luni, 7 decembrie 2015, 18:07 view Vizualizări: 1052 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Despre „găină”, „cireada de vaci” și remanieri

О “курице”, “стаде коров” и кадровых манёврах
Foto: pan.md
Xenia Florea

La începutul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului 2015, toți se așteptau că, pentru a se menține la putere, actuala coaliție de guvernămînt va fi nevoită să aducă o serie de jertfe. Mișcarea de protest pe atunci era în ascensiune. Partenerii occidentali cereau autorităților să reacționeze imediat la revendicările înaintate de către protestatari la mitingurile din 6 și 13 septembrie.

În „listele cu victime” ale Platformei DA, fracțiunii PCRM și Partidului Socialiștilor figurau președintele Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, procurorul general Corneliu Gurin, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, președintele CEC, Iurie Ciocan, președintele CCA, Dinu Ciocan, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihail Poalelungi, președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu.

Însă grupul de reflecție al fostului vicepreședinte al PDM a reușit să aplaneze situația critică.

Fierberea revoluționară a maselor a fost înăbușită cu ajutorul victimei (anunțarea lui Vlad Filat drept suspect principal în dosarul privind furtul miliardului), a show-ului cu participarea lui și a serialului „Cît timp se va fărîma PLDM, cu ce se vor încheia frămîntările lui și cine va face parte din noua coaliție”

Mișcarea de protest s-a redus la zero. Declarațiile că orășelul „Demnității și Adevărului” va rămîne în centrul capitalei, că consiliul Marii Adunări Naționale „va continua să exercite presiuni asupra oligarhilor”, iar „Orășelul Victoriei” al socialiștilor și „Partidului Nostru” deja s-a pricopsit cu sobe și că „va sta pe zăpadă și ger – inclusiv pînă la data desemnării alegerilor anticipate” – deja nu mai pot induce în eroare pe nimeni.

Partenerii occidentali nu mai sînt atît de categorici, altfel se va ajunge la alegeri anticipate. Moldova pentru ei deja nu mai este un stat capturat.

Iar jertfele sînt aduse de autorități exclusiv pentru oportunitatea politică și lichidarea „focarelor”. De exemplu, să neutralizeze misiunea FMI, care a venit la momentul inoportun (pentru asta a fost imitată demisia benevolă a lui Dorin Drăguțanu și a adjunctului acestuia, Marin Moloșag). Sau să distragă atenția opiniei publice de la lipsa progresului în ancheta privind miliardul furat.

Epurare de cadre la ANRE

Mîine, Curtea Constituțională va emite verdictul privind legalitatea demiterii de către Parlament a întregii conduceri a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Directorii ANRE au fost demiși doar pentru o zi. Joi, 3 decembrie, cu voturile a 50 de deputați PSRM, PCRM și PL, a fost anulată hotărîrea Parlamentului din 2013 privind desemnarea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, iar a doua zi, Curtea Constituțională a anunțat moratoriu asupra hotărîrii Parlamentului.

Fostul director general al ANRE Victor Parlicov, care anterior a fost protagonistul unui litigiu similar, este convins că conducerea regulatorului va fi restabilită în funcții.

„Se creează impresia că politicienii noștri nu s-au săturat de joacă în copilărie. „Eu nu te mai iubesc!”, iată poziția lor actuală. Un asemenea comportament nu poate fi explicat adecvat. Nu vă plac anumiți directori, anumite hotărîri? Luați măsuri cu aceștia. Dar de ce să-i demiți pe toți pe-un cap? De ce să lași sectorul fără regulator, iar angajații fără salarii, or, dacă nu-i conducere, nu are cine semna borderourile pentru salarii.

La urma urmelor, legislatorii noștri s-au gîndit oare atunci cînd au demis cu hurta Consiliul de administrație al ANRE pentru majorarea tarifelor la gaz și energia electrică, cine și cum într-o agenție decapitată va revizui tarifele la gaz după anularea așa-zisului „amendament Furdui”? Or, autorii proiectului de lege au promis că anularea acestui amendament va conduce la o anumită scădere a tarifului la gaze”, a declarat Victor Parlicov, intervievat de NOI.md.

