luni, 3 martie 2014, 10:53 view Vizualizări: 702 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

La Viena a fost semnat un protocol privind libera circulaţie a locuitorilor Transnistriei pe teritoriul Moldovei

Foto : rupor-pmr.ru
Moldova şi Transnistria au semnat joi, la Viena, un protocol ce interzice aplicarea sancţiunilor în privinţa locuitorilor malului stîng al Nistrului care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează Serviciul de presă al MAE al Transnistriei, documentul a fost semnat în cadrul şedinţei Consiliului permanent pentru chestiuni politice sub egida preşedinţiei sîrbo-elveţiene în OSCE.

"Părţile au discutat subiecte ce ţin de libertatea circulaţiei oamenilor şi mărfurilor cu toate tipurile de transport, interacţiunea economică, inclusiv asigurarea libertăţii activităţii de export a întreprinderilor din Transnistria", se menţionează în comunicatul MAE.

Protocolul semnat prevede obligarea Republicii Moldova de a nu aplica sancţiuni administrative în privinţa locuitorilor Transnistriei care traversează frontiera Moldovei (inclusiv zborurile de la Aeroportul Chişinău) şi care nu au paşaport al Republicii Moldova, ci doar documente ale autoproclamatei RMN şi paşapoarte ale Rusiei, Ucrainei, Bulgaria, România şi alte ţări.

Potrivit MAE al Transnistriei, "a fost soluţionată una dintre vechile probleme care umbresc dialogul între Transnistria şi Moldova din 2009". Protocolul a mai fost semnat de participanţii internaţionali la negocieri, din partea Rusiei, Ucrainei şi OSCE.

La Viena o atenţie deosebită a fost acordată problemei şcolilor moldoveneşti din Transnistria. Reprezentanţii Moldovei au reiterat necesitatea asigurării condiţiilor adecvate pentru funcţionarea normală a şcolilor respective şi abţinerii de la "acţiuni unilaterale ce ar putea influenţa negativ procesul de studii".

Participanţii la reuniune au convenit să organizeze următoarea şedinţă în formatul "5+2" în luna aprilie 2014 la Viena.

Cuvinte cheie: Viena
comments powered by Disqus