Cu ce trebuie să se ocupe și cu ce se ocupă în realitate primarul general al capitalei?
Foto: ipn.md |
Vladislav Bordeianu
Locuitorii capitalei sunt nemulțumiți tot mai mult de starea de lucruri în municipiu. Dintr-un oraș frumos și verde Chișinăul s-a transformat într-un oraș sumbru și murdar, cu fațade dărăpănate, mansarde hidoase și anexe ilegale, cu comerț stradal haotic și cu ambuteiajele interminabile. Plantațiile verzi din capitală sunt distruse pentru construcția blocurilor multietajate. Capitala se construiește haotic, fără a ține cont de zonarea teritoriului. Noile complexe locative nu conțin elemente de complexitate, sunt construite fără locuri suficiente pentru parcări, infrastructură socială și inginerească, cu încălcarea normelor elementare sanitar-igienice și antiincendiare. Asupra acestor încălcări ale principiilor de bază a urbanismului și arhitectură a atras atenția colegilor liderul fracțiunilor comuniștilor din Consiliul Municipal Vasili Chirtoca. Lor li s-a propus un proiect de hotărîre a Consiliului Municipal privind restricțiile de construcție în partea istorică a orașului, precum și despre interdicția totală la construcția în zonele de șantier în locurile plantațiilor verzi, precum și în spațiile între blocurile existente și trotuare. Primarul general Dorin Chirtoacă găsește scuze și justificări pentru situația critică din Chișinău și afirmă că el nu are nimic în comun cu aceasta. NOI.md a analizat de ce este responsabil edilul capitalei.
Scandal: Ambasada Franței la Chișinău este nevoită să-și schimbe sediul
Internetul moldovenesc abundă de fotografiile caselor, construcția cărora, potrivit afirmațiilor specialiștilor, este legală. Una dintre aceste „opere de artă” poate fi văzută lîngă Ambasada Franței la Chișinău, amplasată la intersecția străzilor Vlaicu Pîrcălab și Alexandru Bernardazzi. În jurul și în imediata apropiere a conacului cu un etaj al ambasadei se construiește o clădire cu șapte etaje și mansarde.
Clădirea este înălțată de compania „Leiria Tur”. Directorul ei este Adela Cazac. Ea este și administratorul companiei, ce deține centrul „Sky Tower”. „Construcția este ilegală, fără autorizațiile corespunzătoare, fără coordonarea cu Consiliul Național al monumentelor istorice”, a scris pe rețelele de socializare consilierul municipal, directorul Agenției naționale de inspecție și restaurare a monumentelor Ion Ștefăniță, menționînd că este vorba despre partea istorică a orașului.
El a solicitat Procuraturii Generale să investigheze legalitatea construcției, însă aceasta s-a spălat pe mîini. „Primăria era obligată să elibereze autorizația pentru construcție, în baza deciziei judecătorești. O hotărîre în acest sens au fost adoptate de către judecătoriile Centru, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Ultima decizie este definitivă și a fost adoptată în martie 2014”, se arată în răspunsul Procuraturii Generale la demersul lui Ștefăniță, semnat de către directorul interimar al direcției anchetă generală a Procuraturii Generale, Alexandru Nichita. În răspuns se menționează că „nu există temei pentru investigații”.
Între timp, ilegalitatea construcției a fost recunoscută anul trecut de către Inspecția de Stat în Construcții. „În această zonă, edificiile nu pot fi mai înalte de 10,5 metri și trebuie să aibă parcare pentru fiecare automobil”, se arată în decizie. De asemenea, Inspecția de Stat în Construcții i-a prescris Primăriei să nu elibereze licențe pînă cînd obiectul nu va corespunde normelor legale.
Totuși, acest fapt nu a împiedicat compania să înalțe deja șapte etaje și cîteva mansarde. „Ambasada Franței la Chișinău va fi nevoită să-și schimbe sediul, din cauza că în imediata apropiere se construiește ilegal o casă cu 12 etaje. În afara faptului că compania de construcții nu dispune de autorizația respectivă a consiliului național al monumentelor istorice, ea încalcă normele dreptului internațional privind misiunile diplomatice”, a menționat Ștefăniță.