Obținînd demisia întregului consiliu de administrație al ANRE, fracțiunea PSRM s-a ținut de cuvînt. În octombrie, în timp ce pichetau ANRE, socialiștii cereau desfășurarea unei ședințe extraordinare a Agenției, în vederea anulării deciziei de majorare a tarifelor la gaz și energia electrică. „Dacă nu va fi anulată majorarea tarifelor, atunci va urma demisia conducerii ANRE”, a amenințat atunci Igor Dodon.

Și comuniștii erau nemulțumiți de „genocidul social împotriva cetățenilor” din partea ANRE. Însă ce au căutat liberalii în „tabăra adversarilor”, în timpul votului de joia trecută?

Desigur, participarea lor la demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică poarte fi explicată prin grija lor pentru bunăstarea cetățenilor, nevoiți să achite mai mult pentru energia electrică și gaze în sezonul rece. Sau prin principialitate – înlăturarea din ANRE a fostului reprezentant (candidatul la funcția de deputat din partea PL în 2009 și 2010) al liberal-reformatorilor Sergiu Ciobanu, pentru Mihai Ghimpu și colegii lui era o chestiune de onoare.

Însă nu este exclus și faptul că participarea liberalilor la acest vot a fost coordonată în prealabil cu PDM.

Demiterea „angro” a conducerii ANRE a avut loc a doua zi după audierile parlamentare privind delapidările în proporții deosebit de mari din sistemul bancar. Aceste dezbateri au purtat însă un caracter formal.

Precum a spus unul dintre experții politici, după răspunsurile evazive ale procurorului general Corneliu Gurin și ale directorului CNA, Viorel Chetraru, el a avut un deja vu: la fel de formal și fără rezultate a fost desfășurată și ancheta în dosarul 7 aprilie 2009.

De aceea, a conchis interlocutorul nostru, „noi nu vom mai afla adevărul privind furtul miliardului din bănci, numele adevăraților făptași și nu vom mai vedea nici banii furați, deși Chetraru a declarat de la tribună că el simte că o parte din mijloacele furate totuși s-au întors în țară, sub formă de investiții”.

Pentru a nu atrage atenția opiniei publice asupra lipsei progreselor în dosarul miliardului și asupra faptului că creditul eliberat băncilor cu probleme totuși va trebui rambursat din contul contribuabililor, partidele de guvernămînt au avut nevoie de o manevră de sustragere a atenției. Iar această manevră putea fi demiterea la pachet a conducerii ANRE. Subiectul e fierbinte, anume pe fundalul creșterii cifrelor în facturile pentru lumină și gaz.

Democrații au numit documentul votat de colegi drept „absurd și ilegal din punct de vedere juridic” și au mers tot atunci să-l conteste la Curtea Constituțională. Ce-i drept, lăsînd o portiță pentru continuare și dacă va fi necesar, pentru tergiversarea epurării de cadre la ANRE.

Precum a declarat Andrian Candu, el personal are multe întrebări privind calitățile profesionale ale angajaților ANRE. „Considerăm că activitatea acestei instituții, la fel ca și a întregii piețe energetice, trebuie revizuită”, a spus el.

„Scheletele” din dulapul „Moldova-gaz”

„Ni se propune insistent o găină, ascunzînd cine a furat întreaga cireadă de vaci, așa a comentat economistul Mihail Poisic rezultatele audierilor parlamentare privind miliardul furat.

El consideră că autoritățile încearcă „să mușamalizeze ancheta privind furtul acestor mijloace”, dar, totodată, să demonstreze că luptă activ împotriva abuzurilor și corupției. De aceea, „ei au început să răvășească dosare vechi, pentru a crea iluzia că ceva se întreprinde”.

