joi, 1 august 2013, 12:53 view Vizualizări: 1012 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Guvernatorul BNM a numit cauzele deprecierii leului

Foto: noi.md
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a numit cauzele deprecierii leului, înregistrată în anul curent. În cadrul prezentării celui de-al treilea raport privind rata inflației din acest an, Drăguțanu a menționat că deprecierea moderată a leului se încadrează în politica BNM privind rata inflației și va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei.

Dorin Drăguțanu a menționat că deprecierea monedei naționale atenuează presiunea deflaționistă din contul sporirii cererii interne. Guvernatorul BNM a subliniat că, în cazul prezenței pe piață a unei oferte sporite de valută străină, BNM intervine cu atenție pe piața valutară internă pentru procurarea valutei cu scopul de a completa rezervele valutare, fără a afecta rata inflației pe termen mediu.

Dorin Drăguțanu a amintit că scopul BNM este de a menține stabilitatea prețurilor, și nu a cursului valutei naționale, iar situația pe piața valutară nu oferă motive de neliniște. Guvernatorul BNM a menționat că cetățenii așteaptă scăderea prețurilor, avînd salarii relativ mici, însă pe termen lung o creștere moderată a prețurilor este necesară, pentru ca economia să funcționeze, să primească mai multe impozite și taxe pentru achitarea pensiilor și salariilor.

Totodată, Dorin Drăguțanu a amintit că, în Moldova, cetățenilor nu li se oferă credite în valută străină (doar echivalentul în lei), de aceea, spre deosebire de alte țări din regiune, nu au fost situații cînd deprecierea monedei naționale a influențat considerabil asupra veniturilor cetățenilor. Potrivit guvernatorului BNM, cursul valutar niciodată nu va satisface cerințele întregii populații, deoarece întotdeauna cineva va fi în pierdere, iar cineva în cîștig. Drăguțanu a subliniat că BNM dorește să obțină o situație cît mai avantajoasă pentru populație – stabilitatea prețurilor prin menținerea ratei inflației în limitele de 5%.

Dorin Drăguțanu a menționat că, în cazul în care BNM nu ar cumpăra surplusul de valută, leul s-ar consolida, ceea ce ar spori riscurile deflaționiste și ar avea impact asupra indicilor macroeconomici.
   
   
comments powered by Disqus