luni, 16 decembrie 2013, 11:22 view Vizualizări: 1015 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Moldova a ratat 20 de MILIOANE de dolari din cauza embargoului impus de Rusia

Foto: noi.md
Producătorii de vinuri din Republica Moldova au ratat peste 20 de milioane de dolari SUA din cauza embargoului impus de Federația Rusă la vinurile moldovenești, transmite NOI.md.

Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferințe de presă pe marginea impactului embargoului impus de Rusia.

„Vom clarifica care sînt problemele, dar asta nu însemnă că noi nu trebuie să întreprindem măsuri pentru a rezolva problemele sectorului strategic al țării. Noi vorbim de mii de producători agricoli care cultivă; structuri, întreprinderi care produc vinuri de calitate”, a spus Vasile Bumacov.

Potrivit ministrului, în prezent Guvernul caută soluții la problema legată de embargoul impus de Rusia, în vederea deschiderii acestei piețe pentru producătorii autohtoni. Iar în ceea ce privește discuțiile cu Rospotrebnadzor, ministrul a spus că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns din partea autorității ruse.

Totodată, Vasile Bumacov a anunțat că, pentru a contribui la aplicarea politicilor statului în sectorul vitivinicol, producerii şi comercializării vinurilor pe pieţele internă şi externă, a fost numit directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Este vorba despre Dumitru Munteanu, care are o experiență bogată în acest domeniu.

Potrivit informației prezentate de MAIA, recolta totală de struguri în acest an în Republica Moldova a constituit 600 de mii de tone de struguri, dintre care 500 de mii de tone – struguri pentru vinificație și 100 de mii de tone – struguri de masă. Din totalul celor 500 de mii de tone pentru vinificație întreprinderile au produs 160 de milioane de litri de vin și au exportat 120 de milioane de litri în valoare totală de 190 de milioane de dolari.  
comments powered by Disqus