesc, se ceartă, apoi nimeni nu vrea să facă primul pas. Dar trece timpul și ei se împacă” (mai 2011).

- (Despre conflictul dintre Filat și Plahotniuc, atunci cînd Filat l-a numit pe Plahotniuc „păpușar”, iar Plahotniuc a declarat că Filat e „regele contrabandei”): „Dacă ei vor să-și sape groapa, atunci eu voi lua hîrlețul și îi voi ajuta” (24 iunie 2011).

- „Dacă vom compromite AIE, atunci reiese că pe noi nu ne interesează deloc cetățenii, iar asta înseamnă că noi, cum să spun mai diplomatic, sîntem niște insecte …” august 2011).

- (Despre criza din AIE după incidentul din „Pădurea domnească”): „În cazul în care vor distruge alianța, să-și îmbrace veste antiglonț, eu îi voi chema la vînătoare. Voi împușca cu sare, nu cu gloanțe, eu știu cu ce să împușc” (28 ianuarie 2013).

- „La alegeri va fi cea mai mare nuntă, nunta integrării europene. Noi vom dansa atît de frumos, încît toți ni se vor alătura” (17 septembrie 2014).

- „Simt că nouă nu ne trebuie să revenim la putere. Dar trebuie” (2 iulie 2015).

Despre Rusia și CSI …

-„Eu țin minte foarte bine ce am spus în campania electorală. Eu am spus că CSI este ca o babă aflată pe moarte. Dar aceasta nu înseamnă ieșirea din CSI. Nu înseamnă. Ea încă mai vrea să trăiască” (10 octombrie 2009).

- „Iată cauza sărăciei și vieții noastre proaste, iată de ce nu avem drumuri bune, apeducte și canalizare. Iată de ce nu avem iluminare, școli, grădinițe și locuințe bune. Cauza e una – ocupația din 1940” (28 iunie 2011).

- „Uneori îmi doresc ca Dumnezeu să restabilească Imperiul Roman și să eliberăm Kremlinul de ruși, la fel cum ei ne-au eliberat de români” (28 iunie 2011).

- „Ei (Rusia – n.r.) spun că a fost eliberare. Iar noi spunem că a fost ocupație. Dovada: tancurile rusești pe parcursul a 178 de ani pe pămîntul basarabean” (12 septembrie 2012).

- „Eu dețin informația că FSB-ul rusesc, prin Filat, a pătruns în Partidul Liberal. Este organizat un complot împotriva mea” (12 aprilie 2013).

Gînduri filosofice …

-„Democrația înseamnă viață, libertate, bucurie, veselie, schiuri, munți, mare, Suedia, Franța, Paris, Roma … iată ce înseamnă democrația!” (12 ianuarie 2010).

-„În următorii 20 de ani noi nu dorim să trăim în sărăcie și mizerie” (12 ianuarie 2010).

-„Integrarea europeană este dragostea care vrea” (11 noiembrie 2010).

- „Corupția a apărut pe pămînt cînd a apărut al doilea om. Unul lucra cu capul, iar celălalt – cu banii. Aceasta nu va dispărea pînă cînd pe pămînt vor exista oameni” (17 februarie 2012).

-„Democrația e un lucru bun, însă ea e pentru oameni cu studii, în timp ce la noi de ea se folosesc proștii, trădătorii și hoții” (21 mai 2013).

Sub masca bufonului

Frazele lui Ghimpu conțin un umor primitiv, viclenie, precum și tendința de a plăcea electoratului. Este evident că el a fost instruit undeva, însă în spatele unui morman de cuvinte ce formează fraze goale – ghimpisme, nu stau interesele țării, ele nu conțin idei privind dezvoltarea țării, economiei, soluționarea problemelor sociale, ecologice, demografice etc.

Și nici nu au de unde să apară: liderul liberalilor și mai mulți membri ai acestui partid nu au studii și experiență corespunzătoare, ei au instincte primitive bine dezvoltate, legate de bani și tendința de a fura de la stat, precum și un reflex simplu, pe care se bazează întreaga lor politică: unionismul. Drept consecință a acestui reflex este și tendința liderului Partidului Liberal, în spatele electoratului, să promoveze politica acestui partid după principiul „cu cît mai rău, cu atît mai bine!”

În legătură cu aceasta, anume Partidul Liberal, în procesul negocierilor cu partenerii de coaliție a cerut și continuă să insiste asupra deciziilor antistatale, printre care și hotărîrea Curții Constituționale privind Declarația de independență, care a subminat statalitatea noastră, „reformele” din sistemul educației, nocive pentru copiii noștri, distrugerea imaginii arhitecturale și istorice a Chișinăului, eliminarea din circulație a limbii ruse, care este maternă pentru 35% din populație, tendința de a lipsi Republica Moldova de statutul de stat neutru, transformarea Republicii Moldova într-o gunoiște europeană pentru automobilele vechi, tendința de a unifica armata moldovenească cu cea a statului vecin, desemnarea guvernatorului Băncii Naționale, care a condus grupul ce a furat miliardul, participarea din umbră la protejarea acestui grup de răspundere și pedeapsă etc.

Dincolo de masca de bufon și a politicianului ce emite fraze goale se ascunde un dușman periculos al Republicii Moldova, a cărui sarcină principală este dispariția Republicii Moldova de pe harta Europei.

Iar asta deja nu e glumă.
comments powered by Disqus