Comentarii:
0
Focuri de arme în plină zi la Chişinău
Foto: cronicadeiasi.ro |
Săptămîna trecută, în orele amiezii, în sectorul Ciocana, pe strada Petru Zadnipru 12-14, a avut loc un incident cu focuri de arme. Potrivit martorilor, împuşcăturile s-au auzit timp de cîteva minute, apoi s-a făcut linişte. Doar din pură întîmplare, de pe urma gloanţelor nu a avut de suferit nimeni dintre locatarii blocurilor din apropiere, care în acel moment se plimbau cu copiii la doar cîţiva paşi de la locul incidentului. Nimeni nu s-a sinchisit barem să le explice oamenilor speriaţi ce s-a întîmplat cu adevărat şi de ce oamenii legii nu au avut grijă să asigure securitatea cetăţenilor în cadrul acţiunilor speciale.
La solicitarea portalului nostru, surse din cadrul Inspectoratului General de Poliţie au explicat îndelung circumstanţele producerii incidentului, însă nu au putut explica cine şi împotriva cui a împuşcat. Totodată, sursa noastră din cadrul aparatului central al MAI menţionează că este vorba despre reţinerea unor delicvenţi, anunţaţi în căutare generală pentru săvîrşirea unei crime grave. Potrivit sursei noastre, acest caz face parte din operaţiunile speciale întreprinse regulat de oamenii legii. Surse de la MAI afirmă că inspectorii au întreprins toate măsurile pentru a reduce la minim riscul pentru trecători. Însă, practica demonstrează că în asemenea cazuri oamenii legii nu respectă întotdeauna prevederile legale.
În mod ideal, poliţia trebuie să se poarte aşa, ca, pe de o parte, să menţină ordinea publică, iar pe de alta – să nu încalce drepturile cetăţenilor. În acest sens, în Moldova, ca şi în alte ţări, au fost elaborate legi speciale, la baza cărora stau două documente ale ONU ce conţin standarde pentru angajaţii poliţiei: Codul de conduită a persoanelor cu funcţii de răspundere pentru menţinerea ordinii publice şi Principiile generale de aplicare a forţei şi a armelor de foc. În aceste documente trece ca un fir roşu postulatul potrivit căruia, măsurile excepţionale sînt posibile doar în cazul unei necesităţi rezonabile într-o situaţie concretă.
Legea privind modul de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi armelor de foc a intrat în vigoare în decembrie trecut. Aplicarea acestora este permisă doar în caz de necesitate extremă, pentru apărarea legitimă, sau reţinere a răufăcătorilor. Legea se răsfrînge, în special, asupra angajaţilor serviciilor speciale, organelor de drept, angajaţilor vamali, personalului Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Departamentului instituţiilor penitenciare etc. Este la discreţia lor să utilizeze forţa, mijloacele speciale sau armele de foc, respectînd principiul proporţionalităţii, reieşind din situaţia creată şi nivelul pericolului. Pentru justificarea acţiunilor lor, acestora li se interzice invocarea circumstanţelor excepţionale şi situaţiilor extreme.
În cazul în care evitarea violenţei este imposibilă, în mod obligatoriu, trebuie să fie lansată o avertizare cu oferirea unui interval de timp pentru conformarea somaţiilor. Excepţii se permit doar atunci cînd tergiversarea se poate solda cu consecinţe grave. Legea prevede reducerea la minim a daunelor cauzate, chemarea ambulanţei, asigurarea chemării medicilor şi anunţarea rudelor. Se recomandă evitarea aplicării armelor, forţei fizice şi mijloacelor seciale împotriva minorilor, femeilor, oamenilor în etate şi persoanelor cu semne clare de invaliditate.
Potrivit regulii generale, tragerea din armă trebuie să fie precedată de somaţia „Stai!”, urmînd denumirea autorităţii pe care o reprezintă persoana. În caz de nesupunere, se somează din nou prin cuvintele: „Stai că trag!”. Dacă persoana somată nu se supune nici de această dată, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical (în cazul în care acţiunea nu se desfăşoară în încăperi). Şi doar după aceasta se deschide focul asupra persoanei somate.
