vineri, 21 martie 2014, 10:12 view Vizualizări: 3348 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Barroso: Am luat decizia de a semna acordurile de asociere cu R. Moldova și Georgia nu mai tîrziu de luna iunie

Foto : agerpres.ro
Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul European a luat joi decizia foarte importantă de a semna acordurile de asociere, inclusiv secțiunile de liber schimb, cu Republica Moldova și Georgia, nu mai tîrziu de luna iunie acest an, anticipînd astfel datele stabilite, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru presa română din Bruxelles.

"A fost o decizie în unanimitate. Am dat personal unele informații privind aspecte tehnice legate posibila încheiere a acestor acorduri. După cum știți, conform legislației noastre, trebuie să le traducem în toate limbile, dar putem deja să le semnăm în mai multe limbi. Am fost fericit să văd că există un consens acum între statele membre pentru devansarea datei semnăturii acordurilor, inclusiv secțiunea comercială, atît cu R. Moldova, cît și cu Georgia", a declarat Barroso în cursul nopții de joi spre vineri.

"Deci conform deciziei luate astăzi, pe care Comisia Europeană a susținut-o, semnarea va avea loc nu mai tîrziu de luna iunie acest an, deci în cîteva săptămîni de zile", a mai spus Barroso.

Președintele României, Traian Băsescu, a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de primăvară, că a solicitat la summitul PPE sprijin pentru ca semnarea Acordului de asociere și a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova să fie devansată la sfîrșitul lunii iunie.

"La PPE am cerut sprijin ca semnarea Acordului de asociere și a Acordului de liber schimb să fie devansată, să vedem ce se va întîmpla în Consiliu. Adică pînă în iunie, pînă la sfîrșitul lui iunie", a declarat Traian Băsescu, sugerînd că va ridica această problemă și la summitul UE.

Pînă în prezent, semnarea Acordului de asociere și a secțiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova și Georgia era programată să aibă loc pînă la sfîrșitul lunii august, după ce aceste documente au fost parafate cu prilejul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013.

Cuvinte cheie: Barroso, decizie, Europa
comments powered by Disqus