miercuri, 9 octombrie 2013, 11:49 view Vizualizări: 832 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Experți: Rusia nu are nevoie de o Transnistrie recunoscută

Foto: gzt.md
Rusia nu are nevoie de o Transnistrie recunoscută – pentru Moscova este mult mai avantajos să o folosească ca o pîrghie eficientă şi foarte sensibilă de presiune asupra Moldovei. Acesta este laitmotivul opiniilor mai multor experţi, care au comentat, la solicitarea reporterului agenţiei "Infotag", viitorul Transnistriei de după summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, la care R.Moldova urmează să parafeze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi cel cu privire la regimul de liber schimb.

Analistul Vitali Andrievschi afirmă că după parafarea acestor documente Uniunea Europeană va acorda un sprijin economic puternic Republicii Moldova. "Bruxellesul va aloca fonduri ca să le arate altora avantajele relaţiilor cu UE", a spus el.

În viziunea analistului, businessul transnistrean chiar acum face comerţ de succes cu UE şi cu SUA, astfel, "liberalizarea pieţei cu UE" nu îi va fi decît benefică. "Pentru Rusia nu are rost să recunoască Transnistria. Aceasta va stîrni o reacţie negativă puternică în lume (aici nu există variantele Kosovo sau Abhazia cu Osetia de Sud, unde relaţiile părţilor s-au aflat în "faza fierbinte")", a menţionat Andrievschi.

În opinia directorului companiei audiovizuale "Novaia Volna" din Transnistria, Grigori Volovoi, semnarea de către R.Moldova a acordurilor la Vilnius, pe 28-30 noiembrie, nu va aduce vreo schimbare semnificativă.

"Transnistria se orientează spre Est, autorităţile Republicii Moldova – spre Vest. Apare senzaţia că coaliţia de guvernămînt caută să atragă la maxim Moldova în orbita Uniunii Europene, fără a da atenţie opiniei cetăţenilor de rînd şi efectelor care vor urma. După summitul de la Vilnius Rusia nu va recunoaşte Transnistria. Şi nu va face acest lucru nici în viitorul apropiat, dacă, fireşte, nu va exista vreo forţă majoră asemeni celei abhaze sau sud-osetine", a declarat Volovoi pentru "Infotag".

În opinia expertului, Transnistria nu va merge în Moldova doar pentru faptul că acolo părerea populaţiei, legile sînt profund ignorate, în plus, nu se dă atenţie mulţimii de probleme cu minorităţile etnice. "Ce ar putea indica un loc pentru Transnistria în acest "compot"? Deşi sună banal, dar nu poţi înhăma un cal şi o căprioară la aceeaşi trăsură", a menţionat Volovoi.

Unii analişti consideră că UE ar putea recurge la acordarea unor preferinţe în comerţ pentru Transnistria, condiţionînd-le astfel prin apropierea regiunii de Moldova.

"Bruxellesul ar putea trage concluzii din varianta cipriotă şi ar putea ţine cont de acestea la structurarea relaţiilor sale cu Tiraspolul, dar şi a relaţiilor cu R.Moldova, care după integrarea în UE trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Transnistria", spun experţii, afirmînd că după Vilnius poziţia Rusiei în raport cu Moldova va fi una rezervată, iar în raport cu Transnistria – de parteneriat.

Şi dacă R.Moldova va bate pasul pe loc în calea spre UE, Transnistria trebuie să ofere un "exemplu de parteneriat euro-asiatic" pentru a îndemna anumite forţe din R.Moldova la integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
 
comments powered by Disqus