El a menționat că misiunea diplomatică a avertizat autoritățile în acest sens, însă fără rezultat. În afara instanțelor de judecată, și organele de drept sunt implicate în această construcție ilegală”, consideră consilierul municipal.
Edilul se spală pe mîni
Primarul general al Chișinăului s-a pronunțat pe marginea acestui obiect doar cînd în presă a apărut un val de nemulțumire. În principiu, și ceilalți au atras atenția asupra acestei situații doar după actele teroriste de la Paris, cînd cetățenii moldoveni au început să vină la Ambasadă pentru a comemora victimele atentatelor. Pînă atunci, primarul european „nu observa” numeroasele plîngeri ale reprezentanței diplomatice a acestui stat european. Chirtoacă a declarat că nu știe cine construiește această clădire. El a menționat că discuțiile privind acest obiect au fost purtate acum cîțiva ani și chiar au avut loc și consultații dintre companie și ambasadă.
Între timp, potrivit articolului 29 al Legii cu privire la administrația publică, primarul „constată încălcările legislaţiei în vigoare comise de persoane fizice şi juridice în teritoriul administrat, ia măsuri pentru înlăturarea sau curmarea acestora şi, după caz, sesizează organele de drept, acestea fiind obligate să reacţioneze cu promptitudine, în condiţiile legii, la solicitările primarului”. Însă Dorin Chirtoacă nu a constatat încălcările și nu a întreprins măsurile necesare pentru înlăturarea acestora, iar organele de drept au fost solicitate de către militanții pentru drepturile omului.
Potrivit aceluiași articol din legea cu privire la administrația publică, alineatul k, primarul „eliberează autorizațiile și licențele, prevăzute de lege”. Prin urmare, primarul general nu trebuia să elibereze licența pentru construcția acestui obiect.
De asemenea, edilul „asigură elaborarea planului general de urbanism şi a documentaţiei de urbanism şi amenajare a teritoriului şi le prezintă spre aprobare consiliului local, în condiţiile legii”.
Între timp, la Chișinău se construiesc blocuri cu multe etaje chiar și în parcuri. Plantațiile verzi sunt distruse pentru construcția blocurilor locative. Spre exemplu, recent a fost prezentat proiectul unei mari companii de construcții „Dansicons SRL”, de construcție a unei case vizavi de cinematograful „Gaudeamus”, în locul scuarului. ”Dansicons” înalță o casă și vizavi de dendrariu, la intersecția străzilor Creangă și Coca. Exemple de acest fel pot fi aduse la nesfîrșit.
De ce nu este posibilă înscrierea la audieri către primarul general?
În afara construcțiilor ilegale, distrugerea monumentelor de arhitectură, tăierea plantațiilor verzi, în ultimul timp, s-a acutizat problema privind ambuteiajele pe străzile capitalei. Acestea apar din două motive: parcarea incorectă a automobilelor și reparația unui șir de străzi. De exemplu, străzile Vasile Alecsandri și Constantin Negruzii au intrat în reparații încă în martie și durează deja opt luni. Deși în alte orașe aceste lucrări sunt efectuate mult mai rapid. Recent pe internet a devenit viral un filmuleț despre construcția unui pod în China. Constructorii chinezi din Beijing au demontat un pod vechi și au înălțat altul nou timp de 43 de ore (!).
În afara tergiversării construcțiilor drumurilor, lasă de dorit și calitatea reparațiilor. E proaspătă istoria cu reparația necalitativă a străzii Alba Iulia. Nu a fost plasat corect pietrișul și pe trecerea de pietoni, amenajată timp de peste doi ani
Deși legea prevede clar că primarul general „asigură securitatea traficului rutier şi pietonal prin organizarea circulaţiei transportului, prin întreţinerea drumurilor, podurilor şi instalarea semnelor rutiere în raza teritoriului administrat”.
