vineri, 2 august 2013, 12:15 view Vizualizări: 1009 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

BNM prognozează pentru anul 2013 o creștere a PIB-ului de 4%

Foto: justinhavre.com
Banca Națională a Moldovei (BNM) este de acord cu estimările Ministerului Economiei potrivit cărora, în anul 2013, PIB-ul țării va înregistra o creștere de 4% sau chiar mai mult. Despre aceasta a anunțat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, precizînd că nu se poate afirma cu certitudine dacă relansarea economiei moldovenești din trimestrul I va fi una durabilă și dacă se vor menține aceleași ritmuri de creștere economică în perspectivă.

Dorin Drăguțanu a subliniat că creșterea PIB-ului cu 3,5% în trimestrul I al anului 2013, după recesiunea de 0,8% din anul trecut, a fost obținută în special datorită creșterii semnificative a indicilor în agricultură și ramurile conexe. Totodată, guvernatorul BNM a menționat că șocul pozitiv din agricultură, în semestrul I al anului 2014, va fi absorbat, de accea trebuie de identificat surse noi pentru asigurarea dezvoltării durabile în anii 2014-2015.

Dorin Drăguțanu a relatat că promovînd o politică expansionistă, BNM nu are ca scop primordial atingerea unei creșteri economice durabile, ci lupta cu presiunea deinflaționistă. Potrivit lui Drăguțanu, prin stimularea cererii interne BNM va contribui la o creștere economică mai rapidă în anii 2013-2014. Dorin Drăguțanu a precizat că înviorarea activității economice în acest an se datorează creșterii cererii externe la mărfurile și serviciile autohtone, precum și restabilirii parțiale a cererii pe piața internă datorită creșterii veniturilor disponibile ale populației.
 
comments powered by Disqus