luni, 25 noiembrie 2013, 13:05 view Vizualizări: 854 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Femeia de la cîrma CNA

Foto: tribuna.md
Victor SURUGIU

În organele de drept din Moldova a părut un nou şef, sau mai exact şefă – Cristina Cojocaru (Ţărnă). Săptămîna treută, guvenrul a aprobat candidatura ei în uncţie de vicedirector al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). În ultimii ani, ea a activat în organizaţii neguvernamentale, ce luptă împotriva corupţiei, şi se poziţionează drept o persoană ce nu are legătură cu politica. Însă unii experţi, totuşi, au întrezărit un anumit context politic în cariera ei.

Fotoliul vicedirectorului CNA a devenit vacant după demisia lui Gheorghe Rusu, aprobată de guvern la finele lunii octombrie, la propunerea directorulu CNA Viorel Chetraru. Rusu fost numit anul trecut şi demis în legătură cu atingerea vîrstei de pensionare pentru această funcţie. Mulţi observatori, dar şi angajaţi al CNA, au avut impresia că el a venit la Centru doar pentru a obţine anumite facilităţi sociale, legate de aflarea la postul de conducere. Totodată, potrivit unor informaţii neoficiale, anumite persoane interesate au avut o înţelegere cu Rusu, pentru ca în „momentul X”, el să cedeze funcţia altui pretendent.

De menţionat că, pe parcursul unei perioade îndelungate, nicio reprezentantă a sexului frumos nu a ajuns în funcţii de conducere a instituţiilor de drept – Procuratura Generală, CNA, MAI, Serviciul de Informaţii şi Securitate. Excepţie, a fost doar Larisa Miculeţ, în funcţia de general-maior al justiţiei, fostul şef al direcţiei şi membrul colegiului Procuraturii Generale. Însă la scurt timp după stagierea ei la Centrul american pentru criminalitate transnaţională şi corupţie, ea a părăsit organele de drept şi şi-a continuat cariera de diplomat.
Candiatura Cristinei Cojocaru la funcţia de conucător al CNA a început să fie examinată după demisia ei scandaloasă din Comisia Naţională de Integritate (CNI), unde a fost inclusă de parlament ca membru din partea societăţii civile. Ea a fost înaintată de Consiliul ONG. Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi-a exprimat atunci nemulţumirea în legătură cu faptul că această candidatură este promovată prea activ de un grup parlamentar.

Majoritatea parlamentară mult timp nu a putut alege un candidat din doi, votînd în final pentru Cristina Cojocaru. Însă aflarea ei la CNI nu a durat prea mult. După ce în jurul preşedintelui Centrului şi a unor membri ai CNI au început scandalurile politice, Cojocaru a depus cererea de demisie, exprimîndu-şi dezamăgirea faţă de pasivitatea autorităţilor faţă de lupta anticorupţie. În declaraţia sa adresată preşedintelui Parlamentului, ea şi-a exprimat îndoiala că această comisie a fost creată conform legislaţiei şi că va putea activa în conormitate cu aşteptările cetăţenilor.

Unii observatori presupun că deja atunci în culuarele Olimpului politic se discuta transferul Cristinei Cojocare la CNA. Imediat după plecarea ei de la CNI, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru a declarat că instituţia este gata să o primească pe Cristina Cojocaru în echipa sa, la funcţii de conducere. Apropo, iniţiativa privind numirea ei în funcţie a venit din partea şefului CNA, la nivel oficial şi neoficial. În cadrul şedinţei guvernului, el s-a referit la calităţile candatului, menţionînd că ea corespunde tuturor cerinţelor legislaţiei pentru numirea în acest post.

Referindu-se la nuanţele politice ale acestei numiri, experţii amintesc că noul vicedirector al CNA are toate motivele să conteze pe susţinerea principalelor forţe politice. În iulie curent, Cristina Cojocare a devenit soţia solistului formaţiei „Gândul Mâţei”,Nicu Ţărnă. La nuntă, în calitate de nănaşi au fost prezentţi vicepreşedintele parlamentului şi vicepreşedintele partidului liberal-democrat Liliana Palihovici cu soluţi el – şeful filialei Chişinău a Cancelariei de Stat, Sergiu Palihovici.

Potrivit informaţiei portalului nostru, în noua sa funcţie, Cristina Cojocaru va promova ideea fortificării independenţei CNA, luînd, totodată, măsuri pentru o susţinere mai largă a centrului de către societatea civilă. Cîteva luni în urmă, fiind încă reprezentantă a unei orgnizaţii neguvernamentale, ea a criticat dur trecerea CNA în subordinea guvernului.

Aşa sau altfel, majoritatea experţilor solicitaţi de noi comentează foarte precaut tema unei posibile angajări politice a noului membru a echipei CNA. În opinia lor, pentru a face concluzii privind componenta politică a acestei numiri, trebuie să aşteptăm ce acţiuni va întreprinde vicedirectorul Centrului Anticorupţie.
 
comments powered by Disqus