Șeful fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Ion Ceban i-a mai înaintat lui Chirtoacăîncă o acuzație. „În documentul Comisiei Naționale de Integritate se arată că instituția a depistat un conflict de interese în acțiunile primarului capitalei în lucrările de pe străzile Chișinăului. Este vorba despre o companie, care efectuează lucrări de reparație a străzilor Alecu Russo și Alecsandri. În cazul Alecu Russo, costul lucrărilor a fost majorat neîntemeiat, nu cu 20-30%, dar semnificativ”, a declarat el.
Despre calitatea lucrărilor efectuate de întreprinderile municipale sau de către întreprinderile contractate de primărie vorbesc și evenimentele din mijlocul lunii noiembrie curent. Atunci, pe Internet a circulat o imagine cu o țeavă spartă la intersecția străzilor Podul Înalt și Uzinelor.
Deși, dacă respectăm buchia legii, asemenea incidente nu ar trebui să aibă loc. Legea prevede clar, că anume primarul „întreprinde măsuri operative de asigurare a funcționării normale a serviciilor corespunzătoare ale gospodăriei comunale”.
Primarul general dispune de toate competențele pentru crearea unei echipe de profesioniști pentru asigurarea ordinii în municipiu. Conform articolului 29 al Legii cu privire la administrația publică locală, primarul „numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective, personalul primăriei, conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea profesională
Totodată, primarul propune, în conformitate cu legislația, structura și statele primăriei, condițiile de remunerare a muncii pentru angajații săi și le prezintă spre aprobare Consiliului Municipal, precum și stabilește obligațiile viceprimarului (viceprimarilor).
Legea îi oferă primarului toate competențele necesare pentru o activitatea normală a primăriei și a instituțiilor subordonate, de care depinde înfățișarea orașului și nivelul de confort al vieții.
Însă în locul acestora, primarul general „astupă găurile”. Recent, Chirtoacă a dispus că culoarea gheretelor va fi coordonată cu primăria. În loc să întreprindă un complex de măsuri de lichidarea a chioșcurilor din capitală, el a decis să coloreze gheretele comerciale în culori pastelate, pentru ca „orașul să arate armonios”. Dacă primarul general în loc să creeze locuri civilizate de muncă planifică să dezvolte în continuare afacerile cu chioșcurile și gheretele în capitală, atunci ideea de bună, desigur, de a continua cele începute – or anume pe timpul lui Chirtoacă numărul chioșcurilor a crescut de cîteva ori. În timp ce în țările dezvoltate magazinele sunt amplasate la parterele clădirilor, pentru a nu prejudicia imaginea orașului, iar trotuarele și gazoanele să nu fie aglomerate.
Deși în oraș s-au acumulat suficiente problem, primarul general poate fi găsit foarte rar la locul de muncă. E imposibil să ajungi în audiență la Chirtoacă e imposibil. „Numeroasele mele tentative de a ajunge în audiență la primarul general au eșuat. Secretarul lui pur și simplu refuza să ia documentele, ce permiteau să vin în audiență, a relatat unul dintre interlocutorii NOI.md. De asemenea, este imposibil de aflat unde își petrece timpul primarul general, dacă el nu are alte griji. Potrivit secretarilor și asistenților lui, el e în oraș. Dar unde anume în oraș, nimeni nu știe.
Din păcate, locuitorii Chișinăului, alegîndu-l încă o dată pe Dorin Chirtoacă în funcția de primar general al municipiului, au călcat din nou pe greblă: în locul unei capitale europene, Chișinăul se transformă rapid într-un orășel provincial, în care fiecare face ce vrea. De rînd cu lipsa totală a talentelor manageriale, este evident că anume acesta este scopul originarului din Colonița – ce contează cum arată unul dintre orașele „românești” (în opinia lui), în timp ce capitala lui e Bucureștiul.
- 15.12.2016 10:45 | Analitică Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina
- 13.12.2016 9:00 | Analitică Alegerile din SUA: impactul lor asupra regiunii noastre și a Moldovei
- 12.12.2016 16:00 | Analitică De ce avem nevoie de Legea petrolului
- 12.12.2016 10:00 | Analitică Carieră pe fundalul scandalurilor. Prin ce s-a remarcat noul procuror
- 10.12.2016 9:30 | Analitică Cum se explică exodul judecătorilor din sistem?