miercuri, 26 martie 2014, 7:20 view Vizualizări: 1694 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Un STRIGĂT de disperare: Profesorii din stânga Nistrului acuză Chişinăul de indiferenţă şi cer ajutor

Foto: publika.md
Administraţiile şi profesorii şcolilor din regiunea transnistreană, subordonate Chişinăului, acuză autorităţile de indiferenţă faţă de cele opt instituţii de învăţământ din stânga Nistrului. Ei au expediat o scrisoare conducerii Moldovei, în care critică atitudinea clasei politice de la Chişinău faţă de problemele şcolilor cu predare în limba română.

Membrii Asociaţiei "Lumina" menţionează că tot ce a făcut administraţia centrală pentru ei a fost asigurarea unui adaos de 400 de lei la salariu. Prin acest comportament, cei de la conducerea ţării au demonstrat că nu le pasă. De aceea, dascălii din raioanele de est consideră că nu mai are rost să le reamintească despre situaţia dificilă în care se află.

Mai mult, ei consideră că, în contextul evenimentelor din Ucraina, care reprezintă risc pentru securitatea locuitorilor din regiunea transnistreană, conducerea ţării a demonstrat indiferenţă faţă de cadrele didactice de acolo.

Profesorii precizează că, în cadrul conferinţei de presă pe 18 martie, preşedintele Nicolae Timofti nu a vorbit nimic despre soarta şcolilor din stânga Nistrului. În schimb, subliniază autorii scrisorii, Nicolae Timofti s-a arătat preocupat de îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale deputaţilor.

În scrisoare se mai arată că urmările negative, care pot interveni în viaţa oamenilor din zona de securitate vor rămâne pe conştiinţa guvernării. Profesorii precizează că adresarea este un strigăt de disperare, care va trebui să rămână în istorie pentru a se cunoaşte adevărul şi pentru a fi o lecţie pentru descendenţi.

În ultimii ani, autorităţile din stânga Nistrului au făcut totul pentru a zădărnici, prin diverse metode, procesul de educaţie în cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, subordonate Chişinăului. Conturile liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au fost blocate, iar profesorii au fost obligaţi să plătească impozite în bugetul regiunii.  

Cuvinte cheie: copii, scoala, ajutor
comments powered by Disqus