Se aplică reguli speciale în cazul în care răufăcătorii încearcă să pătrundă forţat în clădirile, în încăperile sau în perimetrele instituţiilor, în unităţile de transport aflate sub pază sau care devastează ori distrug clădiri şi alte bunuri de interes public sau privat, punînd în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor. Arma se aplică numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia: „Părăsiţi clădirea (încăperea, teritoriul), vom aplica arma de foc!”.
Armele de foc pot fi aplicate fără somaţie în caz de atac prin surprindere, în caz de atac cu utilizarea tehnicii de luptă, a mijloacelor de transport, în cazul eliberării ostaticilor, a persoanelor răpite sau deţinute ilegal, în cazul evadării de sub arest, cu armă.
Se interzice aplicarea armelor de foc pentru reţinerea contravenienţilor, dacă acţiunile lor nu pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor sau dacă ei nu opun rezistenţă armată. Utilizarea armelor de foc este interzisă, de regulă, în timpul acţiunilor de restabilire a ordinii publice în cazul dezordinilor în masă
Despre toate incidentele sînt anunţaţi superiorii, iar în cazul rănirii sau decesului persoanelor – se anunţă poliţia sau procuratura. Dacă au fost respectate toate prevederile legale, atunci subiecţii legii nu poarteă răspundere pentru daunele cauzate delicventului. Însă cînd atribuţiile sînt depăşite, atunci pedeapsa este iminentă. Controlul legitimităţii aplicării forţei, mijloacelor speciale şi a armelor de for este exercitat de organele procuraturii.
„În ultimul timp, în poliţie au loc schimbări pozitive, însă acestea sînt insuficiente, - menţionează unul dintre experţii noştri. ”Ele reprezintă nişte măsuri cosmetice, vopsirea clădirilor, mascarea anumitor fisuri, în timp ce clădirea are nevoie de reparaţie capitală. Problema constă în faptul că aplicarea cu succes a legii depinde în mare măsură de înţelegerea clară de angajaţii poliţiei a drepturilor omului şi capacităţii ofiţerilor superiori de a-şi ghida subalternii în direcţia potrivită.
În incidentul de la Ciocana din start se văd cîteva încălcări. Posibil, somaţiile privind deschiderea focului au fost făcute, deşi nimeni din locatari nu le-a auzit. Însă angajatul organelor de interne are dreptul să aplice forţa, arma de foc sau mijloacele speciale, doar în cazul în care aceasta este singura soluţie. De aceea, este foarte probabil, că oamenii legii au încălcat principiul proporţionalităţii, iar în timpul deschiderii focului, nu au ţinut cont de situaţia din jur.
Potrivit martorilor, în jur se aflau o mulţime de oameni, inclusiv femei cu copii mici. Lor li s-au cauzat cel puţin, daune morale, prin invocarea stresului şi nervozităţii. De asemenea, este evident că nimeni nu s-a interesat dacă a fost cauzată vreo daună celor din jur, dacă este nevoie de acordarea primului ajutor sau de chemarea medicilor. Deşi, după toate cele întîmplate, unii martori ai incidentului ar fi avut nevoie de consultaţia unui psiholog”.
Sursa:
http://www.noi.md
- 24.09.2015 4:07 | Societate Riscă să rămână fără casă! Construcția unui bloc locativ, sursă de probleme pentru mai multe familii
- 10.04.2015 6:00 | Societate HOROSCOP: Astrele prezic reuşite în interes personal şi în afaceri pentru majoritatea nativilor
- 26.03.2014 7:20 | Societate Un STRIGĂT de disperare: Profesorii din stânga Nistrului acuză Chişinăul de indiferenţă şi cer ajutor
- 20.03.2014 10:16 | Societate Expert: De la depozitele din Colbasna sînt transportate muniţii de diferite calibre
- 20.03.2014 9:00 | Societate Studiu: O treime din migranții reveniți în Moldova completează rîndurile șomerilor