În acest scop, pe de o parte, consideră Mihail Poisic, în presă a început să fie vehiculat subiectul vechi de un an privind participarea „Moldindconbank”-ului la spălarea banilor și scoaterea din Rusia, în perioada 2010-2013, a circa 700 de miliarde de ruble rusești. „Moldindconbank” a respins categoric această informație, calificînd-o drept un atac planificat și „invidie a unor persoane”.

Au fost scoase și scheletele din dulapurile societății pe acțiuni „Moldova-gaz”. Pe 26 noiembrie, angajații Procuraturii Generale au efectuat în oficiile companiilor „Moldova-gaz” și „Chișinău-gaz”, precum și la domiciliile conducătorilor lor Alexandr Gusev și Constantin Cuiumju percheziții demonstrative, cu participarea subdiviziunii speciale a poliției „Fulger”.

Procurorul Vitalie Busuioc, care a coordonat perchezițiile, a declarat că verificările au avut loc în cadrul a două dosare penale privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari, depășirea atribuțiilor de serviciu și activitatea antreprenorială ilegală. Potrivit anchetei, managerii de la „Moldova-Gaz” și „Chișinău-gaz” au elaborat o schemă criminală de spălare a banilor, în cadrul căreia pierderile erau puse pe umerii consumatorilor.

Anchetatorii afirmă că, prin intermediul întreprinderilor fondate de „Moldova-gaz”, au fost vîndute și livrate ilegal agenților economici volume enorme de gaz. Profitul doar în urma aplicării unei scheme a constituit 31 de milioane de lei timp de patru ani. Informația despre tranzacție nu era reflectată în documentele contabile ale întreprinderilor. Iar pentru a șterge urmele, managerii companiilor, bazîndu-se pe metodologia de calcul a pierderilor tehnologice în rețele, transformau, în secret, sumele calculate pentru gazul consumat, în pierderi. Iar acestea din urmă, erau incluse ulterior în tariful pentru gaz și achitate de către consumatori.

Concomitent a fost făcută publică informația despre „afacerea de familie” a președintelui Consiliului de administrație a SA „Moldova-gaz”. S-a constatat că două companii ce aparțin socrului lui Alexandr Gusev s-ar fi ocupat cu verificarea calității gazului, primind regulat bani pentru serviciile lor, deși, în realitate, majoritatea lucrărilor de testare erau efectuate de SA „Moldova-gaz”.

Acum, Ministerul Economiei cere demisia lui Gusev. Președintele PSDM, Victor Șelin, afirmă că „directorul „Moldova-gaz” deja a fugit peste hotare”. Iar fostul director general al ANRE Victor Parlicov spune că autoritățile cunoșteau ce se întîmpla la SA „Moldova-gaz”, însă pur și simplu nu scoteau la iveală acest lucru.

„Noi am sesizat în repetate rînduri Ministerul Economiei, Parlamentul, Procuratura despre cele întîmplate. Am expediat patru procese verbale ale controalelor la SRL „Moldovatransgaz”, care doar în perioada 2007-2011 a suportat pierderi nejustificate în valoare de 71 de milioane de lei, cheltuind acești bani pentru procurarea țevilor și utilajului prin intermediari, inclusiv prin firme off-shore. În 2012, în timpul verificărilor activității SRL „Moldovatransgaz”, au fost depistate cheltuieli nejustificate în valoare totală de circa 240 de milioane de lei. Însă nu a urmat nicio reacție”, a declarat Victor Parlicov într-un interviu pentru NOI.md.

„Pur și simplu acum afacerea cu miliardul de euro trebuie acoperită cu alte dosare, de o rezonanță similară. A venit timpul reținerilor. De aceea și apar dosarele vechi – cu „Moldindconbank” sau „Moldova-gaz”, consideră economistul Mihail Poisic. El nu exclude că anume de teama unor asemenea investigații a demisionat din proprie inițiativă Silvia Radu, care a condus timp de mai mulți ani compania „Gas Natural Fenosa”. Potrivit lui, în sectorul energetic nu sînt mai puține fraude decît în cel al gazelor.
 
comments powered by Disqus